ממצאי מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Pediatrics מצביעים על קשר בצורת L בין צריכת חומצות שומן אומגה-שש בתזונה ובין הסיכון לאסתמה בילדים ומתבגרים בארצות הברית.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אסתמה הינה מחלה דלקתית ולכן עלו שאלות באשר לתועלת האפשרית של חומצות שומן אומגה-שש על תסמיני מחלת הריאות לנוכח ההשפעות נוגדות הדלקת והאימונו-מודולטוריות שלהן. עם זאת, הקשר בין חומצות שומן אומגה-שש בתזונה ובין אסתמה בגיל צעיר עדיין שנוי במחלוקת.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת חומצות שומן אומגה-שש בתזונה ובין אסתמה בילדים ומתבגרים בארצות הברית. החוקרים השלימו מחקר חתך שכלל 5,045 ילדים ומתבגרים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 ו-2020, כולל 1,000 ילדים ומתבגרים (19.8%) עם אסתמה.
לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, בקרב אלו בקטגוריה השניה של צריכת חומצות שומן אומגה-שש (215.3-377.7 מ"ג/ק"ג ביום) תועד סיכון נמוך ב-30% לאסתמה (יחס סיכויים של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.57-0.86), בהשוואה לאלו עם צריכת חומצות שומן אומגה-שש הנמוכה ביותר (פחות מ-215 מ"ג/ק"ג).
בדומה, באלו בקטגוריה השלישית (מעל 377.7 מ"ג/ק"ג ביום) תועד סיכון נמוך ב-41% לאסתמה (יחס סיכויים של 0.59, רווח בר-סמך 95% של 0.45-0.78).
יתרה מזאת, זוהה קשר לא-ליניארי בצורת L בין צריכת חומצות שומן אומגה-שש ובין אסתמה (p=0.001), כאשר ניתוח לפי תתי-קבוצות אישר את הממצאים.
בניתוח להערכת סף חומצות שומן אומגה-שש החוקרים זיהו סף קריטי סביב צריכה יומית של 384.2 מ"ג/ק"ג (יחס סיכויים של 0.996, רווח בר-סמך 95% של 0.995-0.998).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בצורת L בין צריכת חומצות שומן אומגה-שש ובין הסיכון לאסתמה בילדים ומתבגרים, כאשר נקודת סף קריטית תועדה סביב צריכה יומית של 384.2 מ"ג/ק"ג.
BMC Pediatr, Oct 30, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!