המעבדה הרפואית

סיקור וידאו מלא של הכנס המדעי לציון שנה חמישית לג’נוביה בישראל בהשתתפות פרופ’ Stales ופרופ’ רז

לאחרונה ציינה חברת MSD שנה חמישית להשקתה של התרופה ג’נוביה (SITAGLIPTIN ) בישראל.

אנו שמחים להביא כאן תיעוד וידאו ביחד עם סיכום של שתי ההרצאות המדעיות שהוצגו בכינוס מאת פרופ’ איתמר רז והמרצה האורח פרופ’ Bart Stales ,פרמקולוג קליני מאוניברסיטת ליל, צרפת.

את הכנס פתח סרטון תדמית שהופק ע”י MSD המציג את התפתחות הג’נוביה. לצפייה בסרטון – נא להקליק כאן .  

כותרת הרצאתו של פרופ’ Stales (לצפייה בהרצאה  – נא להקליק כאן) היתה :

Sitagliptin: The State of the Art Molecule for Treating Type 2 Diabetes

פרופ’ סטיילס פתח בכך שיש שלוש דרכים להעלות רמה של GLP-1 :

1- עליה בייצור (כנראה מנגנון פעולה של מטפורמין)

2- הורדת הפירוק (עיכוב DPP-4 )

3- תוספת חיצונית (GLP-1 Analogue )

בהמשך דן פרופ’ סטיילס בסוגייה של Affinity VS Activity     והסביר כי הרציונאל מאחורי המינון הנבחר של ג’נוביה הוא שבמינון 100מ”ג פעם ביום העיכוב של DPP-4 הוא כמעט מלא לאורך 24 שעות (Alba L et al ) .

למרות מחקר זה, נעשה ווידוא עם מינונים גבוהים יותר ולא נמצאה עליה בעיכוב של DPP-4 בגלל הגעה לפלטו (Bergman et al ).

בהמשך גם התבצעו מחקרים קליניים לבדוק יעילות של שני מינונים בהורדת רמות סוכר, 100מ”ג ו-200מ”ג, ולא נמצא הבדל ביעילות.

פרופ’ סטיילס ציין כי רמת העיכוב של ה- DPP-4 תלויה במינון וב- half life . לדבריו, בניגוד לסיטגליפטין, וילדגליפטין אינו מעכב את DPP-4 באותה יעילות בעיקר כי העיכוב הינו רברסבילי ולכן ה- half life קצר. במגוון המינונים של וילדגליפטין העיכוב אינו מספק לטווח של 24 שעות ולכן התרופה צריכה להילקח פעמיים ביום.

כמו כן, הסביר פרופ’ סטיילס כי סקסגליפטין ולינגליפטין הן בעלות t1/2 קצר יותר, למרות זאת הן נלקחות רק פעם ביום ולכן רמות העיכוב שלהן פחותות.  

ייתכן ונתונים אלו על סקסגליפטין מסבירים את הנטיה לרמות יותר נמוכות של HbA1C ו- FPG במחקר מול סיטגליפטין (למרות חוסר המובהקות) (scheen et al ).

Selectivity – בהתייחסו לקריטריון זה הסביר פרופ’ סטיילס כי מבנה המולקולה מכתיב את רמת הסלקטיביות של כל DPP4i ל- DPP4 , ולכן גם את הפוטנציאל לתופעות לוואי.

במשפחת האנזימים של DPP-4  יש אנזימים דומים אחרים שייתכן ועיכובם גורר תופעות לוואי ( FAP, DPP-8, DPP-9 ).

סלקטיביות נמוכה ייתכן וגורמת לתופעות לוואי: תופעות עוריות במחקרים פרה-קליניים בוילדגליפטין וסקסגליפטין ועליה בל”ד ודופק עם לינגליפטין.

 Metabolism and Excretion בהתייחסות לסוגיית  הסביר פרופ’ סטיילס כי כל המולקולות חוץ מלינגליפטין מופרשות דרך הכליות. אין חשש מרעילות כלייתית אך בגלל נתיב ההפרשה יש להוריד מינון כאשר הן ניתנות לחולים עם תפקוד כלייתי ירוד.

באשר ל- Cardiovascular actions of the Gliptins: the promise of cardioprotection הסביר פרופ’ סטיילס כי ישנן השערות שטיפול מבוסס אינקרטינים משפיע לטובה על מגוון גורמי הסיכון של חולי סוכרת לאירוע קרדיווסקולארי.

1) דיסליפידמיה:

מחקר המראה שטיפול בסיטגליפטין מוריד רמות של ליפופרוטאינים עתירי – TG במדידה פוסטפרנדיאלית.

ישנן עדויות חדשות שרמות ליפופרוטאינים גבוהות, פוסטפרנדיאלית, מהוות גורם סיכון משמעותי יותר לאירועים קרדיווסקולארים לעומת הרמות בצום.

2) לחץ דם: בהקשר זה הציג פרופ’ סטיילס מחקר זה שמראה שטיפול בסיטגליפטין מוריד ל”ד.

3) תפקוד לקוי של האנדותל: פרופ’ סטיילס ציין כי קיימים מחקרים עם GLP-1A המראים שיפור בתפקוד האנדותל אצל חולי סוכרת.

4) ביטוי והחמרה של תהליכים טרשתיים –  בהקשר זה הסביר פרופ’ סטיילס כי :

– ישנם רצפטורים ל- GLP-1 על תאי דלקת בפלאק הטרשתי (N. Marx et al ).

– ישנם עדויות שטיפול בסיטגליפטין מייצב את הפלאק הטרשתי, ע”י הורדת מרקרים לתהליך הדלקת, הורדת ביטוי של אנזימים מפרקי פלאק והעלאת כמות הקולגן המייצב ( Burgmaier et al ).

– כמו כן יש מחקרים המראים שטיפול בGLP-1A או ב DPP-4i מונע או מאט את התפתחות הטרשת במודלים של מכרסמים ( Bose et al, Ye Y et al ).

לסיכום:  הראה פרופ’ סטיילס כי קיימת ירידה במספר אירועי MACE אותה ניתן כבר לראות במטאנליזות של מחקרי DPP-4i .

אך ציין כמובן שתשובה יותר מוחלטת תתקבל עם תוצאות מחקרי ה- outcome השונים (eg TECOS ).

להרצאה של פרופ’ סטיילס – הקליקו כאן

ההרצאה השנייה בכינוס ניתנה ע”י פרופ’ איתמר רז אשר דן בהרצאתו בטיפול בסיטגליפטין לאורך מסלול האיזון בסוכרת.

פרופ’ רז פתח בתזכורת של דוגמאות ממחקרי הדגל ההיסטוריים בתחום הסוכרת בהם הודגם כי שמירה אינטנסיבית על ערכי הסוכר הובילה לירידה בסיבוכי הסוכרת אבל לעליה מתמותה כללית  ב- ACCORD  כנראה כתוצאה מעליה באירועי היפוגליקמיות בזרוע האינטנסיבית.



פרופ’ רז ציין כי בעוד הרפואה וההנחיות המתפרסמות מעודדות בניית תוכנית טיפולית אישית לכל מטופל  Personalized Treatment  וכן נעשה דגש נרחב על כך בהנחיות המעודכנות מאת ה- ADA/EASD, הרי שהטיפול בחולה הסוכרתי נעשה ברובו ע”י רופא המשפחה, לו אין את המשאבים (בעיקר זמן) לבניית תוכנית טיפולית מסובכת. האלגוריתם הטיפולי המוצע בהנחיות אלו אינו מתאים לדעתו לפרקטיקה, מאחר ובמקום להנחות את הרופא על דרך הטיפול המומלצת ביותר, יש הצגה של כל האופציות האפשריות באותו הדירוג.



פרופ’ רז הציג שיטה חדשה אותה פיתח של דירוג כל מטופל סוכרתי על פי פרמטרים שונים (גיל, היענות וכו).  דירוג זה וכן לקיחה בחשבון אם המטופל במעקב מומחה או רופא משפחה והאם הטיפול שלו כולל תרופות הגורמות להיפוגליקמיה יגדיר את מטרת ה- HbA1C האינדיבידואלית.



המכשולים העיקריים בהגעה ליעד המטרה לדעתו של פרופ’ רז הם: עליה במשקל, היפוגליקמיה, בטיחות קרדיווסקולארית, החמרה במחלה והיענות לטיפול. לכל המכשולים הנ”ל יש מענה באמצעות טיפול מבוסס אינקרטינים.

פרופ’ רז הדגיש כי SU מגבירים תחלואה ותמותה CV לפי מטהאהילזה של EASD .

לעומת זאת, הראה פרופ’ רז כי ג’נוביה/ג’נואט תרופה יעילה ובטוחה במגוון רחב של חולים מקו ראשון ועד השילוב עם אינסולין. פרופ’ רז ציין כי עדויות לבטיחות קרדיווסקולארית, לשימור תאי בטה, להשפעה ניטראלית או ירידה במשקל ולמספר זניח של אירועי היפוגליקמיה, נמצאות כבר בספרות המקצועית.



בהתייחסותו לשינוי שחוללה ג’נוביה בטיפול בחולי סוכרת אמר רז : “זה לא יעלה על הדעת שעד לפני 5 שנים לא היה לנו את הכלי המדהים הזה, ג’נוביה אשר שינה את פני הטיפול בסוכרת כיום, כטיפול ראשוני אחרי מטפורמין : ג’נוביה/ ג’נואט”.



פרופ’ רז הסביר כי כל הנ”ל הוביל לכתיבת אלגוריתם טיפולי חדש (ע”י המועצה הלאומית לסוכרת), לחולי סוכרת אשר מגדיר את מעכבי ה- DPP-4 כצעד ראשון לטיפול לאחר מטפורמין (גם ב- BMI מעל 30 ).

להרצאתו של פרופ’ רז – הקליקו כאן

לסרטון התדמית שהוצג בכנס – הקליקו כאן  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אינסולין בזאלי חד-שבועי משפר איזון גליקמי במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    אינסולין בזאלי חד-שבועי משפר איזון גליקמי במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול באינסולין בזאלי פעם בשבוע הוביל לירידה לא-נחותה בריכוז המוגלובין מסוכרר במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 שלא טופלו קודם לכן באינסולין ובאלו שטופלו במספר זריקות אינסולין יומיות, כך עולה מתוצאות שני מחקרים בשלב 3. החוקרים מסבירים כי Insulin Efsitora Alfa הינו אינסולין בזאלי חד-שבועי הנבחן בימים אלו כחלק מתכנית מחקרי QWINT בשלב 3 למבוגרים עם […]

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה