ריכוז טרופונין נמוך בפלזמה מזהה שני-שליש מהחולים בסיכון נמוך מאוד לאירועים לבביים, אותם ניתן לשחרר מבית החולים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת The Lancet.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשד לתסמונת כלילית חדה הינה הסיבה הנפוצה ביותר לאשפוזים מחדרי מיון לבית החולים, ומקרים אלו מהווים נטל כבד על המשאבים הזמינים. לגישות לזיהוי חולים בסיכון נמוך, העשויות לסייע בשחרור מיידי של החולים, יתרונות רבים.
כעת ערכו החוקרים מחקר פרוספקטיבי שכלל 6,304 חולים שפנו בחשד לתסמונת כלילית חדה לארבעה בתי חולים בסקוטלנד. הם בחנו את ריכוז הטרופונין בפלזמ בעת הקבלה באמצעות High-Sensitivity Cardiac Troponin I. הם בחנו את הערך המנבא השלילי של מגוון ריכוזי טרופונין להערכת התוצא העיקרי של אוטם שריר הלב או הופעת אוטם שריר הלב בהמשך או תמותה לבבית לאחר 30 ימים.
782 מבין 4,870 חולים אובחנו במהלך הבירור האבחנתי עם אוטם שריר הלב, כאשר 32 חולים נוספים (1%) פנו בשנית בתמונה של אוטם שריר הלב ועוד תועדו 75 מקרי תמותה לבבית לאחר 30 ימים. בחולים ללא אוטם שריר הלב בקבלתם, ריכוז טרופונין היה נמוך מ-5 ננוגרם לליטר ב-2,311 (61%) מבין 3,799 חולים, עם ערך מנבא שלילי של 99.6% לתוצא העיקרי. הערך המנבא השלילי היה עקבי לאורך קבוצות שסווגו לפי גיל, מין, גורמי סיכון ומחלה קרדיווסקולארית קודמת.
בשני מדגמי ולידציה נפרדים, ריכוז טרופונין היה נמוך מ-5 ננוגרם לליטר ב-594 מבין 1,061 חולים (56%), עם ערך מנבא שלילי כולל של 99.4%. לאחר שנה אחת, בחולים אלו תועד סיכון מופחת לאוטם שריר הלב ותמותה לבבית, בהשוואה לחולים עם ריכוז טרופונין של 5 ננוגרם לליטר ומעלה (0.6% לעומת 3.3%, יחס סיכון מתוקן של 0.41, p<0.0001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ריכוז טרופונין נמוך בדם מרמז לסיכון נמוך מאוד לאירועים לבביים. יישום הגישה המפורטת לעיל עשוי להפחית משמעותית את שיעור האשפוזים לבתי חולים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!