השתלה משולבת של כבד וכליה יעילה לטיפול במקרים של מחלה בשני האיברים (Arch Surg)

ממחקר חדש עולה כי השתלה משולבת של כבד וכליה (CLKT Combined Liver-Kidney Transplant) מומלצת בחולים עם מחלה סופנית בשני האיברים ונראית מתאימ בחולים עם Hepato-Renal Syndrome (אי-ספיקת כליות הפיכה בעקבות מחלת כבד) המטופלי בהמודיאליה למשך למעלה מחודשיים.

השתלה משולבת של כבד וכליה מספקת את האפשרות הטובה ביותר בחולים עם מחלת כבד כרונית בשילוב עם אי ספיקת כליות, כאשר מבוצעת במרכז השתלות אקדמי גדול. בחולים עם Hepato-Renal Syndrome, השתלה כפולה משפרת את סיכויי ההישרדות בחולים המטופלים לפני ההשתלה במשך חודשיים לפחות בהמודיאליזה, והכבד הוא אימונופרוטקטיבי להשתלת כליות.

מדובר בממצאים חשובים מאוד במרכז יחיד, בעל ניסיון רב בתחום, אך למען האמת עדיין דרושים נתונים באשר למסקנות הסופיות.

ההשתלה המשולבת הראשונה של כבד וכליות בוצעה בשנת 1983, וכעת זהו טיפול הבחירה בחולים עם מחלה סופנית בשני האיברים. נרשמה עליה משמעותית במספר CLKT שבוצעו לאחר הצגת המודל להקצאת איברים בחולים עם מחלת כבד סופנית בשנת 2002, לפיו מועמדים בהם רמת הקריאטינין גבוהה מקבלים איברים להשתלה מהר יותר.

החוקרים ביקשו לסקור את הניסיון בהשתלות משולבות במרכז רפואי גדול ולחפש הנחיות להביא להצלחה מקסימלית. הם בחנו נתונים מ-1988 עד 2004 מ-98 חולים (89 מבוגרים) שעברו CLKT, 76 סבלו ממחלת כליות ראשונית, 22 סבלו מ-Hepato-Renal syndrome. הם השוו את החולים עם אחרים שעברו רק השתלת כבד או השתלת כליה ממת.

סה”כ, תוצאות השתלה משולבת היו מצוינות, עם שיעורי הישרדות גבוהים למשך עד 5 שנים, הן למטופל והן לאיבר המושתל.

בחולים עם Hepato-Renal Syndrome, סיכויי ההישרדות לשנה אחת היו טובים יותר באלו שטופלו בהמודיאליזה למשך יותר מ-8 שבועות (88%) לעומת אלו שקיבלו טיפול המודיאליזה למשך 8 שבועות או פחות (64%).

בקרב מבוגרים שעברו את ההשתלה, שיעורי דחיית הכליה המושתלת לאחר שנה היו נמוכים יותר באלו שעברו CLKT, לעומת אלו שעברו השתלת כליה בלבד 14% לעומת 23%, P<0.01.

החוקרים מציינים כי הם הגיעו לשתי מסקנות הראשונה, בסופו של דבר שב התפקוד הכלייתי הטבעי בחולים המטופלים בהמודיאליזה בטווח הקצר (פחות מ-30 יום) לפני ההשתלה שעוברים השתלת כבד בלבד. שנית, בחולים המטופלים בהמודיאליזה למשך למעלה מ-8 שבועות, CLKT משפר את סיכויי ההישרדות וכן משפר את ניצול המשאבים.

הבעיה האמיתית הם המועמדים להשתלה המטופלים בדיאליזה במשך בין 30 יום ו-8 שבועות. התצפית הנ”ל ממרכז רפואי אחד גדול סייעה מאוד, אך עדיין נותרו שאלות ללא מענה באשר לחולים הנופלים בין שתי הקטגוריות הללו.

החוקרים הוסיפו כי זמן ההמתנה לתורם חי הולך ומתארך, וכיום ידוע כי Hepato-Renal Syndrome אינו משתפר תמיד לאחר השתלת כבד, לכן יש מקום לקבוע קווי הנחיה.

מה שהופך את התחום לחשש ציבורי היא השאלה אם עתידים לשאוב חלק גדול ממאגר הכליות מגופות שיינתנו לחולים עם מחלות כבד, בניגוד לקבוצה הגדולה בהרבה של חולים עם מחלת כלייתית ראשונית בלבד. כבר כיום מצויים במשבר עם המועמדים להשתלת כליה בשל זמינות תורמים מתים, וחשוב שכולם יבחנו היטב באם יש לזרוק כליה בכל פעם שמבוצעת השתלת כבד בשל רמות קריאטינין מוגברות.

בדיון בעקבות המאמר בירכו את החוקרים על שיעורי ההישרדות המצויינים הן של המטופלים והן של השתלים, אך דנו גם בנושאים שהועלו בעקבות השתלה משולבת מבחינת המחסור הקיים באיברי תורמים.

המתח בין קבוצות חולים מתחרות יצר מחלוקת גדולה בנושא השימוש הטוב ביותר של כליות באוכלוסיות אלו. ביזבוז איברים אחד הניתן למניעה הוא במקרים של חולים עם אי-ספיקת כבד ואי-ספיקת כליות אקוטית שיעבור השתלת כליה ולאחר מכן הכליה הנטיבית תשוב לתפקוד מלא, והתוצאה היא חולה עם 3 כליות מתפקדות.

החוקרים במחקר הגיבו לדיון וטענו כי אכן יש להם חולים עם 3 כליות מתפקדות וכי עובדה זה מדגישה את הצורך במדדים פרוגנוסטיים לפני הניתוח עבור CLKT. מדדים שהוצעו כללו את רמת הקריאטינין, דרגת אוליגוריה או אנוריה, ותוצאות בדיקת MAG-3, למרות שאף אחד מהמדדים הללו לא נבחן בקפידה, ולאף אחד אין ערך מנבא גבוה. מהנתונים עולה כי טיפול דיאליזה מקדים במשך 8 שבועות או יותר הוא צעד ראשון.

Arch Surg. 2006;141:735-742.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    בשליש מהקשישים ישנה עדות למחלת כבד סטאטוטית, בעוד שפיברוזיס כבדי מתואר בשכיחות נמוכה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת NPJ Gut and Liver. מהמחקר עולה עוד כי לאי הקפדה על פעילות גופנית ומחלות כרוניות רבות ישנה השפעה על הסיכון למחלת כבד סטאטוטית. מדגם המחקר כלל 1,021 קשישים (גיל ממוצע של 72.5 שנים, 75.9% גברים) […]

  • זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על קשר בין זיהום בנגיף קורונה ובין סיכון מוגבר למגוון סיבוכים כלייתיים, כולל הופעה חדשה של מחלת כליות כרונית והחמרת תפקוד כלייתי בצעירים מתחת לגיל 21 שנים. באלו עם מחלת כליות כרונית קודמת או נזק כלייתי חד תועד סיכון גבוה יותר לסיבוכים חמורים, כולל דיאליזה או […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע […]

  • מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    רמות מוגברות של המטבוליטים בשתן Choline ו-Dimethylglycine נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסיבוכים כלייתיים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2, כאשר העדויות מציעות כי דחק טובולרי מתווך בחלקו את הקשר בין הפרעה במטבוליזם כולין וירידה הדרגתית בתפקוד כלייתי בחולים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך