מסדרת מקרים שתוצאותיה הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance עולה כי מעכבי JAK הובילו לשיפור בדלקת ענביה במחצית מהילדים שקיבלו בעבר טיפול בתרופות ממשפחת DMARD (או Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs), עדות לתועלת אפשרית של תכשירים אלו בחלק מהילדים.
החוקרים מדווחים על סדרת מקרים מחמישה מרכזים בארצות הברית ואיטליה שכללו חולים מתחת לגיל 21 שנים אשר טופלו במעכב JAK בשל דלקת ענביה לא-זיהומית, עם נתוני מעקב לאורך לפחות שלושה חודשים.
מדגם המחקר כלל 27 החולים (93% נשים, גיל ממוצע של 15 שנים) עם 41 עיניים מעורבות, בעיקר דלקת ענביה קדמית (88.9%), אך עם מקרים של דלקת ענביה אמצעית (3.7%) או של כל הענבייה (7.4%).
מרבית החולים (74%) אובחנו עם דלקת מפרקים אידיופטית של גיל ההתבגרות ובתחילת המחקר, 50% סבלו מגלאוקומה, 44% אובחנו עם קטרקט ו-33% עם עכירות של הקרנית (Band Keratopathy). כל החולים קיבלו בעבר טיפול בתרופות ממשפחת DMARD, בעיקר מתוטרקסט (89%) ובשני-שליש תועד לפחות סיבוך אחד בתחילת המחקר.
החוקרים אספו נתונים לאחר 3, 6 ו-12 חודשים אודות תאי מדור קדמי, חדות ראיה מתוקנת טובה ביותר, סיבוכים חדשים או מתקדמים ואפשרות לעצירת או הפחתת טיפול בסטרואידים.
מהנתונים עולה כי 63% מהחולים קיבלו טיפול ב-Tofacitinib, 26% טופלו ב-Baricitinib, 7% טופלו ב-Upadacitinib ו-4% טופלו ב-Ruxolitinib.
כ-52% מהרופאים המטפלים דיווחו כי מעכבי JAK תרמו לשיפור בקרת דלקת ענביה, אך 30% לא הגיבו לטיפול או שלא היו נתונים זמינים אודות מצבם לאחר 12 חודשים. בעת הביקור המתועד האחרון, ב-54% מהחולים דווח על מחלה לא-פעילה, כאשר ב-34% המחלה הייתה יציבה, ב-7% תועדה החמרה ואודות 5% לא היו נתונים זמינים להערכה; 7 מבין 16 חולים שנטלו סטרואידים בתחילת המחקר הפסיקו את הטיפול בתרופות אלו.
רק 22% מהסיבוכים הקיימים התקדמו עם הזמן.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות תגובה לא-הולמת לתכשירים אחרים ממשפחת DMARD, בחלק מהחולים עם דלקת ענביה תועד שיפור בפעילות המחלה והפחתת הדרישה לסטרואידים בעקבות טיפול במעכבי JAK.
מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!