נוירוכירורגיה

דלקת מלווה בסיכון מוגבר לשברים בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Alimentary Pharmacology & Therpaeutics)

עדות היסטולוגית לשינויים דלקתיים לאורך שנה מלווה בעלייה מתונה בסיכון לשברים בחולים עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית, כאשר העלייה הבולטת ביותר מתוארת בחולים שלא קיבלו טיפול קודם בקורטיקוסטרואידים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

למרות שידוע כי מחלת מעי דלקתית מלווה בסיכון מוגבר לשברים, החשיבות של פעילות היסטולוגית על הסיבוך הנ"ל אינה ידועה. מחקר העוקבה הארצי התבסס על מאגרי רישום משבדיה ונועד לקבוע תא הסיכון לשברים ב-54,491 חולים עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית בין 1990 עד 2016, במהלך תקופות עם עדות היסטולוגית לשינויים דלקתיים לעומת הפוגה היסטולוגית. כל החולים עברו ביופסיות מאזור איליום ומעי גס ורקטום.

התוצא העיקרי היה אבחנה של כל שבר, כאשר ניתוח משני התמקד בשברי ירך בלבד.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לשברים לאורך תקופה של 12 חודשים לאחר עדות היסטולוגית לדלקת לעומת הפוגה היסטולוגית.

מבין כלל החולים במחקר, 43,449 (גיל ממוצע של 44 שנים) תרמו ל-71,444 תקופות של דלקת היסטולוגית ו-23,814 תרמו ל-34,192 תקופות של הפוגה היסטולוגית.

מהנתונים עולה כי חלה עליה של 12% בסיכון לכל שבר במהלך תקופה של 12 חודשים של שינויים דלקתיים בהיסטולוגיה לעומת עדות היסטולוגית להפוגה (p=0.04). שינויים דלקתיים בהיסטולוגיה לוו גם בעליה מתונה בסיכון לשברים בגברים עם מחלת מעי דלקתית (יחס סיכון מתוקן של 1.21) ובחולים עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית במהלך השנתיים הקודמות (יחס סיכון מתוקן של 1.33).

הסיכון הגבוה ביותר לשברים תועד בקרב חולים שלא קיבלו טיפול לקורטיקוסטרואידים, עם עדות לשינויים דלקתיים בהיסטולוגיה, בהם נרשמה עליה של 41% בסיכון לעומת אלו עם עדות להפוגה היסטולוגית.

לא תועד קשר משמעותי בין עדות לשינויים דלקתיים בהיסטולוגיה ובין הסיכון לשברי ירך (יחס סיכון מתוקן של 1.29)ף בעיקר מאחר ומדגם המחקר כלל בעיקר חולים צעירים ובגיל העמידה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של דלקת כגורם סיכון בלתי-תלוי לשברים בחולים עם מחלת מעי דלקתית. נתונים אלו תומכים בהמלצות האירופאיות העדכניות לפיהן יש מקום לבדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס ומצטרפים לעדויות התומכות בהתערבויות מוקדמות להפחתת דלקת, ולא רק להקלה על תסמינים, לשיפור התוצאות הבריאותיות בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

Alimentary Pharmacology & Therpaeutics, Nov 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה