תזונה

החורף בפתח: איזה פירות מומלץ לאכול וממה להימנע?/ מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת

החורף מביא איתו את הקור והגשם ויחד איתם גם שינויים במצב הרוח, מחלות חורף וצינון, מחסור בוויטמין D ולעיתים גם עליה במשקל. הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם על פירות החורף הטעימים, כולל בונוס מפתיע בסוף הכתבה

אמנם עדיין לא ממש קר במהלך היום אך מבחינת רשתות השיווק- החורף כבר ממש כאן. פירות החורף כובשים את המדפים ויכולים להיות נשנוש מצוין ומזין בין הארוחות. מעט מידע על מספר פירות וערכיהם התזונתיים:

תפוזים ושאר פירות הדר: קבוצת פירות שעשירה בוויטמין C, אשר חשוב לכולנו לתפקוד מערכת החיסון. פירות ההדר הם גם מקור טוב לסיבים. על פי מחקרים רבים, מזונות עשירים בסיבים עוזרים לשמור על סמנים מטבוליים כמו לחץ דם, כולסטרול וסוכר בדם. יחד עם זאת, לא מומלץ לשתות מיצים טבעיים מפירות הדר עקב תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, מהירות ספיגת הסוכר לדם ומיעוט הסיבים התזונתיים. קיים קשר בין שתייה מרובה של מיצים טבעיים להתפתחות מחלות מטבוליות כמו סוכרת, כבד שומני ועוד. לסופרים פחמימות תפוז בינוני/ חצי פומלית/ 2 קלמנטינות קטנות כל אחד מהווה 1 מנת פחמימה השוות ערך לכ15 גרם פחמימות. ההמלצה אכלו את הפרי השלם ואל תשתו אותו.

בננות עשירות באשלגן החשוב בין היתר ללחץ דם תקין ובמגנזיום החשוב בין היתר לתפקוד והרפיית שרירים בגוף. בננה קטנה במשקל 70 גרם מהווה מנת פחמימה המכילה כ15 גרם פחמימות. האתגר הוא למצוא בננות קטנות בסופר, רוב הבננות הבינוניות שוקלות פי 2 ויותר ולכן נחשבות כעשירות בפחמימות.

אפרסמון – פרי אהוב בעונת החורף. עשיר בסיבים תזונתיים ולכן מומלץ לאכול אותו עם הקליפה למעט אנשים עם היסטוריה של חסימות במערכת העיכול. האפרסמון הוא מקור מצוין לקרוטנואידים, ויטמין ,A אשלגן וחומצה פולית. טיפ: אפשר להקפיא אפרסמון ולאכול אותו עד ל-3 חודשים אחר כך. האפרסמון עשיר בפחמימות. כ-50 גרם שלו (כ-1/2 אפרסמון קטן) מכילים 15 גרם פחמימות. במידה ואתם מאוד אוהבים פרי זה, דאגו מראש שתמיד יהיה לכם עם מי לחלוק אותו.

תותים-  לתות יש שפע יתרונות תזונתיים. הוא פרי עם ריכוז אנטיאוקסידנטים גבוה במיוחד בשם אנתוציאנינים, השייכים למשפחת הפלאבנואידים. האנתוציאנינים הם גם אלו האחראיים לצבע האדום בתות ולצבע הסגלגל בענבים. התותים גם מכילים כמות מכובדת של ויטמין c, בכוס אחת יש את כל כמות הוויטמין C הנחוצה לנו ביום. התות מכיל גם חומצה אלגית (גם כן נוגד חמצון) שלה תפקיד חשוב במניעת סוגי סרטן שונים ומחלות נוספות. ביחס לפירות אחרים, התותים מכילים משמעותית פחות סוכר. 200 גרם תותים (סלסילה קטנה כמות יפה לאכילה!) מכילים כ-15 גרם פחמימות.

קיווי: הקיווי מכיל כמות גדולה גם כן של וויטמין C המשמש כנוגד חמצון רב עוצמה. קיווי הוא גם מקור טוב לסיבים תזונתיים. קיווי אחד בינוני במשקל 100 גרם מכיל כ-15 גרם פחמימות.

פירות יער: מתוקים, טעימים ומזינים להפליא. פירות היער מכילים שפע של נוגדי חמצון וסיבים. מחקרים מראים וכן הניסיון עם אנשים שפירות יער אינם מעלים כמעט את רמת הסוכר בדם, דבר המהווה יתרון משמעותי לסוכרתיים.

הדובדבן שבקצפת

במשך שנים רבות פירות נחשבו כקבוצת מזון אשר מומלץ לאכול ממנה בהגבלה עד הימנעות מוחלטת. חשוב לציין כי לא קיימים מחקרים איכותיים שתומכים בהגבלת פירות לסוכרתיים, בדיוק כמו לכלל האוכלוסייה. אנחנו מבדילים בין אכילת הפרי השלם לבין שתיית מיץ פרי טבעי בהשפעה על רמות הסוכר ובהשפעות מטבוליות שונות נוספות, כאשר ללא ספק, ההמלצה היא לצרוך את הפרי השלם על מנת לזכות בשלל יתרונותיו. אין ספק שפירות הם הממתק האידיאלי לחודשי החורף ובכלל. פירות מהווים מקור לסיבים תזונתיים, וויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון והשילוב של כל המכלול הזה מקושר למניעת מחלות שונות, הפחתת העמידות לאינסולין, הפחתת הסיכון לפתח סוכרת ועוד.

לפי עקרונות התזונה הים תיכונית המומלצת לסוכרתיים ולשאר האוכלוסייה מומלץ לשלב מזונות טבעיים מן הצומח כבסיס עיקרי לתפריט. עבור סוכרתיים או טרום סוכרתיים מומלץ להתייעץ עם דיאטנית על מנת לקבל הדרכה כיצד לשלב את הפירות בתפריט באופן בו ישפיעו לטובה על הסוכר, האם בשילובים מסוימים והאם במקום פחמימות אחרות.

לסוכרתיים וטרום סוכרתיים – בכלליות – יש יתרון באכילת מנת פרי אחת ברגע נתון על מנת שלא ליצור עומס פחמימתי שיגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם. מבחינת שילובים, ישנם אנשים שבמידה ויאכלו חופן אגוזים או שקדים (שומן) מספר דקות לפני הפרי, ישיגו עלייה מתונה יותר של הסוכר לאחר אכילת הפרי. בנוסף ניתן להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות על מנת להבין את השפעת הפירות השונים על רמת הסוכר שלכם באופן אישי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה