במהלך השנים האחרונות, חלק גדול מהדיון סביב הטיפול בסרטן ערמונית התמקד בנושא טיפול-יתר במחלה בשלב מוקדם, כולל הטיפול בקשישים. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בגברים מבוגרים עם ממאירות ערמונית בסיכון גבוה שאובחנה במסגרת בדיקות סקירה, או ממאירות ערמונית מתקדמת מקומית, לאחר טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy) חלה ירידה בשיעורי ההישרדות.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היתרון ההישרדותי של ADT עם טיפול קרינתי בהשוואה לטיפול ADT בלבד בגברים עם ממאירות מתקדמת-מקומית של הערמונית עליה דווח בשני מחקרים אקראיים נכונה גם בתנאים מציאותיים.
החוקרים ערכו מחקרי יעילות לא-אקראיים להערכת ADT עם טיפול קרינתי, בהשוואה לטיפול ADT בשלוש קבוצות חולים שאובחנו בין השנים 1995-2007 והיו במעקב עד 2009. מדובר במחקרים קליניים אקראיים, שכללו גברים בגילאי 65-75 שנים, מחקרי עוקבה בקשישים, שכללו גברים מעל גיל 75 שנים עם ממאירות ערמונית מתקדמת מקומית ומשתתפים שאובחנו בעקבות בדיקות סקירה, עם גסברים בגילאי 65 שניפ ומעלה שאובחנו עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה. המטרה הייתה לבחון את שיעורי התמותה מסיבה ספציפית ושיעורי התמותה מכל-סיבה.
במדגם מחקרים אקראיים ומבוקרים, שילוב טיפול ADT עם טיפול קרינתי לווה בסיכון מופחת לתמותה מסיבה ספציפית ותמותה מכל-סיבה בהשוואה לטיפול ADT בלבד (יחס סיכון של 0.43 לתמותה ספציפית ויחס סיבכון של 0.63 לתמותה מכל-סיבה). הערכות התועלת במחקרים אקראיים ומבוקרים לא היו שונות משמעותית מההערכות ממחקרים אקראיים. במדגם הקשישים ומדגם החולים שאובחנו בעקבות בדיקות סקירה, שילוב טיפול ADT עם טיפול קרינתי לווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מסיבה ספציפית ותמותה מכל-סיבה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי בקשישים עם ממאירות מתקדמת מקומית או ממאירות ערמונית בסיכון גבוה שאובחנה בעקבות בדיקות סקירה, שטופלו ב-ADT בלבד, שיעורי ההישרדות היו נמוכים יותר.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!