אונקולוגיה

מדיניות ארגון הבריאות העולמי לגבי פעילות גופנית במבוגר/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

מדור הדיונים (Analysis) של העיתון הרפואי היוקרתי BMJ, הוקדש הפעם למדיניות ארגון הבריאות העולמי (WHO) לגבי פעילות גופנית מומלצת במבוגרים על מנת להוריד אחוזי תמותה מוקדמת.

הארגון שם לו למטרה להקטין ב 25% את הסיכון לתמותה מוקדמת ממחלות לב וכלי דם, סכרת, סרטן ומחלות ריאה כרוניות עד שנת 2025. הארגון הכיר בחשיבותם של  4 גורמי סיכון בהקשר לנושא זה: עישון, שתיה מופרזת של אלכוהול, תזונה לקויה ופעילות גופנית.

ההערכה היא כי בכל העולם כ 35% אינם עוסקים בפעילות גופנית מספקת. הנתונים שונים כמובן במדינות שונות.

ה WHO מתכוון לשפר ב 10% את אחוז העוסקים בפעילות גופנית התורמת לשיפור תוחלת החיים, ומוגדרת כפעילות גופנית בעצימות בינונית משך 150 דקות לפחות בשבוע במבוגרים מעל גיל 18 שנים.

ה WHO מתרכז במטרה האידיאלית של 150 דקות פעילות בשבוע, מציין המחבר, אך טוען כי עידוד אנשים, שאינם עוסקים בפעילות גופנית, לבצע פעילות כזו גם משך פחות מ 150 דקות שבועיות חשוב ביותר, כיוון שפעילות זו נושאת בחובה יתרונות בריאותיים. 

פעילות גופנית משפרת בריאות גופנית ונפשית בכל שכבות הגיל ומסייעת במניעת מחלות שונות. מחקרים מצביעים כי פעילות גופנית משך 150 דקות לפחות בשבוע, מורידה את הסיכון ללקות במחלות קרדיווסקולריות, סכרת סוג 2 וסוגים מסויימים של סרטן. באחד המחקרים נמצא יחס ישר בין אינטנסיביות הפעילות הגופנית לבין ההשפעה על הבריאות הכללית. כלומר משך פעילות גופנית שבועית ארוכה יותר משפרת יותר את הבריאות. לגבי תמותה נמצא, כי ההבדלים הגדולים ביותר מבחינת הסיכון לתמותה מוקדמת היו בקרב הקבוצות העוסקות במינימום פעילות גופנית. לפיכך, יתכן כי דווקא בקרב האוכלוסייה המבוגרת, הנוטה לא לעסוק בפעילות גופנית, פעילות גופנית מסויימת (גם פחות מ 150 דקות שבועיות מומלצת), תשפר תוחלת חיים.

המחבר השווה 7 מאמרים שבדקו השפעת פעילות גופנית על תוחלת חיים. ב 6 מאמרים נמצא כי לאנשים העוסקים בפעילות גופנית מסויימת, פחות סיכון למוות מוקדם, לעומת אלו שאינם עוסקים בפעילות זו כלל. במחקר אחר נמצא כי בקרב מבוגרים בשכבת הגיל 50-71 שנים, פעילות גופנית בעצימות בינונית פחות משעה בשבוע או פעילות בעצימות גבוהה משך 20 דקות בשבוע לוותה בהקטנת הסיכון למוות מוקדם ב 15% או 23% בהתאמה.

האם מטרת הארגון ריאלית? אנשים שאינם מבצעים פעילות גופנית, שונים מאלו העוסקים בפעילות גופנית, גם אם משכה מצומצם. הבלתי פעילים מועדים יותר ללקות במחלות שונות, הדרדרות קוגניטיבית, דיכאון, מוגבלויות גופניות וכדומה. יש לדעת, כי לבלתי פעילים תובנות ומחסומים הקשורים לביצוע פעילות גופנית, השונים מאלו הקיימים באוכלוסייה העוסקת בפעילות גופנית בכל דרגת אינטנסיביות. כך למשל, בקרב האוכלוסייה המבוגרת קיימים חסמים רבים להתחיל פעילות גופנית. בין אלו ניתן למצוא חוסר ידע (איזו פעילות מומלצת), מיומנות (אינם רגילים לבצע פעילות גופנית) ומשאבים הקשורים לעיסוק בפעילות הגופנית. ניסיון להתגבר על חסמים אלו קשה יותר לביצוע באוכלוסייה מבוגרת. בנוסף, בגיל המבוגר שכיחות יותר בעיות גופניות כהשמנה ומחלות סרטן המגבירות את ההימנעות מעיסוק בפעילות גופנית.

המחבר טוען כי האסטרטגיה הכרוכה בהנעת אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית, להתחיל לעסוק בה, שונה מזו המתייחסת להארכת משך זמן הפעילות הגופנית בקרב אנשים שכבר מבצעים פעילות זו. לכן התייחסות להרחבת הידע, המיומנות, והמשאבים הכרוכים בפעילות גופנית, קריטית בעיקר באוכלוסייה המבוגרת שנמנעת לחלוטין מפעילות גופנית.

משום כך, יש לשאוף להניע אנשים מבוגרים להתחיל לעסוק בפעילות גופנית, ובהדרגה להאריך את זמן הפעילות השבועית, על מנת להשיג את המירב מבחינת הארכת תוחלת החיים, תוך הקטנת הסיכון לנזק בריאותי שעלול להיגרם מאינטנסיביות גבוהה מדי (התקף לב ומוות פתאומי למשל).

סיכום

המחבר טוען כי המדיניות המומלצת היא לעודד עיסוק בפעילות גופנית בעיקר בקרב האוכלוסיות הנמנעות לגמרי מעיסוק בפעילות זו. יש לשאוף להגביר כל יום במעט את משך הזמן המוקדש פעילות גופנית באוכלוסייה זו.

Barreto PdS. Global health agenda on non-communicable diseases: has WHO set a smart goal for physical activity? BMJ 2015;350:h23 doi

הערות העורך: יתכן שתתמהו: מה מקומה של סקירה זו באורתופדיה, איך התגלגל ה BMJ למדור זה? ובכן נתקלתי לא אחת במטופלים מבוגרים הלוקים בבעיות אורתופדיות שונות החל מכאבי גב, דרך אוסטיאוארטריטיס בברכיים וכלה במתאוששים לאחר קיבוע שברי צוואר ירך, אשר במעקב האורתופדי הומלץ להם לא לעסוק בפעילות גופנית וכלל לא להתאמץ. אמנם בגיל המבוגר סכנת הנפילות גדולה יותר, האצת הדופק עלולה לגרום לתעוקת לב, ותנועות חדות עלולות לגרום לגב ל”היתפס” שוב. אבל חשיבות הפעילות הגופנית עולה לאין שיעור על הסיכונים הכרוכים בה. שומה על כל אחד מאיתנו, פיזיותרפיסטים ורופאים, להמליץ בחום למטופלים לעסוק בפעילות גופנית, לכוון אותם לפעילות המומלצת ובהחלט לעודדם להפוך פעילות זאת לשגרת החיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטרייה של רקמת ברך ניוונית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס אינה מלווה בהאצת או האטת קצב ההתקדמות עד לניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך בטווח הארוך. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי שנערך במרכז אחד להערכת התוצאות ארוכות הטווח ב-178 חולים עם […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים תחת טיפול בתרופות המפחיתות את צפיפות העצם, דוגמת תרופות אנטי-פסיכוטיות, SSRI, גלוקוקורטיקואידים או מעכבי תעלות מימן, ייתכן סיכון מוגבר לניתוח חוזר להחלפה מלאה של מפרק הברך. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר ארצי והשלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל למעלה מ-1.2 מיליון חולים שעברו ניתוח ראשוני להחלפה […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    חוסר ההתמדה בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים הינו בעיה ידועה ביעילות הטיפול, וזו בולטת במיוחד בהקשר של תרגילים לטיפול בסחרחורות ובעיות שיווי משקל (שיקום ווסטיבולרי). חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ניתחו מהם החסמים לתרגולים הביתיים וחזרו עם התשובות - ועם עצות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המוביל בפיזיותרפיה Journal of Neurologic Physical Therapy.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה