אונקולוגיה

הטיפול ב- Ibrutinib (אימברוביקה) נמצא עדיף על Chlorambucil בהשגת הישרדות כוללת, הישרדות ללא התקדמות מחלה במבוגרים עם CLL/SLL ללא טיפול קודם (מתוך כנס ה-ASH)

התרופה אימברוביקה, זכתה למעמד של טיפול פורץ ע”י ה- FDA : היא מוגדרת כתרופה ממוקדת מטרה, בעלת מנגנון פעולה ראשון מסוגו.

בכנס ASH (החברה האמריקאית להמטולוגיה),  הכנס המקביל בחשיבותו ל- ASCO, שהתקיים  בין ה 5 8 בדצמבר באורלנדו, ארה”ב, הוצג מספר חסר תקדים שמנה 84 פרסומים על Ibrutinib (אימברוביקה, יאנסן) מהם 23 הצגות פרונטליות (ORAL)  ו-61 פוסטרים כמענה טיפולי למחלות סרטן דם נוספות בהווה ובעתיד.

אחד המחקרים הבולטים שהוצגו ושאף פורסם ב- The New England Journal of Medicine  הדגים שיעורי הישרדות חסרי תקדים של 98 אחוז בחולי לוקמיה במעקב בן שנתיים תחת הטיפול באימברוביקה.

במחקר זה שכאמור עולה כי הטיפול ב-   ibrutinib בלבד נמצא עדיף על טיפול ב-Chlorambucil במונחי הישרדות ללא-התקדמות, הישרדות כוללת, הישרדות ללא-אירועים, שיעורי תגובה כוללים ושיפור המטולוגי בחולים בגילאי 65 שנים ומעלה עם CLL/SLL (Chronic Lymphocytic Leukemia/Small Lymphocytic Lymphoma), ללא טיפול קודם, עם ירידה של 84% בסיכון לתמותה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים, כי Chlorambucil משמש כטיפול בחירה מקובל בחולים אלו, אך Ibrutinib הינו הטיפול הראשון מסוגו, שמציע  שיעורי תגובה כוללים של 84% (שיעורי תגובה מלאה של 23%) ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות לאחר 30 חודשים של 96%, בחולים בגילאי 65 שנים ומעלה, שלא קיבלו טיפול קודם. איברוטיניב הוא מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, הניתן פומית ומאושר ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בחולים עם CLL שטופלו בטיפול אחד קודם ו-del17p CLL (כולל טיפול קו ראשון).

269 חולים נכללו במחקר (גיל חציוני של 73 שנים). 45% עם מחלה מתקדמת לפי סיווג Rai, 20% עם del11q ו-69% עם מחלות רקע בתחילת המחקר. הטיפול ב-Ibrutinib הביא להפחתת הסיכון להתקדמות או תמותה בהיקף של 91%, עם שיעורי הישרדות ללא-התקדמות של 93.9% לעומת 44.8%,לאחר 18 חודשים. Ibrutinib הביא להארכה משמעותית של שיעורי ההישרדות הכוללים בהשוואה ל-Chlorambucil; שיעורי ההישרדות הכוללים לאחר 24 חודשים עמדו על 97.8% לעומת 85.3%, בהתאמה.

בקבוצת הטיפול ב-Ibrutinib תועדו שלושה מקרי תמותה, זאת בהשוואה ל-17 מקרי תמותה בקבוצת הטיפול ב-Chlorambucil. שיעורי התגובה הכוללים עמדו על 86% עם Ibrutinib לעומת 35.3% עם Chlorambucil. שיעורי התגובה הכוללים היו גבוהים יותר עם Ibrutinib בכל נקודות הזמן שנבחנו; לאחר שמונה חודשים, שיעורי התגובה הכוללים עמדו על 84% ו-31%, בהתאמה. שיעורי התגובה הכוללים לפי הערכת החוקרים עמדו על 90.4% לעומת 35.3%, בהתאמה.

חציון שיעורי ההישרדות ללא-אירועים היה גם כן ארוך יותר עם Ibrutinib (חציון טרם נקבע לעומת חציון של 12 חודשים, יחס סיכון של 0.17, p<0.0001). ירידה של 50% ומעלה בהיקף קשריות לימפה תועדה ב-91.2% לעומת 36.8% (p<0.0001) וירידה בגודל הטחול תועדה ב-75.7% לעומת 39.1% (p<0.0001) עם Ibrutinib ועם Chlorambucil, בהתאמה.

שיעורי שיפור המטולוגי ממושך היו גבוהים יותר משמעותית עם Ibrutinib בהשוואה ל-Chlorambucil, כולל בחולים עם אנמיה (84% לעומת 45%, p<0.0001) או תרומבוציטופניה (77% לעומת 43%, p=0.0054). חציון משך הטיפול עמד על 17.4 חודשים עם Ibrutinib ו-7.1 חודשים עם Chlorambucil.

תופעות הלוואי הנפוצות (20% מהחולים לפחות) עם Ibrutinib כללו שלשולים, עייפות, שיעול ובחילות תופעות הלוואי הנפוצות עם Chlorambucil כללו בחילות, עייפות, נויטרופניה, אנמיה והקאות. אירועים חריגים שהובילו להפסקת הטיפול היו פחות נפוצים עם Ibrutinib (9% לעומת 23%).

מישראל השתתפו 15 חולים. ד”ר אסנת בארי אחראית תחום לוקמיה לימפטית כרונית מרכז רפואי רבין, בית חולים בילינסון, מחוקרי המחקר מוסיפה: “7 מהחולים היו מהמרכז הרפואי רבין בית חולים בילינסון. התרופה שיפרה משמעותית את הישרדות  החולים, הקטינה את גושי המחלה – בלוטות הלימפה והטחול, ואת ספירות הדם (עליה ברמת ההמוגלובין ורמת טסיות הדם). תופעות הלוואי השכיחות ביותר שהופיעו במעל 20% מהחולים היו שלשול, עייפות, שיעול, בחילות עם איברוטיניב, ובחילות, עייפות, ירידה במספר תאי הדם הנאוטרופילים, אנמיה (חסר דם)  והקאות עם לאוקרן”.

“אנו נמצאים בתקופה מאוד מרגשת לחולי לוקמיה לימפטית כרונית ולמטפלים בהם עם אפשרויות טיפול חדשות רבות ויעילות. ההתקדמות העצומה בהבנה המדעית העמוקה של מבנה ותפקוד תא ה-B הסרטני הביאה לפיתוח מספר תרופות חכמות פורצות דרך בטיפול בלוקמיה לימפטית כרונית שהראשונה שבהן שאושרה לשימוש היא אימברוביקה”, הדגישה ד”ר בארי.

כידוע, לוקמיה לימפוציטית כרונית היא סרטן דם של תאי הדם הלבנים (לימפוציטים) מסוג B. תאים אלה חיוניים במלחמתה של המערכת החיסונית של גופנו כנגד מזהמים חיצוניים. בלוקמיה מסוג זה הופכים תאי הדם הלבנים לסרטניים, הם מתרבים בקצב מואץ ותופסים את מקומם של התאים הבריאים במח עצם, בלוטות לימפה, בטחול בכבד ובאיברים נוספים. הגיל הממוצע של החולים הוא 72 שנים. רובם סובלים ממחלות נלוות ולכן טיפולי הכימותרפיה המקובלים לטיפול במחלה, בעלי תופעות לוואי מסכנות חיים עבורם.

התרופה חוסמת חלבון שנקרא Tyrosine Kinase Brutons BTK) בקיצור). חלבון זה  חיוני להישרדות והתרבות תאי B.  עיכוב החלבון מסייע לניטרול ולחיסול התאים הסרטניים. מאחר והתרופה יעילה וממוקדת מטרה, היא אינה מסבה פגיעה משמעותית לתאים אחרים בגוף.

מתוך הכנס השנתי ה-57 מטעם ASH

למידע נוסף על המחקר בלוקמיה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר משמעותי בין קוטר הגידול המקסימאלי ובין הסיכון להישנות בחולים עם מחלת הודג’קין בשלב-מוגבל שהשיגו בדיקת הדמיה תקינה, כאשר כל עליה של סנטימטר אחד בקוטר המקסימאלי של הגידול לוותה בעליה של 21% בסיכון להישנות. מדגם המחקר כלל 1,278 חולים […]

  • התועלת של משלב סטטינים עם Ibrutinib בחולים עם CLL ו-SLL

    התועלת של משלב סטטינים עם Ibrutinib בחולים עם CLL ו-SLL

    טיפול בסטטינים בחולים עם אבחנה של CLL (או Chronic Lymphocytic Leukemia) ו-SLL (או Small Lymphocytic Lymphoma) לווה בתועלת הישרדותית משמעותית עם ירידה של 45% בסיכון לתמותה כוללת וירידה של 27% בסיכון להתקדמות מחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. התועלת של הטיפול נותרה עם גישות טיפול שונות, ללא עליה באירועים חריגים חמורים. החוקרים […]

  • משטר טיפול תרופתי חדש משפר הישרדות בקשישים עם DLBCL

    משטר טיפול תרופתי חדש משפר הישרדות בקשישים עם DLBCL

    משלב Polatuzumab Vedotin עם Rituximab, Cyclophosphamide, Doxorubicin ו-Prednisone (או Pola-R-CHP) מפחית את הסיכון להתקדמות מחלה, הישנות, או תמותה בהיקף של 37% לעומת טיפול סטנדרטי בחולים בגילאי 70 שנים ומעלה עם אבחנה של לימפומה מסוג DLBCL (או Diffuse Large B Cell Lymphoma), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. פרופיל הבטיחות היה דומה עם […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Inotuzumab Ozogamicin לטיפול בלויקמיה מסוג ALL

    תוצאות מבטיחות ל-Inotuzumab Ozogamicin לטיפול בלויקמיה מסוג ALL

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי Inotuzumab Ozogamicin (בספונסה), תצמיד נוגדן עם כימותרפיה, נסבל היטב והדגים שיעורי תגובה כוללים של 74% במבוגרים עם לויקמיה עמידה/חוזרת מסוג B-ALL (או B-cell Acute Lymphoblastic Leukemia). מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 73 מבוגרים (גיל חציוני של 52.7 שנים) עם אבחנה של B-ALL עמיד לטיפול או חוזר, אשר […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Revumenib לטיפול בלויקמיה אקוטית עם טרנסלוקציה KMT2A (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Revumenib לטיפול בלויקמיה אקוטית עם טרנסלוקציה KMT2A (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Revumenib לטיפול במקרים של לויקמיה אקוטית חוזרת או עמידה לטיפול עם טרנסלוקציה של KMT2A במבוגרים וילדים מגיל שנה ומעלה. משמעות האישור הינו כי זו מולקולה קטנה פומית ראשונה הפועלת כמעכב Menin ומאושרת להתוויה זו. התכשיר חוסם את הקישור של Menin לחלבוני KMT2A שעברו מוטציה, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק אישור מואץ ל-Asciminib כנגד CML (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק אישור מואץ ל-Asciminib כנגד CML (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Asciminib לטיפול במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג CML (או Chronic Myeloid Leukemia) חיובית לכרומוזום פילדלפיה ובשלב כרוני. המומחים מסבירים כי Asciminib הינו מעכב ראשון מסוגו המכוון כנגד ABL Myristoyl Pocket. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות מחקר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך