מאת ד”ר אלינור מוסרי-בריסקין
שימוש בפיטואסטרוגנים עשוי להיות יותר מזיק מאשר מועיל. כך במאמר חדש שפורסם ONLINE ב British Journal of Pharmacology ב- 9.10.2016.
פיטואסטרוגן הוא חומר המצוי בצמחים כמו סויה, ומכיל מבנה דומה ל 17-β-estradiol (E2). יתרונות רפואיים רבים יוחסו לשימוש בפיטואסטרוגנים כגון הפחתת סימפטומים מנופאוזלים, הפחתת סיכון למחלות קרדיווסקולריות, והפחתת סיכון לסוגי סרטן שונים. עם זאת, הנתונים חלוקים וקיים חשש כי חומרים אלה יכולים לשבש מערכות הורמונליות בגוף ולהזיק לבריאות.
במחקר זה בוצעה סקירה של 48 מאמרים אשר עסקו בתפקידם והשפעתם של הפיטואסטרוגנים על הבריאות. היתה התייחסות למספר היבטים.
מבחינת סימפטומים מנופאוזלים, מטאנליזות שונות דיווחו על ירידה בתדירות וחומרת גלי חום. ההשפעה על צפיפות העצם היתה וריאבילית. על פי סקירה של ה European Food Safety Authority (EFSA) משנת 2012 לא ניתן לבסס קשר בין פיטואסטרוגנים וסימפטומים וזומוטורים או צפיפות עצם. מאמר יפני משנת 2015 הראה אף עליה בשברים לומברים ובצוואר הירך .
מבחינת סיכון קרדיווסקולרי, העדויות שיש כיום דלות. מבחינת שיפור מטבולי, חלק מהמחקרים הראו שיפור מטבולי וירידה בתנגודת לאינסולין, אך לא ברור האם הסיבה אכן היתה צריכת פיטואסטרוגנים או גורמים דיאטטיים אחרים.
גם הנתונים לגבי סרטן השד סותרים. ה EFSA הסיק כי מחקרים תצפיתיים אינם מראים עליה בסיכון לסרטן שד. אך צריכת מזון מבוסס איזופלבונים יכול להעלות סיכון מנשים עם סרטן שד תלוי אסטרוגן, ועם נשים בסיכון גבוה לסרטן השד. השאלה האם צריכת פיטואסטרוגנים עשויה להעלות סיכון לסרטן שד עודנה לא פתורה.
בסיכום המאמר, השאלה האם פיטואסטרוגנים מועילים או מזיקים לבריאות נותרה פתוחה. התשובה מורכבת וגם קשורה בגיל, מצב בריאותי ואף נוכחות מיקרופלורה מסויימת במעי.
מסקנת מחקר זו דומה למסקנה של ה North American Menopause Society (NAMS) בהמלצותיהם משנת 2014, כי לא ניתן להגיע למסקנה לגבי היתרונות הבריאותיים של פיטואסטרוגנים בשלב זה, וכי יתכנו גם סיכונים בצריכתם.
The potential health effects of dietary phytoestrogens, Br J Pharmacol. 5 September 2016
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!