אונקולוגיה

מעקב פעיל לעומת טיפול לסרטן ערמונית – האם גרורות צריכות לשמש כתוצא הסיום העיקרי? (J Clin Oncol)

סרטן ערמונית

יש מקום לבחון מחדש את תוצא הסיום העיקרי של מחקרים להערכת מעקב פעיל, כך טוענים מומחים לסרטן ערמונית, מאחר ומחלה גרורתית, ולא תמותה עקב סרטן ערמונית, הינה תוצא סיום קליני הרבה יותר משמעותי לחולים, ולכן, צריך לשמש כתוצא להשוואת פרוטוקולי טיפול שונים. מאמר הדעה פורסם במהלך חודש פברואר בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

בצורה מסוימת, השאלה אודות גרורות לעומת תמותה עקב סרטן ערמונית כתוצא סיום כבר זכתה למענה, לאור תוצאות מחקרים קליניים שפורסמו לאחרונה.

במחקר האחרון בנושא, ProtecT (Prostate Testing for Cancer and Treatment), שיעור מקרי התמותה עקב סרטן ערמונית לאחר חציון מעקב של עשר שנים לא היה שונה משמעותית בין גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך או בינוני, לאחר כריתה רדיקאלית של הערמונית, טיפול קרינתי או מעקב פעיל.

עם זאת, הכותבים מציינים כי הסיכון למחלה גרורתית היה גבוה יותר מכפליים בגברים תחת מעקב פעיל, בהשוואה לאלו לאחר ניתוח או קרינה. גברים שפיתחו מחלה גרורתית ניצבים כעת בפני לפחות טיפול אינטרמיטנטי ב-ADT (Androgen Deprivation Therapy), כלומר סירוס, טיפול הכרוך בתופעות לוואי לכל חייהם.

מסיבה זו עולה שאלה אם באמת ניתן להגדיר הצלחה מקרה בו גבר סובל מהישנות עם מחלה גרורתית, שלעיתים קרובות מעידה על שבר עצמות כואב עם סירוס וכל תופעות הלוואי הכרוכות בטיפול. בדומה, שני מחקרים אקראיים אחרים מצאו כי הסיכון לגרורות היה קטן יותר משמעותית בגברים לאחר טיפול ניתוחי, בהשוואה לחולים תחת מעקב פעיל.

במחקר SPCG-4 (Scandinavian Prostate Cancer Groups Study), לדוגמא, כריתה רדיקאלית של הערמונית הפחיתה את הסיכון להישרדות כוללת בהיקף של 29%, בהשוואה להמתנה בלבד לאורך חציון של 13.4 שנים.

ניתוח הפחית גם את הסיכון לתמותה ספציפית עקב סרטן ערמונית בהיקף של 44%, וכן הביא לירידה של 43% בסיכון לגרורות, בהשוואה להמתנה זהירה לאורך אותה תקופת מעקב.

במחקר PIVOT (Prostate Cancer Intervention Versus Observation Trial) בארצות הברית, ניתוח הפחית גם הישרדות כוללת, תמותה ספציפית לסרטן ערמונית וגרורות, לאורך חציון של 10 שנות מעקב, בהשוואה למעקב בלבד. הסיכון לגרורות במחקר היה קטן כפליים.

העליה במחלה גרורתית זוהתה לאחר חציון של עשר שנות מעקב, ממצא חשוב לגברים בשנות החמישים והשישים לחייהן, להם תוחלת חיים של מעל 20-30 שנים. יתרה מזאת, לא כל הגברים המפתחים מחלה גרורתית ימותו עקב המחלה. לעיתים קרובות ישנו מרווח זמן ארוך בין האבחנה של מחלה גרורתית ובין מות החולה, מרווח זמן בו גברים עשויים ללכת לעולמם מסיבה שאינה קשורה לממאירות.

למרות זאת, כמעט כל הגברים עם מחלה גרורתית יקבלו טיפול למחלה זו, וכתוצאה מכך, הם חשופים להשלכות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של הטיפול הנ”ל.

התפתחות סרטן ערמונית גרורתי הינו אירוע משנה-חיים עבור גברים רבים, כולל פחד יומיומי מפני המוות, מעבר להתמודדות עם הסיבוכים ארוכי הטווח של סרטן ערמונית גרורתי.

לאור זאת, הכותבים מציעים לשקול קביעת גרורות של סרטן ערמונית כתוצא המגדיר הצלחה של טיפול במחקרים עתידיים, כאשר תמותה עקב סרטן ערמונית תוגדר כתוצא משני.

J Clin Oncol. Published online February 27, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ממחקר מבוסס-אוכלוסייה משבדיה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BJS Open, עולה כי אין הבדלים משמעותיים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם לאחר כריתה מלאה של בלוטת הריס לאורך חציון מעקב של 11 שנים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה להערכת הבדלים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם שעברו כריתה מלאה של בלוטת התריס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    בחולים עם אטופיק דרמטיטיס סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה, אם כי הסיכון הכולל נותר נמוך, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בחנו את הקשר בין אטופיק דרמטיטיס ובין אבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה. מחקר משנת […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי-סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל-100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך