אונקולוגיה

מטופלים ששרדו ממאירות בילדות סובלים מבעיות רפואיות חמורות (Lancet)

ההערכה המקיפה ביותר כיום של מצבים רפואיים כרונים במטופלים ששרדו ממאירות בילדות, והראשונה לכימות התחלואה, מגלה כי עד גיל חמישים, כמעט כל החולים בקבוצה זו בסיכון-גבוה סובלים ממספר כפול של מצבים רפואיים חמורים, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית.

החוקרים אספו באופן רטרוספקטיבי נתונים ממחקר SJLIFE אודות כל אלו ששרדו ממאירות בילדות וחיו לפחות עשר שנים מהאבחנה הראשונית. כל המשתתפים במחקר היו בגילאי 18 שנים ומעלה נכון ל-30 ביוני, 2015. לשורדים התאימו החוקרים ביקורות תואמות בגיל ומגדר. במסגרת המחקר נבחנו 21 משתנים.

באמצעות מודל סטטיסטי חדש המשלב מספר מצבים רפואיים והפרעות חוזרות בסולם אחד, החוקרים זיהו דפוסי תחלואה ופירטו את מאפייני התחלואה בתתי-קבוצות נפרדות של שורדים. 168 מצבים רפואיים כרוניים דורגו לפי חומרה על-בסיס קריטריוני Modified Common Terminology Criteria of Adverse Events.

מבין 5,522 משתתפים שקיבלו טיפול בשל ממאירות בילדות, 3,010 שרדו (54.5%) ונכללו במחקר והשלימו הערכה קלינית פרוספקטיבית. 2,512 משתתפים (45.5%) לא השלימו הערכה קלינית.

ההיארעות המצטברת של מצבים רפואיים כרוניים בגיל חמישים עמדה על 99.9% בהערכת מצבים כרוניים בדרגה 1-5 ו-96% בהערכת מצבים כרוניים בדרגה 3-5. עד גיל 50, השורדים פיתחו בממוצע, 17.1 מצבים כרוניים בכל דרגה, כולל 4.7 מצבים כרוניים בדרגה 3-5. הנטל המצטבר בקבוצת הביקורת של מצבים כרוניים בדרגה 1-5 עמד על 9.2 וזה של מצבים בדרגה 3-5 עמד על 2.3.

גידולים משניים, הפרעות בעמוד שדרה ומחלת ריאות היו התורמים המג’וריים לעודף התחלואה. הטרוגניות משמעותית זוהתה בפיזור נטל מצבים רפואיים כרוניים בשורדים עם ממאירויות ראשוניות שונות. הנטל המצטבר של מצבים רפואיים כרוניים בדרגה 1-5 בגיל חמישים היה הגבוה ביותר באלו ששרדו ממאירויות של מערכת העצבים המרכזית (24.2) והנמוך ביותר באלו ששרדו גידולי GCT (Germ Cell Tumor; 14.0).

מניתוח רב-משתני עלה כי גיל מבוגר יותר בעת האבחנה, תקופת הטיפול ומינונים גבוהים יותר של קרינה לחזה ולמוח, נקשרו באופן מובהק עם נטל מצטבר נרחב יותר וחומרה רבה יותר של מצבים רפואיים כרוניים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי נטל מצבים רפואיים כרוניים במטופלים ששרדו ממאירויות בילדות הוא משמעותי ומאוד וריאבילי בתלות במשתנים שונים.

Lancet. Published online September 7, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה