אונקולוגיה

במאמר דעה טוענים מומחים כי ההנחיות לבדיקות גנטיות לסרטן שד אינן יעילות (מתוך אתר מדסקייפ)

במאמר דעה שפרסמה פרופסור קתי מילר מאוניברסיטת אינדיאנה היא התמקדה בנושא בדיקת גנטיות ותת-שימוש בבדיקות גנטיות בנשים עם סרטן שד.

במאמר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת JAMA Oncology דווח על מחקר לפיו גם אם ההנחיות הנוכחיות לבדיקות גנטיות היו משמשות בכל הנשים הללו, עדיין צפוי כי היו מפספסים מחצית מהמשפחות עם מוטאציות BRCA1 או BRCA2. ממצאים אלו הובילו לקריאה להשלים בדיקות ברמת האוכלוסייה.

עם זאת, המחקר האמור היה מעט בעייתי מאחר ונערך בישראל, באוכלוסיה של יהודים-אשכנזים, כאשר רבים תהו שמא ייתכן כי באוכלוסיה זו הסיכון מוגבר ובדיקות ברמת האוכלוסייה עשויות להיות הגיוניות יותר. אך האם הדבר נכון גם לאוכלוסייה של יהודים לא-אשכנזים או אוכלוסיית ארצות הברית?

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology, בו הושלם פאנל של מספר גנים בקרוב ל-1,000 נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שד, עלה כי מחצית מהנשים הללו ענו על ההנחיות הנוכחיות להשלמת בדיקות גנטיות לאור היסטוריה משפחתית, גיל, או פנוטיפ המחלה, בעוד שמחצית מהנשים לא ענו על קריטריונים אלו.

החוקרים זיהו וריאנטים פתולוגיים באחד מהגנים שנבחנו ב-9% מהנשים שענו על ההנחיות לבדיקות גנטיות וב-8% מאלו שלא ענו על ההנחיות לבדיקות אלו.

המומחים טוענים כי מדובר כעת במחקר השני הרומז כי ההנחיות פשוט אינן יעילות. מטרת ההנחיות צריכה לבדוק אוכלוסיה בה סיכוי גבוה יותר לזהות מוטאציות. עם זאת, מהנתונים עולה כי כמעט לא היו הבדלים בשיעורי המוטאציות בין אלו שענו על הקריטריונים להשלמת הבדיקות הגנטיות ואלו שלא ענו על קריטריונים אלו.

פרופסור מילר מסבירה כי ישנם אתגרים רבים כאשר שוקלים שימוש נרחב בבדיקות גנטיות. ראשית, נדרשת המלצה חזקה לא לדווח לרופאים או מטופלים על וריאנטים שמשמעותם אינה ידועה. יש עדויות רבות לפיהן ממצאים אלו אינם מובנים היטב, אינם מנוצלים היטב, ונחשבים פתולוגיים, כאשר חלק גדול מהם אינם פתולוגיים.

בכדי להתקדם לעידן שימוש נרחב יותר בבדיקות גנטיות, דרושות תוצאות המעידות על זיהוי אבנורמליות הידועה כגורמת נזק או תשובה חד-משמעית לפיה לא זוהתה אבנורמליות הידועה כגורמת נזק.

עוד חשוב לבחון מחדש באילו מקרים בדיקות גנטיות עשויות לשחק תפקיד חשוב. ייתכן כי אין הגיון להשלים בדיקות גנטיות בכלל החולים בתחילת התהליך. ייתכן כי יש להציע בדיקות גנטיות לאלו בהם זוהתה אבנורמליות בבני המשפחה.

פרופסור מילר מסיימת בכך שאין ספק כי יש פרטים נוספים רבים עליהם יש לתת את הדעת. עם זאת, היא מעלה את השאלה כמה מחקרים נוספים דרושים עוד בטרם יבינו כי ההנחיות פשוט לא יעילות.

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

על-פי מחקר שדיווחנו עליו לאחרונה היישום של ביצוע בדיקות גנטיות לסרטן שד ושחלות עדיין נמוך משמעותית מההמלצות (גם אם הן שנויות במחלוקת לפי מאמר דעה זה), כך שבכל מקרה נראה שיש מקום להרחיב השימוש בבדיקות אלה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ עולה כי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאבחנה של ממאירות בלוטת התריס לאחר קרוב לארבע שנים. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגרים ארציים בדנמרק, נורבגיה ושבדיה בין 2007 ו-2021, אשר כללו 145,410 חולים שהחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ו-291,667 חולים תואמים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה