אונקולוגיה

די בפעילות גופנית מתונה להפחתת הסיכון לתמותה על-רקע מחלות כבד (מתוך כנס ה-DDW)

הליכה פעילות גופנית

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-Digestive Disease Week עולה כי פעילות גופנית קלה בלבד עשויה להפחית את הסיכון לתמותה על-רקע מחלות כבד.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 121,706 נשים בגילאי 30-55 שנים, אשר לקחו חלק במחקר Nurses’ Health Study ואודות 51,529 גברים בגילאי 40-75 שנים ממחקר Health Professionals Follow-up. כל המשתתפים לא סבלו משחמת כבד או דלקת כבד נגיפית.

בין השנים 1986-2010 נתונים אודות פעילות גופנית שבועית נקבעו על-בסיס שאלונים דו-שנתיים וחושבו לפי שעות MET שהשקיעו המשתתפים בהליכה רגילה, ריצה, פעילות אירובית, אימוני כוח, או פעילויות אחרות. היארעות דלקת כבד נגיפית או שחמת כבד דווחה גם כן במרווחים של שנתיים, כאשר מקרי תמותה על-רקע מחלת כבד (סרטן כבד או דה-קומפנסציה של שחמת כבד) אושרו על-בסיס הרשומות הרפואיות ורישומי התמותה.

בקרב אלו בחמישון העליון של פעילות גופנית נרשמה ירידה של 51% בסיכון לתמותה עקב מחלת כבד, בהשוואה למבוגרים בעלי אורח חיים יושבני, לאחר תקנון לגיל, מדד מסת גוף, סוכרת ויתר לחץ דם, בין יתר הגורמים (יחס סיכון של 0.49, P<0.0001).

היקף הירידה בסיכון היה דומה בין משתתפים שעסקו בפעילות גופנית מאומצת (יחס סיכון של 0.46, p=0.0001), אשר הוגרה בנוכחות לפחות 6 יחידות MET בשבוע, או פעילות גופנית מתונה (יחס סיכון של 0.57, p=0.0003), אשר הוגדרה כ-3-6 יחידות MET בשבוע.

בקרב אלו שהלכו לפחות 4 שעות בשבוע נרשמה ירידה של למעלה מ-40% בסיכון הנ”ל, בהשוואה למבוגרים בעלי אורח חיים יושבני. ממצא זה היה בולט במיוחד מאחר ומעל 85% מהמשתתפים במחקר דיווחו כי הליכה הייתה הצורה העיקרית של פעילות גופנית בה עסקו.

התועלת הגדולה ביותר תועדה בקרב אלו שהלכו לפחות 4 שעות בשבוע והקפידו על אימוני כוח (יחס סיכון של 0.22), ממצא אשר עשוי להיות קשור למניעת תשישות באוכלוסיה זו, המהווה גורם סיכון אדיר לתמותה על-רקע מחלת כבד.

באופן כללי, הקשר בין דרגת פעילות גופנית גבוהה יותר ובין תמותה על-רקע מחלת כבד היה דומה בין נשים (יחס סיכון של 0.50) וגברים (יחס סיכון של 0.41, p=0.0004). לא תועדו הבדלים משמעותיים בסוג התמותה על-רקע מחלת כבד, כאשר בחולים בחמישון העליון של פעילות גופנית תועדו שיעורי דומים של סרטן כבד (יחס סיכון של 0.42, p=0.0005) ושחמת כבד (יחס סיכון של 0.41, p<0.0001).

החוקרים מסכמים וקובעים כי ממצאי המחקר מסייעים להבין מעט טוב יותר את הנושא, אך קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

מתוך כנס ה-DDW

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

  • על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    תפקידו של המיקרוביום ב-IBS מבוסס היטב, וחולים נוטלים פרוביוטיקה לעתים קרובות' עם זאת, לא לכל הפרוביוטיקה יש יעילות שווה, אז על איזה מהם מומלץ להמליץ?

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה