אונקולוגיה

הגבלת נוזלים מפחיתה את הסיכון להיפונתרמיה מאוחרת ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח טרנס-ספנואידלי (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הגבלת צריכת נוזלים לליטר אחד ביום בעת השחרור מפחיתה את שיעורי היפונתרמיה מאוחרת ואשפוזים חוזרים בהיקף של 50%. עוד עולה מהנתונים כי הדרכה סטנדרטית של החולים ובדיקת נתרן שבוע לאחר הניתוח הפחיתו את חומרת היפונתרמיה, אך לא השפיעו על שיעור האשפוזים החוזרים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפונתרמיה לאחר-ניתוח מובילה לאשפוז ממושך ואשפוזים חוזרים בתוך 30 ימים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון שלוש גישות שונות להפחתת שיעורי היפונתרמיה מאוחרת ולזהות גורמי סיכון אפשריים להתפתחות ההפרעה האלקטרוליטרית.

חולים שעברו ניתוח טרנס-ספנואידלי בשל אדנומה של ההיפופיזה ופתולוגיות סלריות או סופרה-סלריות אחרות לקחו חלק במחקר שכלל שלושה שלבים: בשלב הראשון לא נערכה כל התערבות; בשלב השני, הושלמה בדיקת נתרן שבוע לאחר הניתוח והדרכה של החולים; בשלב השלישי, הושלמה הגבלת נוזלים לעד ליטר ביום בעת השחרור בשילוב עם ההתערבויות בשלב השני.

התוצאים העיקריים שנבחנו היו שיעורי היפונתרמיה מוקדמת ומאוחרת ושיעור אשפוזים חוזרים. תוצאים משניים כללו את גורמי הסיכון להיפונתרמיה ועלויות אשפוזים חוזרים.

בשלב הראשון, 296 חולים עברו ניתוח טרנס-ספנואידלי. מבין אלו, 20% פיתחו היפונתרמיה מוקדמת ו-28% אובחנו עם היפונתרמיה מאוחרת. עוד מדווחים החוקרים כי 38% מהחולים עברו בדיקת נתרן ביום 7 לאחר הניתוח. שיעור האשפוזים החוזרים עמד על 15% בסך הכול, עם שיעור אשפוזים בשל היפונתרמיה של 4.3%.

בשלב השני (316 חולים), 22% חולים פיתחו היפונתרמיה מוקדמת ו-25% אובחנו עם היפונתרמיה מאוחרת. מהנתונים עולה כי 89% מהחולים הקפידו על בדיקת נתרן ביום 7 לאחר הניתוח. שיעור האשפוזים החוזרים נותר ללא שינוי למרות שחומרת היפונתרמיה פחתה ב-60%.

בשלב השלישי (110 חולים), שיעורי היפונתרמיה מאוחרת היו נמוכים כפליים (12.7%; סיכון יחסי של 0.52) ושיעור האשפוזים החוזים היה נמוך פי שלוש (4.6%, סיכון יחסי של 0.30, רווח בר-סמך 95% של 0.12-0.73); שיעור האשפוזים החוזרים בשל היפונתרמיה היה נמוך פי שלוש (1.8%; סיכון יחסי של 0.30).

החוקרים קוראים לשקול פרוטוקולים אלו כחלק מהטיפול הסטנדרטי בחולים לאחר ניתוח טרנס-ספנואידלי במטרה להפחית את הסיכון להיפונתרמיה מאוחרת ואשפוזים חוזרים לבית החולים.

J Clin Endocrinol Metab, Feb 1, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של מפרצת מוחית מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות (Stroke)

    אבחנה של מפרצת מוחית מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות (Stroke)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי אבחנה של מפרצת תוך-גולגולתית שלא נקרעה ולא טופלה מלווה בעליה של 10% בסיכון להפרעת פסיכיאטריות, בהשוואה לאלו ללא מפרצת תוך-גולגולתית, בפרט בקרב מבוגרים צעירים ואלו הנדרשים לטיפול פסיכותרפי. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים ממאגר South Korean Public Health Claims Database בין השנים 2006 […]

  • בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    רמות IL-6 מוגברות מלוות בסיכון מוגבר לממאירויות על-רקע השמנה בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כך שבדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בזיהוי חולים בסיכון מוגבר לממאירות, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר […]

  • צביעת גראם אינה משפרת אבחנה של זיהום בדרכי שתן בחדר מיון (Infectious Diseases)

    צביעת גראם אינה משפרת אבחנה של זיהום בדרכי שתן בחדר מיון (Infectious Diseases)

    בהשוואה לשיטות אחרות לניתוח דגימת שתן, צביעת גראם של דגימת שתן הדגימה ערך מנבא בינוני לזיהוי חיידקי גראם-שליליים בתרבית שתן אך לא שיפרה משמעותית את אבחנת זיהום בדרכי שתן בחדרי מיון, כך עולה מנתונים חדשים Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר עוקבה תצפיתי במרכז רפואי בהולנד, שכלל 1,358 אירועים של 1,136 חולים עם חשד לזיהום בדרכי […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ערכי סף של פריטין של 30 ננוגרם/מ”ל ו-45 ננוגרם/מ”ל מלווים בשיעורים גבוהים יותר של אבחנת חסר ברזל, בהשוואה לערכי סף של 15 ננוגרם/מ”ל במבוגרים עם אנמיה וללא אנמיה. החוקרים התבססו על נתונים מפרויקט FIRE (או Family Medicine Research Using Electronic Medical Records) בשווייץ וכללו 255,351 […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • הערכת ריכוז אבסולוטי של נויטרופילים בנוזל סינוביאלי עשויה לסייע באבחנת זיהום סביב שתל מפרק (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society)

    הערכת ריכוז אבסולוטי של נויטרופילים בנוזל סינוביאלי עשויה לסייע באבחנת זיהום סביב שתל מפרק (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society)

    ריכוז נויטרופילים אבסולוטי בנוזל סינוביאלי עשוי לסייע בזיהוי זיהום סביב מפרק תותב, בהשוואה לספירת תאי דם לבנים בנוזל סינוביאלי או קביעת אחוז תאים פולימורפונוקלארים בנוזל הסינוביאלי, כך עולה מתוצאות חדשות שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society. במחקר הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את ספירת תאים לבנים בנוזל סינוביאלי, ריכוז אבסולוטי ואחוז פולימורפונוקלארים בנוזל סינוביאלי מ-231 […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת להיפרקלמיה בהשוואה למעכבי DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Intern Med)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת להיפרקלמיה בהשוואה למעכבי DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Intern Med)

    במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 המטופלים בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 סיכוי מופחת להתפתחות היפרקלמיה, בהשוואה לאלו המטופלים במעכבי DPP-IV, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. החוקרים אספו נתונים אודות 33,280 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 שהתגוררו בשטוקהולם והחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 או מעכבי DPP-IV בין 2008 עד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה