בחולים שטופלו כנגד סרטן ערמונית תועד שיעור סיבוכים גבוה, כולל הפרעות במתן שתן והפרעות בתפקוד מיני, בהשוואה לגברים ללא המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. יתרה מזאת, טיפול קרינתי לווה בסיכון מוגבר לממאירות שלפוחית שתן וסיבוכים ספציפיים לקרינה.
במחקר העוקבה ביקשו החוקרים לאפיין את הסיבוכים והאירועים החריגים ארוכי הטווח משנית לטיפול כנגד סרטן ערמונית, בהשוואה לגברים מבוגרים באוכלוסייה הכללית. הם התבססו על נתונים ממחקר Prostate Cancer Prevention Trial ומחקר Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial וכללו 29,196 חולים נכללו בקבוצת הביקורת. מבין 3,946 חולים עם אבחנה של סרטן ערמונית, 655 עברו ניתוח לכריתת ערמונית ו-1,056 טופלו קרינתית.
המשתתפים היו במעקב לאורך חציון של 10.2 שנים, עם נקודות מעקב מוגדרות של 10.5 שנים לאחר ניתוח ערמונית ו-8.5 שנים לאחר קרינה.
החוקרים בחנו עשרה סיבוכים אפשריים על-רקע הטיפול, כולל אי-נקיטת שתן, הפרעת זקפה וממאירויות משניות.
לאחר 12 שנים תועד סיכון גבוה פי שבע לסיבוכים בדרכי שתן או בתפקוד מיני בחולים לאחר כריתת ערמונית, בהשוואה לביקורות (יחס סיכון של 7.23, p<0.001). בקרב חולים לאחר טיפול קרינתי תועד סיכון גבוה כמעט פי שלוש לסרטן שלפוחית שתן וסיכון גבוה פי 100 לסיבוכים ספציפיים משנית לקרינה, דוגמת דלקת שלפוחית משנית לקרינה ודלקת רקטום משנית לקרינה (P<0.001).
שיעורי היארעות סיבוך משנית לטיפול ל-1,000 שנות-אדם עמדו על 124.26 מקרים לאחר כריתת ערמונית ועל 62.15 מקרים לאחר טיפול קרינתי, זאת בהשוואה ל-23.61 מקרים בחולים לא מטופלים.
החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מעידים על שיעור גבוה של סיבוכים בדרכי מין ושתן בגברים לאחר טיפול כנגד סרטן ערמונית, בפרט לאחר טיפול קרינתי. הם כותבים כי הממצאים מדגישים את חשיבות ייעוץ הולם למטופלים לפני בדיקות סקר וטיפול כנגד ממאירות ערמונית.
JAMA Oncol, Nov 7, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!