עיניים

ד”ר אלעד בהרצאות בכנס הצפון: טיפול מתאים בהפרעות שינה על רקע כאב עשוי אף לשפר איזון סוכרת

בהרצאה שניתנה במסגרת כנס הכאב בצפון ב-22/2 הציג ד”ר ברוך אלעד את ההיפותיזה של הקשרים בין כאב, הפרעות שינה וסוכרת, והמשמעויות הטיפוליות הנגזרות מקשר זה.

ד”ר אלעד מציין כי הקשר בין כאב להפרעות שינה ברור ואינוטואיטיבי, אך מדגיש שמה שמתברר יותר ויותר בשנים האחרונות הוא שהפרעת שינה עצמה היא גם גורם היפראלגזי, כלומר מחמירה כאב במי שסובל מכאב כרוני ועלולה לגרום לכאב אצל מי שלא סובל מכאב כרוני.

עוד ידוע , מוסיף ד”ר אלעד, שהפרעות שינה קשורות לסוכרת, וזה הוכח במחקרים אפידמיולוגים ומעבדתיים, כשהסוכרת עצמה כידוע עלולה לגרום לכאב כרוני על רקע נוירופתיה.

התיזה המרכזית של ד”ר אלעד היא שטיפול שיכוון להפחתת כאב והפרעות שינה עשוי להשיג גם שיפור באיזון הסוכרת. את הטיפול בכאב והפרעות שינה רצוי לדעתו לבצע באמצעות תרופה אחת או קבוצת תרופות אחת.

בהמשך פירט ד”ר אלעד את המחקרים שבחנו את הקשר בין הפרעות בשינה (שינה קצרה או ארוכה מידי)  לסיכון מוגבר לסוכרת. יחסי הסיכון שדווחו במחקרים שונים נעו בין 1.3-2 תלוי בקבוצות הנבדקים ובחומרת הפרעות השינה.

במחקרים מעבדתיים נמצא שהפרעות שינה גורמות לפגיעה במנגנונים מטבוליים גם בטווח קצר לאחר ביצוע העמסת סוכר. בעיקר מדגיש ד”ר אלעד את ההפרעה במערכת הסימפטתית. מחקרים שבחנו הפרעת שינה עמוקה במעבדה מצאו שחסך בשינה עמוקה גורם לשינויים במשק הסוכר כבר לאחר מס’ ימים. הסיבה להפרעה זו נובעת משינויים באקטיבציה של המערכת הסימפטתית על רקע חסך השינה.

מצד שני, מסביר ד”ר אלעד, גם הסוכרת עצמה היא גורם המפריעה לשינה תקינה , וזאת באמצעות היווצרות נוירופתיה מכאיבה בעיקר. הפרעת השינה גורמת לירידה בסף הכאב, מה שמגביר כאב ספונטני, שגם פוגע  בתקינות השינה. 

ההתערבות יכולה להתבצע דרך טיפול ספציפי בכאב, או טיפול בשינה.

טיפול ספציפי בכאב בלבד עלול לגרום להפרעת שינה (למשל תרופות NSAIDS ). לעומת זאת, טיפול בהפרעת השינה בלבד עלול לפגוע במערכת המטבולית ולהחמיר סוכרת.

המחקרים שהציג ד”ר אלעד אף הראו שבחולי סוכרת הפרעות שינה גרמו לפגיעה גדולה עוד יותר באיזון הסוכרת.

כאן עבר ד”ר אלעד לסקירת התרופות הנמצאות בשימוש לכאב: נמצא שרובן עלולות לפגוע באיכות השינה. למעשה התרופות היחידות לכאב שמשפרות את איכות השינה והשינה העמוקה, הם הגבפנטין והפרגבלין (ליריקה).

גם ההמלצות של האיגוד הנוירולוגי האמריקאי (AAN)  תומכות על שימוש בפרגבלין לנוירופתיה סוכרתית מכאיבה כטיפול קו ראשון. גם בהמלצות של ה-EFNS מצויין הפרגבלין עם הדגשה שרק לפרגבלין וגבפנטין יש אפקט חיובי על הפרעות שינה.

ד”ר אלעד מדגיש שההשפעה המיטיבה הישירה של פרגבלין על הפרעות שינה נבחנה במחקר שנערך במטופלים עם פיברומיאלגיה ואשר מצא שעוצמת האפקט הישיר של התרופה על הפרעות השינה הייתה גדולה יותר מהאפקט העקיף באמצעות הפחתת הכאבים.

לסיכום, מציג ד”ר אלעד את ההיפותיזה לפיה טיפול בהפרעות שינה על רקע של כאבים באמצעות תרופה שמעלה את איכות השינה העמוקה ומפחיתה את הכאב, עשויה להפחית אקטיבציה סימפטתית ולשפר בנוסף גם את איזון הסוכרת.  את ההיפותיזה זו שטרם נבדקה מחקרית, ממליץ ד”ר אלעד לבחון במחקר מתאים.  

לצפייה והאזנה להרצאה המלאה 

תיעוד ההרצאה בחסות חברת פייזר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה