עיניים

סיכום הרצאתו של ד”ר ווילס (James W. Wheless ) על טיפול בקוצב ווגאלי VNS לחולי אפילפסיה עמידים לתרופות

ד”ר ווילס (בתמונה) הוא מומחה לאפילפסיה, מנהל המרכז לנוירולוגיה פדיאטרית ב Le Bonheur Childrens Hospital Memphis, TN  . כמו כן הינו חוקר ואיש הסגל האקדמי במרכז למדעי הבריאות באוניברסיטת טנסי ופרסם מספר מאמרים ומחקרים בתחום האפילפסיה ו- VNS . ד”ר ווילס היגיע לישראל כאורח של הליגה הישראלית למניעת אפילפסיה.

במרכז אותו מנהל ד”ר ווילס טופלו כבר למעלה מ- 700 מושתלי VNS . ד”ר ווילס היציג את התהליך המקובל הן בספרות המקצועית והן בפרקטיקה הטיפולית לטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות והדגיש מס נקודות חשובות ומעניינות:


  • על פי המקובל היום,  לאחר כשלון טיפולי בשתי תרופות(Anti-epileptic Drugs)  AED ממשפחות,  שונות החולה יכול להיות מוגדר כ”עמיד לתרופות”.

  •  מבין החולים העמידים לתרופות כ- 30% מתאימים לניתוח להסרת המוקד האפילפטי

  • כהמלצה טיפולית, לאחר שהחולה לא הגיב ל- 2 תרופות אנטי אפילפטיות ממומלץ להתחיל לדבר איתו ועם המשפחה על חלופות טיפוליות אחרות (VNS, ניתוח הסרת מוקד, דיאטה קאטוגנית או שילובים ביניהם) ולהפנות אותו לאבחון מעמיק יותר.

  • המטרה בחולי אפילפסיה חדשים שאובחנו, להגיע להחלמה מלאה מהתקפים. לעומת זאת בחולים שמוגדרים “עמידים לתרופות” המטרות העיקריות הן : למקסם איכות חיים, להשיג שליטה בהתקפים לאורך זמן ולהפחית תופעות לוואי של תרופות (חשוב מאד אצל ילדים).

  • ה- FDA האמריקאי דורש היום שטיפולים לאפילפסיה יוכיחו גם שיפור באיכות החיים.

  • לפי נתוני ה FDA הטיפול ב- VNS הינו היחיד שבנוסף ליעילותו הטיפולית המוכחת גם חוסך כסף למערכת הבריאות. החיסכון מושג בעיקר מירידה משמעותית מאד בביקורים בחדר מיון, באשפוזים ובאובדן ימי עבודה/ לימודים ומהפחתה בטיפול התרופתי לאורך זמן.

  • מחקרים רבים מראים כי כ- 60% מהמטופלים ב- VNS משיגים שיפור משמעותי בירידה במספר ההתקפים, חומרתם ומשכם אבל חשוב לא פחות מזה השיפור המושג באיכות החיים.

  • הניסיון המצטבר במרכז של ד”ר וולס מראה ש 90% מהחולים מחליפים את קוצב ה VNS בסיום חיי הסוללה. ההסבר לפער בין שיעור החולים שה-VNS מפחית אצלם משמעותית את ההתקפים (60% ) לבין שיעור ההחלפה הגבוה (90% ) מוסבר בין השאר גם בשיפור במדדים שונים  של איכות חיים (מצב רוח, עירנות, התאוששות מהתקף, כושר וורבאלי, חיוניות וכד).

  • ככל שהטיפול ב VNS יתחיל בשלב מוקדם יותר של המחלה , כך תגדל יעילות הטיפול במיוחד בשיפורים המושגים באיכות החיים ואצל ילדים (בשלב ההתפתחות האישית , הקוגניטיבית והחברתית) , ולעובדה זו סבור ד”ר ווילס יש משמעות וחשיבות רבה.

  • מחקרים מראים שבממוצע כ- 6% מהחולים יחלימו לחלוטין מההתקפים כתוצאה מהטיפול ב VNS .  המחקרים האחרונים על תרופות חדשות לטיפול באפילפסיה מראים כי רק 3% מהמטופלים בתרופות האנטי-אפילפטיות ייעלמו לחלוטין ההתקפים.

  • מועמדים טובים ל VNS יכולים להיות גם חולים שאינם יכולים לקחת תרופות מסיבות של תופעות לואי קשות או חוסר יכולת להתמיד בנטילת התרופה.

  • כשני שליש מהחולים המטופלים ב VNS מדווחים שהמגנט (לכיבוי והפעלת הקוצב) עוזר להם בתחושת שליטה טובה יותר בהתקפים.

במהלך הרצאתו ד”ר ווילס נתן גם לרופאים עצות שימושיות מניסיונו לגבי אופן בחירת החולים העשויים להגיב טוב יותר ל VNS , וכן טיפים שימושיים על פרמטרים לתכנות ותפעול יעילים יותר של הקוצב .

לעיון במצגת המלאה של ד”ר ווילס הקלק כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי, טיפול אנדווסקולארי בשילוב עם טיפול תרופתי הוביל לתוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך 2023 פורסמו מספר מחקרים שהדגימו תועלת משמעותית לטיפול אנדווסקולארי בחולים […]

  • מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    ירידה במשך זמן שינה כולל ועליה בקצב לב במנוחה, שונות קצב לב וקצב נשימה לילי ממוצע כפי שנקבע באמצעות חיישנים הנישאים במהלך השינה מצויים בקורלציה עם דיווח עצמי על רמות דחק בסטודנטים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS Digital Health. מדגם המחקר כלל 525 תלמידי מכללה בשנה הראשונה (גילאי 18-24 שנים) אשר […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה