עיניים

סיקור כנס מומחים: יתרונות/חסרונות של שילוב אינסולין בטיפול בחולה הסוכרתי בעידן האינקרטינים

ב-13/7 התקיים בהרצליה כנס שעסק ביתרונות וחסרונת הטיפול באינסולין. בכנס השתתפו מומחים מובילים מישראל ומחו”ל והוא אורגן ביוזמת חברת נובונורדיסק שאף העניקה חסות לסיקורו.

בקישור זה ניתן לצפות ולהאזין בחלק מהרצאות הכנס, וכן גם לדיון שהתקיים ע”י פאנל המומחים.

נביא כאן בקצרה את עיקרי ההרצאות והדיונים, שבהם כאמור ניתן לצפות בדף הסיקור:

פרופ’ אבי קרסיק ניתח את היתרונות והחסרונות של האסטרטגיה של הוספת אינסולין בזאלי לטיפול בחולי סוכרת: 

להערכתו השאלה המרכזית היא מה יש להוסיף קודם – אינסולין בזאלי או אינקרטינים (GLP-1 או DPP4) וזאת לאחר שהראה כי יש להעדיפם על סולפניל אוריאה או תיאזולידונים.

מבחינת הפחתת רמות HbA1c  אין ספק שלאינסולין יתרון על ה-DPP4, אך זאת במחיר של היפוגליקמיות.

בהשוואה בין GLP-1 לאינסולין גלרג’ין הציג קרסיק מחקר שהראה כי Liraglutide (ויקטוזה) השיגה הורדת המוגלובין A1C גבוהה יותר, ובנוסף השיג גם הורדת משקל לעומת עלייה במשקל, עם הפחתה בסיכון להיפוגליקמיה.

בהמשך הראה קרסיק עבודות שהיראו המשמעות של שילוב של אינסולין עם GLP-1 כהוספת טיפול במקרה שאחד מהטיפולים לא הביא ליעד המבוקש.

לדעתו של קרסיק האלגוריתם שבו מוסיפים למטפורמין, בעיקר לחולה שמן , GLP-1 ורק לאחר מכן במידה ועדיין אין איזון מספק, הוספת האינסולין – נראה כסביר ואף הוכח מחקרית כיעיל.

שילוב זה גם אושר לאחרונה בארץ ע”י משרד הבריאות.

ד”ר עופרי מוסנזון

עסקה בהרצאתה בהיענות לטיפול והקשר לרמת האיזון:

ד”ר מוסנזון פתחה בכך שכ-50% מהחולים אינם מגיעים לרמת ההמוגלובין A1C של מתחת ל-7%. נתון מפתיע הוא ששיעור גבוה דווקא מהחולים המטופלים באינסולין אינם מגיעים לאיזון. הסיבה העיקרית לדעתה של מוסנזון היא היענות לא מספקת. 

נראה לדעתה של מוסנזון שיש פער גדול בין הצהרות החולים באשר למידת ההיענות של הטיפול באינסולין לבין מה שקורה בפועל, ובפועל שיעור השיכחה גבוה יותר. מעבר לכך יש שיעור מסויים של חולים שברגע שהם מרגישים טוב או שרמות הסוכר נראות להם תקינות, נמנעים מלהזריק אינסולין באותו יום.

לאור זאת הדגישה מוסנזון את חשיבות שיתוף והדרכת המטופלים בכדי להשיג היענות מירבית, שכן אין ספק ששיעור גבוה מסיבוכי הסוכרת והתדרדרות מצב החולה הסוכרתי קשורה למידת ההיענות שלו לטיפול.

פרופ’ פאול וולנסי דן בסוגייה החשובה של כיצד ניתן לשפר את האיזון הגליקמי בטיפול באינסולין בזאלי :

בהרצאתו הציג פרופ’ וולנסי את מקומם של האינסולינים המעורבים (PRE-MIXED?) בחולים המתקשים להגיע ליעד או להיענות מספקת תחת טיפול באינסולין בזאלי ביחד עם אינסולינים מהירי טווח, תוך שהוא מציג גם מחקרים המראים כי טיפול באינסולינים PRE-MIX , שלחלק מהחולים הוא פשוט וקל יותר, משיג יעדי סוכר בדומה לטיפול בזאל-בולוס, ללא עליה בהיפוגליקמיות ותופעות לוואי אחרות.

פרופ’ נעים שחאדה    הציג אפשרויות לפישוט הטיפול באינסולין תוך שהוא שם דגש על תזמון מתן הזריקות, אופן הטיטרציה, ואפשרות העירבוב. להערכתו האנלוגים החדשים שייכנסו לשימוש יאפשרו פישוט גדול יותר של הטיפול.

פאנל מומחים שהתקיים לקראת סוף יום העיון דן בסוגיות שהועלו במהלך ההרצאות.  את הפאנל הנחתה פרופ’ הילה קנובלר

שפתחה בשאלה עד מתי (מבחינת משך המחלה) ניתן עדיין לבצע טיפול אינטנסיבי בחולה סוכרת . התייחסות פרופ’ זינמאן

שהשתתף בפאנל הייתה שאמנם יש חשיבות רבה לטיפול אינטנסיבי בשלב המוקדם של המחלה, אך שיש בהחלט מקום להפעיל שיקולים ספציפיים במסגרת הרפואה המותאמת אישית בכדי לבחון את הרציונל של מתן טיפול אינטנסיבי גם בחולה סוכרת “וותיק”. ברור לדעתו שחולה בן 85 עם מחלות לב לא צריך ל”דחוף” להמוגלובין A1C של 6.5% , אך בחולים מתאימים צריך לזכור שלאיזון טוב יותר יש תועלת גם בשלב מאוחר יותר של המחלה.

בהמשך עסק הפאנל בשאלת החולה הסובל מהשמנת יתר, בהסבר שיש לתת למטופלים המתחילים באינסולין לרבות העובדה שאינו בהכרח טיפול לכל החיים (בעיקר אם מתבצע גם שינוי בהרגלי חיים), וכן ליתרונות ואפשרויות השילוב של אינסולין עם GLP-1 .

לצפייה בסיקור הכנס ובהרצאות  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה הינה גורם סיכון אפשרי לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף, למרות מדדי תפקוד וכאב דומים באלו עם משקל עודף או משקל תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone & Joint Surgery. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Embase ו-PubMed להשלמת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 14 מחקרים שכללו 118,331 חולים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה