עיניים

מה בין מדד מסת הגוף ובין לחץ תוך-עיני? (J Glaucoma)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Glaucoma מדווחים ד”ר איתן כהן ושותפיו מבית החולים בלינסון על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי השמנה הינה גורם סיכון בלתי-תלוי לעליה בלחץ תוך-עיני בגברים ובנשים.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר האפשרי בין מדד מסת הגוף ובין לחץ תוך-עיני בגברים ובנשים. החוקרים השלימו ניתוח רטרוספקטיבי של מאגר נתונים בישראל שכלל 18,575 מטופלים בגילאי 20-80 שנים. גיל המשתתפים במחקר עמד בממוצע על 46 שנים, 68% מהם היו גברים.

החוקרים מדווחים על קשר לינארי חיובי בין מדד מסת הגוף ולחץ תוך-עיני בגברים ובנשים. הלחץ התוך עיני הממוצע במשתתפים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג למטר בריבוע עמד על 12.8 מ”מ כספית ועלה משמעותית ל-13.4, 13.9 ו-14.3 מ”מ כספית עם מדדי מסת גוף של 25-29.9, 30-35 ומעל 35 ק”ג למטר בריבוע, בהתאמה. הבדלים אלו נותרו מובהקים סטטיסטית לאחר תקנון רב-משתני לגיל, יתר לחץ דם וסוכרת.

תקנון דומה הדגים כי בגברים ובנשים, השינוי בלחץ התוך-עיני בנוכחות עליה של 10 ק”ג למטר בריבוע במדד מסת הגוף עמד על 0.9 ו-0.7 מ”מ כספית, בהתאמה. במשתתפים עם מדד מסת גוף לא-תקין, בהשוואה לאלו עם מדד מסת גוף תקין, תועד יחס סיכויים מוגבר ללחץ תוך-עיני של 18 מ”מ כספית ומעלה לאחר תקנון לערפלנים.

החוקרים מאמינים כי לממצאי המחקר חשיבות רבה, בפרט לנוכח מגפת ההשמנה הנוכחית.

J Glaucoma. 2016;25(5):e509-e513

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה