אורתופדיה-פיזיותרפיה

איכות דיאטה מן הצומח עשויה להשפיע על הסיכון לגאוט (JAMA Netw Open)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על תזונה בריאה מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון לגאוט, בפרט בקרב נשים.

דיאטה מן הצומח הפכה פופולארית יותר ויותר בשנים האחרונות, חלקית בשל היתרונות הבריאותיים וההשפעה הסביבתית, אך לא בצורה משמעותית בשל ההשפעה האפשרית של דיאטה על הסיכון לגאוט.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים אודות משתתפים במחקרי Nurses’ Health Study (שנים 1984-2010) ו-Health Professionals Follow-Up Study (שנים 1986-2012). הסקירה כללה 122,679 משתתפים – 43,703 גברים (גיל ממוצע של 53.8 שנים) ו-78,976 נשים (גיל ממוצע של 50.9 שנים) – ללא גאוט בתחילת הדרך. למעלה מ-2,700 משתתפים אובחנו מאוחר יותר עם גאוט.

המשתתפים במחקר סווגו לחמישונים על-בסיס ההיענות שלהם לדיאטה מן הצומח. לאחר מכן, החוקרים השוו את הסיכון לגאוט בין אלו עם דפוס תזונה מן הצומח הבריא ביותר אל מול אלו עם דפוס התזונה הכי לא בריא.

מהנתונים עולה כי היענות לדפוס תזונה מן הצומח באופן כללי, ללא הבחנה בין דפוס תזונה בריא או לא-בריא, לא נקשר עם הסיכון לגאוט (יחס סיכון של 1.02, רווח בר-סמך 95% של 0.89-1.17). עם זאת, דיאטה מן הצומח שאינה בריאה לוותה בסיכון מוגבר לגאוט (יחס סיכון של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.33), בעיקר בנשים (יחס סיכון של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.62). בנוסף, צריכה רבה יותר של דיאטה בריאה מן הצומח לוותה בסיכון מופחת לגאוט (יחס סיכון של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.69-0.91).

עוד נמצא כי צריכת קבוצות מזון מסוימות, דוגמת דגנים מלאים, קפה ותה, מוצרי חלב, ובאופן לא-צפוי, מתוקים וקינוחים, נקשרו כל אחד בקשר הפוך עם היארעות גאוט. כל מנה יומית של דגנים מלאים לוותה בירידה של 7% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.93, רווח בר-סמך 95% של 0.89-0.97), כאשר צריכת קפה ותה לוותה בירידה של 5% בסיכון (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.92-0.97), צריכת מוצרי חלב לוותה בירידה של 14% בסיכון (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.82-0.90) ומנה יומית של מתוקים או קינוחים לוותה בירידה של 9% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.87-0.96).

מנגד, צריכת מיצי פירות (יחס סיכון של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.0-1.13), משקאות ממותקי סוכר (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.26) ודגים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.44) לוו בסיכון מוגבר לגאוט.

החוקרם מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהמלצות התזונתיות הנוכחיות להגדלת צריכת מוצרי מזון בריאים מן הצומח והפחתת צריכת מוצרי מזון פחות בריאים על-מנת להפחית את הסיכון לגאוט.

JAMA Netw Open, May 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    באחד מכל חמישה קשישים מאושפזים בסיכון לתת-תזונה תועדו רמות ליפאז בדם מתחת לטווח התקין ואלו לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים ואי עמידה ביעדים התזונתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל מבוגרים מאושפזים בשמונה בתי חולים בשווייץ (2014-2018) שהיו בסיכון לתת-תזונה. המשתתפים חולקו באקראי בתוך 48 שעו מהאשפוז […]

  • בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics. המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים […]

  • ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    צריכת קפאין עשויה להביא לעליה בלחץ הדם לאחר שעתיים, אך אין לכך השפעה משמעותית על צפיפות כלי הדם ברשתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-85% מאוכלוסיית ארצות הברית צורכת קפאין כל יום ומדובר בסם הפסיכואקטיבי הנפוץ ביותר ברחבי העולם. למרות השימוש הנרחב בקפאין, אין […]

  • שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העתCancer  עולה כי שתיית קפה ותה מלווה בסיכון מופחת לאבחנה של ממאירויות של ראש וצוואר,  כולל סוגים שונים של ממאירויות בחלל הפה, הלוע והגרון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות הקשר בין שתיית קפה ותה ובין שכיחות סרטן ראש וצוואר. לנוכח העלייה ברחבי העולם בשכיחות מחלות אלו, מטרתם כעת […]

  • צריכת בשר אדום מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה (Neurology)

    צריכת בשר אדום מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה (Neurology)

    מחקר שפורסם בכתב העתNeurology  מצא כי צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד בשר אדום מעובד, מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה. החלפת בשר אדום מעובד באגוזים וקטניות עשויה להועיל לתפקוד הקוגניטיבי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין תזונה לתפקוד הקוגניטיבי אינו זוכה לתשומת לב רבה כמו הקשר בין הרגלי התזונה ובין מחלות לב או […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Valaciclovir למניעת הרפס זוסטר במהלך טיפול ב-Anifrolumab כנגד לופוס (RMD Open)

    תוצאות מבטיחות ל-Valaciclovir למניעת הרפס זוסטר במהלך טיפול ב-Anifrolumab כנגד לופוס (RMD Open)

    מתן Valaciclovir כטיפול מונע הפחית את הסיכון לזיהום הרפס זוסטר בחולים עם לופוס תחת טיפול ב-Anifrolumab, כאשר למעשה לא תועדו מקרים של הזיהום הנגיפי במהלך תקופת המעקב בקבוצת הטיפול ב- Valaciclovir, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Anifrolumab הינו נוגדן חד-שבטי הומאני כנגד Type 1 IFN-Receptor, המעלה […]

  • ההשפעה של צריכת קפה ומשקאות אחרים בגיל ההתבגרות על הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Eur J Epidemiol)

    ההשפעה של צריכת קפה ומשקאות אחרים בגיל ההתבגרות על הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בבוסטון על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכת קפה או מיץ תפוזים בגיל ההתבגרות עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות, בעוד שצריכת סודה רגילה או תה קרה מלווה בסיכון מוגבר להפרעה במשק הסוכר. עוד דווח כי העלייה בצריכת קפה לאורך […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Guselkumab לטיפול בפסוריאזיס רובדית בילדים ובני נוער (Br J Dermatol)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Guselkumab לטיפול בפסוריאזיס רובדית בילדים ובני נוער (Br J Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העתBritish Journal of Dermatology עולה כי Guselkumab (טרמפיה), מעכב IL-23, מהווה אפשרות טיפול בטוחה ויעילה בילדים ובני נוער עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין טיפול המכוון ספציפית כנגד IL-23, המאושר לילדים הסובל מפסוריאזיס רובדית. הם מוסיפים כי Guselkumab הינו מעכב סלקטיבי של IL-23 המכוון […]

  • תוספי קינמון עשויים להקל על תסמיני מנופאוזה מוקדמים (Menopause)

    תוספי קינמון עשויים להקל על תסמיני מנופאוזה מוקדמים (Menopause)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Menopause עולה כי צריכת קינמון בנשים לאחר-מנופאוזה עשויה להביא לשיפור בחומרת תסמיני מנופאוזה, בפרט בהיבט הפסיכולוגי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למנופאוזה השפעה משמעותית על הפן הגופני, הנפשי והרגשי בנשים. מרבית הנשים חוות תסמינים במהלך מנופאוזה, להם השפעה על איכות החיים במשך עשור ומעלה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה