כאב

CT ואולטרסאונד – שני אמצעים יעילים לאבחנת כאב חריף באגן בנשים (מתוך ARSS)

טומוגרפיה ממוחשבת (CT) של הבטן והאגן והדמיית האגן בחתך רוחב על ידי אולטרסאונד (US) הם אמצעים יעילים לזיהוי הסיבה לכאב באגן בנשים לא הרות, כך על פי תוצאותיו של מחקר רטרוספקטיבי שהוצג בכנס השנתי של ה- American Roentgen Ray Society (ARRS).

כדי להעריך את הביצועים של CT ו-US באבחנת כאב חריף באגן, ואת יכולתם לצפות את הצורך בניתוח, החוקרים סקרו את הרשומות של 157 נשים (גיל ממוצע 32 ± 10 שנים) אשר הופיעו בחדר מיון עם כאב באגן.

CT בטו ואגן או US אגן בוצעו תחילה ב-71 וב-86 מטופלות, בהתאמה, והעלו טווח רחב של ממצאים כמו ציסטות שחלתיות, מסות גניקולוגיות, אפנדיציטיס ובדיקות תקינות.

בערך שני שליש מבדיקות ההדמייה העלו ממצאים חיוביים, ו-CT ו-US סייעו בקביעת האבחנה הסופית ב-80% מהמטופלות. 20 מ-32 המטופלות הנותרות קיבלו מאוחר יותר אבחנה משוערת או מאושרת של מחלת אגן דלקתית או זיהום בדרכי השתן.

בראיון שנערך עימו, מסר אחד החוקרים כי למרות שההדמיות לא הובילו לקביעת אבחנה סופית ב-20% מהמטופלות, יש לציין כי בדיקות אלו עשויות לאפשר לרופאים לפסול אבחנות אחרות.

ב-33 מטופלות (21%), בוצעה גם בדיקת ההדמייה האחרת במהלך אותו האשפוז. מתוך 8 מטופלות שעברו בדיקת US שלאחריה בדיקת CT, תוצאות ה-CT שינו את התוצאה השלילית שהתקבלה ב-US ב-3 מקרים, מתוכם מקרה אחד הצריך ניתוח דחוף לאפנדיציטיס. מתוך 25 המטופלות שעברו תחילה בדיקת CT, תוצאות ה-US שנערכו לאחר מכן שינו את האבחנה במקרה אחד, וב-5 מקרים התקבלה תוצאה שנחשבה על ידי החוקרים ככזו המשקפת טוב יותר את האבחנה.

החוקר הוסיף, כי מספר מוגבל של מטופלות עברו גם בדיקת CT וגם בדיקת US, במידה ולאחר בדיקת ההדמייה הראשונה נותרה שאלה קלינית בלתי פתורה. החוקר טען, כי בדומה לממצאים של מחקר אחר שהוצג בכנס, גם במחקר זה נמצא ש-CT לאחר US יעיל יותר מ-US לאחר CT.

ניתוח נדרש ב-21 מטופלות במהלך 220 הימים מיום ההופעה. הרגישות וערך הניבוי החיובי של CT ו-US לניתוח היו מעל 0.80, והספציפיות וערך הניבוי השלילי היו יותר מ-0.97.

החוקר הדגיש, כי החיוביות הגבוהה של הבדיקות מרמזת שהרופאים החליטו בצורה טובה מי מהמטופלות צריכה לעבור בדיקת הדמייה, וש-CT ו-US מסייעים בקביעת האבחנה.

בגלל גודל המדגם הקטן של המחקר, עדיין אין זה ברור האם אחת השיטות יעילה יותר מהאחרת בהשגת האבחנה, כך לדברי החוקר. הוא הוסיף כי החוקרים יעודדו את המוסדות בהם הם עובדים לפרסם את ניסיונם בהשוואת CT לעומת US בכאב אגן חריף כדי לענות בצורה טובה יותר על שאלה זו.

החוקר המליץ לרופאים לשקול את הצורך בבדיקות הדמייה במטופלות המציגות כאב חריף באגן. הוא טען, כי כיוון שבדיקות ההדמייה בזיהום פשוט בדרכי השתן ובמחלה דלקתית לא מסובכת באגן הן לעיתים קרובות נורמליות, בדיקות מעבדה והיסטוריה קלינית עשויים להיות יעילים יותר באבחנת מצבים אלה.

במטופלות עם אינדיקציה להדמייה, השיטה הנבחרת צריכה לשקף את האבחנה החשודה. לדברי החוקר, למרות ש-US לעיתים קרובות נבחר בגלל שאין בו סיכון קרינתי למטופלת, האמונה הרווחת היא ש-CT היא באופן כללי בדיקה טובה יותר למטופלות עם חשד לאפנדיציטיס, חשד לאבנים בדרכי השתן, בנוכחות ממאירות ידועה, ובחשד לסיבוכים לאחר ניתוח.

בנוסף, אמר החוקר, רופאי חדרי מיון, גניקולוגים ורדיולוגים צריכים לרכוש בטחון גדול יותר באבחנה של מצבים גניקולוגיים ב-CT, במידה ומחקר זה הגיע במקרה לידיה של המטופלת. החוקר ציין שיש עדויות גוברות לפיחות בערך הנוסף בטווח המיידי של ביצוע US במידה ו-CT הדגים ממצאים גניקולוגיים.

החוקר סיכם באומרו כי מרבית הרופאים יודעים שניתן לפספס אפנדיציטיס באולטרסאונד אגן, כך שאם אפנדיציטיס היא עדיין אופציה נשקלת אחרי US שלילי, מומלץ לבצע בדיקת CT.

לידיעה המלאה ממדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    במאמר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, המבוסס על נתונים מסקרי NHS (או Nurses’ Health Study) ו-NHS-II, מהן עולה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר כריתת רחם לפני גיל 50 שנים. החוקרים השלימו ניתוח נתונים מסקרי NHS ו-NHS II שכללו 239,907 משתתפות, עם מעקב ממוצע של 34.17 […]

  • סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי הופעה מאוחרת של זיהום פולשני ב- Staphylococcus aureusתועדה בחלק נכבד מהתינוקות המאושפזים ביחידת טיפול נמרץ ביילודים, כאשר באלו במשקל לידה נמוך מאוד (פחות מ-1500 גרם) תועדה היארעות הרבה יותר גבוהה בהשוואה לאלו במשקל לידה של 1500 גרם ומעלה. מחקר העוקבה […]

  • אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    חלק גדול מהנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה הביעו נכונות להשלים הערכה לאוסטיאופורוזיס, בפרט נשים בגיל מתקדם, אלו עם היסטוריה של שברים וציונים גבוהים יותר בהערכת הסיכון שלהן לאוסטיאופורוזיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Primary Care. מחקר החתך מבוסס על נתונים משאלונים ונועד לקבוע גורמים המשפיעים על נכונות נשים סביב-מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה להשלים בדיקת צפיפות […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    בשליש מהקשישים ישנה עדות למחלת כבד סטאטוטית, בעוד שפיברוזיס כבדי מתואר בשכיחות נמוכה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת NPJ Gut and Liver. מהמחקר עולה עוד כי לאי הקפדה על פעילות גופנית ומחלות כרוניות רבות ישנה השפעה על הסיכון למחלת כבד סטאטוטית. מדגם המחקר כלל 1,021 קשישים (גיל ממוצע של 72.5 שנים, 75.9% גברים) […]

  • התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    בניגוד לגלולות למניעת היריון, שימוש בהתקן תוך-רחמי הורמונאלי אינו מלווה בסיכון מוגבר למלזמה בנשים עם מנורגיה, כך מדווחים חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר TriNetX Research Network, הכולל 95 ארגונים רפואיים בין 2001 עד 2024 וזיהו נשים עם מנורגיה בגילאי […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך