אנדוקרינולוגיה ילדים

ההשפעה של צריכת קפה ומשקאות אחרים בגיל ההתבגרות על הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Eur J Epidemiol)

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בבוסטון על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכת קפה או מיץ תפוזים בגיל ההתבגרות עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות, בעוד שצריכת סודה רגילה או תה קרה מלווה בסיכון מוגבר להפרעה במשק הסוכר. עוד דווח כי העלייה בצריכת קפה לאורך השנים נמצאה גם היא קשורה עם סיכון מופחת לסוכרת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעוד שמרבית הגישות התזונתיות למניעת סוכרת סוג 2 מתמקדות במזון מוצק ובמרכיבי תזונה, ישנן עוד ועוד עדויות לכך שצריכת משקאות עשויה להשפיע על הסיכון למחלה בבגרות. עם זאת, ההשפעה של צריכת משקאות בגיל ההתבגרות עדיין אינה ידועה.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Nurses' Health Study II שכלל 41,317 נשים שדיווחו על הרגלי התזונה בגיל ההתבגרות באמצעות שאלון תדירות מזון. הם התמקדו בנשים ללא אבחנה קודמת של סוכרת, מחלות לב וכלי דם או מחלות ממאירות בתחילת המחקר בשנת 1997 ובחנו את הקשר בין צריכת משקאות כגון קפה, תה, סודה רגילה או דיאטטית, מיץ פירות וחלב, ובין הסיכון לסוכרת סוג 2 בבגרות.

לאורך תקופת מעקב של 725,650 שנות אדם, אובחנו 2,844 מקרים של סוכרת סוג 2.  מניתוח הנתונים עלה כי צריכת קפה בגיל ההתבגרות (מעל מנה אחת ביום) לוותה בסיכון מופחת לסוכרת (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.75-0.98) ומגמה דומה תועדה עם צריכת מיץ תפוזים בגיל ההתבגרות (יחס סיכון של 0.83, רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.96). מנגד, צריכת סודה רגילה (יחס סיכון של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.57) ותה קר (יחס סיכון של 1.41, רווח בר-סמך 95% של 1.21-1.65) בגיל ההתבגרות לוותה בסיכון מוגבר לסוכרת בבגרות.

עלייה בצריכת קפה מגיל ההתבגרות לבגרות לוותה בסיכון מופחת לסוכרת (יחס סיכון של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.61-0.80), בעוד שעליה בצריכת סודה רגילה (יחס סיכון של 1.20, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.35) או דיאטטית (יחס סיכון של 1.59, רווח בר-סמך 95% של 1.41-1.80) לוותה בסיכון מוגבר להפרעה במשק הסוכר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות צריכת משקאות בגיל ההתבגרות במניעת סוכרת סוג 2 בבגרות. קפה ומיץ תפוזים עשויים להוות בחירות תזונתיות מומלצות, בעוד שסודה ותה קר עשויים להעלות את הסיכון לאבחנה של וכרת בבגרות. העלייה בצריכת קפה לאורך החיים נמצאה בעלת השפעה מגנה, בעוד שצריכת סודה, רגילה או דיאטטית, עלולה להשפיע לרעה על משק הסוכר.

Eur J Epidemiol, Oct 2024

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה