ילדים

הדור החדש של ה-VNS מוכיח יתרונות קליניים משמעותיים בטיפול באפילפסיה בילדים, סיכום הרצאתה של ד”ר Sophia Varadkar בכנס הליגה למניעת אפילפסיה (17 אוקטובר 2018)

קישור להרצאה המלאה בווידיאו 40 דק’

ד”ר Varadkar היא מומחית לנוירולוגיה של הילד ובעלת תת-התמחות באפילפסיה בילדים וכיום מנהלת השירות לניתוחי אפילפסיה בילדים בבית החוליםGOHSבלונדון,UK. המרכז הוא מרכז שלישוני ומופנים אליו מטופלים מרחבי אנגליה וכן ממספר מדינות באירופה. כלל המטופלים במרכז סובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי והצוות הוא רב-תחומי ובעלי ניסיון רב במגוון הטיפולים הקיימים היום בשוק לטיפול באפילפסיה, כגון תרופות, דיאטה קטוגנית, כלל ניתוחי האפילפסיה המוכרים וכן הטיפול ב- VNS.

התוכנית הלאומית בבריטניה לטיפול באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי:
ד”ר Varadkar הדגישה את החשיבותלטיפול לא-תרופתי מוקדם בילדיםעם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי וציינה את הניסיון הרב שלהם בטיפולים השונים. כמות ניתוחי האפילפסיה באנגליה גדלה ב-5 השנים האחרונות מכ-100 ניתוחים בשנה לכ-250 ניתוחים בכל שנה.בגלל העובדה שרק 1 מתוך 3 ילדים נמצא מתאים לניתוח, הילדים האחרים לרוב מופנים לטיפול ב- VNS. כיום, מתבצעות כ-800 השתלות VNS באנגליה כל שנה.

תוצאות הטיפול ב-VNS מהדור החדש (SR) הכולל זיהוי התקפים וטיפול אוטומטי בהם:


  • ב – 10 השנים האחרונות, הייתה עליה משמעותית בנסיון שנצבר ביחידה של ד”ר Varadkar בטיפול ב- VNS וכיום הם מאמינים כי הטיפול ב- VNS מתאים לכלל האתיולוגיות של מחלת האפילפסיה ומשפיע באופן חיובי על כל סוגי ההתקפים. בנוסף, אחד היתרונות של הטיפול ב- VNS בשונה מתרופות הוא שהמטופלים ממשיכים להגיב לטיפול לאורך זמן והתוצאות אף משתפרות, בניגוד לתרופות בהם תופעת “ירח הדבש” היא נפוצה מאד.   
  • ב – 3 השנים האחרונות, החל השימוש בדור החדש של הטיפול ב-VNS, ה-SR. קוצבי ה-SRמאופיינים בתכונה של זיהוי אוטומטי של התקפים וטיפול מידי בהם ע”י גירוי וגאלי. ד”ר Varadkar סקרה את הניסיון שנצבר עד כה בספרות בטיפול בדור ה-SRבעיקר בקבוצה שלHamiltonמברגמינהם. הסקירה מראה שתוצאות הטיפול היו טובות משמעותית מהתוצאות שנצפו עד כה בטיפול ב- VNS מהדור הקודם.90% מהמטופלים הגיבו לטיפול ב- VNS בדרגות שיפור שונות כבר לאחר שנה. לכן, יש לדעתה מקום להעביר את המסר הזה למטופלים ולמשפחות כאשר משוחחים איתם על הטיפול ב- VNS.

  • יתרון נוסף בטיפול בדור ה-SRנצפה בקבוצת המטופלים שהחליפו את הקוצב מהדור הקודם לדור ה-SR. כ- 40% מהמטופלים שהחליפו את הקוצב לדור החדש חוו שיפור נוסף באיזון ההתקפים שלהם. בנוסף לכך, כלל המטופלים הראו שקצב תגובתם לטיפול ב- VNS מדור ה-SRהתקצר משמעותית (מול מחקרי זמן תגובה על הקוצבים מהדור הישן) וכיום,ניתן לראות תגובה חיובית לטיפול כבר לאחר מס’ חודשים.
  • ד”ר Varadkar סקרה את התוצאות ב- 41 ילדים שטופלו ב- VNS מדור ה-SRבמרכז שלהם בלונדון וציינהשכל המטופלים הגיבו לטיפול בדור ה- SR ברמות איזון שונות.בנוסף, רמת התגובה החיובית עלתה משמעותית בילדים שטופלו במשך שנתיים בהשוואה לילדים שטופלו במשך שנה.לכן היום, לאור התוצאות הם מרגישים ביטחון לומר להורים שקיים סיכוי גבוה ביותר שילדיהם יגיב לטיפול ב-VNS. לעומת זאת, כמעט לא היו ילדים חופשיים מהתקפים בקבוצה שלהם למרות שהספרות העולמית מראה 6-10% חופש מהתקפים בטיפול ב- VNS.
  • אחת ההמלצות העיקריות בדרך הטיפול ב- VNS הוא להעלות את אחוז ההפעלה היומית (Duty Cycle) לחלק גדול מהמטופלים וכן להעלות את עוצמות הטיפול באופן מהיר ולהגיע לעוצמה טיפולית תוך 1-2 חודשים ובמקרים מסוימים תוך מספר ימים.
  • אחד האתגרים שצוינו הוא גודל הקוצב מדור ה-SRבמיוחד בילדים קטנים מאד (מתחת ל 20 ק”ג) ולכן רואים יתרון בדגם החדש שהושק לאחרונה-SenTivaשהוא דגם קטן משמעותית.
  • לאור התוצאות החיוביות שד”ר Varadkar ועמיתיה ראו בשנים האחרונות, הם החלו לטפל ב-VNS גם בילדים עם תסמונות גנטיות ואנצפלופטיות שונות. ד”ר Varadkar הדגישה שקיימים פרסומים מדעיים שמראים את היתרון בטיפול ב-VNS ברוב האפילפסיות ממקור גנטי, וציינה שכיום,הם מציעים את הטיפול ב- VNS לכל סוגי הסינדרומים והאתיולוגיות באפילפסיה בילדים.

השוואה בין ה-VNS ל-DBS 
כיום באנגליה אין כמעט ניסיון בטיפול ב-DBS לאפילפסיה, אך הטכנולוגיה נשמעת מעניינת במיוחד באפילפסיות ממקור טמפורלי. ד”ר Varadkar חושבת שבהמשך אולי יהיה פרוטוקול בחירה לסוג הנוירוסטימולציה באפילפסיה, אך המידע הנצבר עד היום בטכנולוגיות אחרות (DBS ו- RNS) הוא דל מאד. נראה שעד כה, לטיפול ב- VNS יש יתרונות מובהקים ברוב הקטגוריות על פני הטכנולוגיות האחרות, במיוחד משום שמדובר בפעולה הרבה פחות פולשנית ועם פחות תופעות לוואי בהשוואה לאחרות.

לסיכום
קיימים יתרונות מובהקים לטיפול ב- VNS מדור ה- SR, הן באחוז המגיבים לטיפול והן במהירות התגובה. בנוסף, קיימות עדויות רבות בספרות שהטיפול ב- VNS תורם משמעותית לאיזון ההתקפים בכלל הסינדרומים השונים באפילפסיה.כל אלו צריכים להלקח בחשבון במסרים למשפחות של ילדים המועמדים לטיפול ב VNS.

להרצאה המלאה לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב […]

  • גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון המלווים בעליה משמעותית בסיכון להופעה מאוחרת של אפילפסיה בחולים עם הידרדרות קוגניטיבית, כולל אלל APOE4, הופעה מוקדמת של דמנציה, ליקוי קוגניטיבי חמור, דמנציה משנית למחלת אלצהיימר, היסטוריה של אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף ומחלת פרקינסון. […]

  • הפחתה משמעותית בתדירות הפרכוסים ובאשפוזים בחולי LGS המטופלים בקוצב־VNS; תוצאות ממחקר ה־CORE-VNS

    הפחתה משמעותית בתדירות הפרכוסים ובאשפוזים בחולי LGS המטופלים בקוצב־VNS; תוצאות ממחקר ה־CORE-VNS

    במאי 2025 התפרסם בכתב העת היוקרתי EPILEPSIA, מחקר שהדגים שיפור משמעותי בשליטה בהתקפים, שיפור במדדי איכות חיים והפחתה משמעותית בצורך במשאבים רפואיים בחולי אפילפסיה עמידה עם סינדרום Lennox–Gastaut (LGS) המטופלים בקוצב  VNS מהדור החדש. חולים אלו היו חלק מהקבוצה הגדולה של מחקר ה־CORE-VNS. מחקר ה־CORE-VNS הוא מחקר פרוספקטיבי, רב־מדינתי ורב־יבשתי שעקב אחר 820 חולי אפילפסיה […]

  • שכיחות גבוהה של לויקופניה בילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס

    שכיחות גבוהה של לויקופניה בילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס

    במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כמחצית מהילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס פיתחו לויקופניה, אם כי מרבית המקרים (89%) היו קלים, ללא מקרים מסכני-חיים או מקרי תמותה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 198 חולים מתחת לגיל 18 שנים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס בבית חולים בשבדיה. החוקרים אספו […]

  • טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Epilepsia Open עולה כי Cenobamate הינו טיפול יעיל בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, כאשר קרוב למחצית מהחולים השיגו ירידה של לפחות 50% בתדירות פרכוסים לאחר שלושה חודשים. אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-30.9% מהחולים ורובם חלפו עם הזמן. המחקר הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל 19 בתי חולים בגרמניה, צרפת […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    אחד מכל חמישה ילדים עם היסטוריה של פרכוסים בינקות אובחן עם אפילפסיה עד גיל 22 שנים, זאת בהשוואה ל-1.15% בלבד מאלו ללא פרכוסים בינקות, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה חדש שפורסמו בכתב העת Developmental Medicine & Child Neurology. החוקרים מדווחים כי הסיכון המוגבר לאפילפסיה נותר לאורך תקופת הילדות. מחקר העובה המבוסס על מרשם ארצי כלל […]

  • השימוש ב- VNS בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול: יעילות גבוהה במיוחד בחולים עם פרכוסים כלליים ובחולים עם אנצפלופתיה אפילפטית והתפתחותית משנית לשינויים גנטיים (תוצאות מכנס האפילפסיה הבינלאומי, רומא, ספטמבר 2024)

    השימוש ב- VNS בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול: יעילות גבוהה במיוחד בחולים עם פרכוסים כלליים ובחולים עם אנצפלופתיה אפילפטית והתפתחותית משנית לשינויים גנטיים (תוצאות מכנס האפילפסיה הבינלאומי, רומא, ספטמבר 2024)

    בחודש ספטמבר 2024 נערך ברומא כינוס EEC (European Epilepsy Congress ). במהלך הכינוס התקיים סימפוזיון מדעי שבו הוצגו לראשונה תוצאות הטיפול ב-VNS ממחקר ה CORE המפורסם. המרצים בסימפוזיון היו Prof. Arjune Sen MD PhD מבית החולים האוניברסיטאי באוקספורד ו- Prof David McCormick MD - מבית החולים King’s College London. פרופ' הדסה  גולדברג – שטרן, מומחית לאפילפסיה בילדים ובמבוגרים, מנהלת היחידה לאפילפסיה ומכון  האלקטרואנצפלוגרם (EEG) במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, שהשתתפה בסימפוזיון והייתה גם אחת מהחוקרות הישראליות במחקר, סיכמה את עיקרי התוצאות במחקר חשוב זה.

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך