מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology & Hepatology עולה כי אין קשר בין משך הנקה לאחר הלידה ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנקה חיונית לבריאות והתפתחות הצאצאים. למרות שמחקרים תצפיתיים רבים דיווחו על השפעה מגנה של הנקה מפני מחלת מעי דלקתית, הקשר אינו מובן היטב.
החוקרים השלימו איסוף נתונים פרוספקטיבי ממדגמי לידה מבוססי-אוכלוסייה: Danish National Birth Cohort, Norwegian Mother, Father and Child Cohort ו-All Babies in Southeast Sweden והצליבו את הנתונים עם מידע ממאגרים ארציים להערכת ההשפעה של משך הנקה על הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים בכל מדינה. עוד הושלמה מטה-אנליזה להערכת ההשפעה הכוללת של משך הנקה על הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים.
מדגם המחקר כלל 148,737 צאצאים שניזונו מהנקה בלבד ו-169,510 צאצאים עם הנקה כלשהי. לאורך חציון מעקב של 16.3-22.3 שנים, בין 1996 ו-2021, 543 אובחנו עם מחלת מעי דלקתית.
בכל מדינה, לא תואר קשר בין משך הנקה בלבד ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצא לאחר תקנון לשנת הלידה (דנמרק), מין הצאצא, היסטוריה של מחלת מעי דלקתית בהורים, רמת השכלה אימהית, עישון במהלך היריון, גיל בזמן לידה, שיטת לידה, לידה מוקדמת ומשקל נמוך לגיל ההיריון.
יחס הסיכון המתוקן המסוכם למחלת מעי דלקתית עמד על 1.24 (רווח בר-סמך 95% של 0.94-1.62) בצאצאים שניזונו מהנקה בלבד במשך 6 חודשים ומעלה ועל 1.02 (רווח בר-סמך 95% של 0.85-1.21) באלו שינקו בלבד במשך פחות מארבעה חודשים, זאת בהשוואה להנקה במשך 4-5 חודשים. בדומה, לא זוהה קשר בין הנקה לכל תקופה ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית, תתי-סוגים של מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.
החוקרים מסכמים וכותבים כי נתונים אלו מעידים כי אין קשר בין משך הנקה בלבד או הנקה כלשהי ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!