בשר אדום נמצא קשור לעליה בסיכון לחלות בסרטן שאינו קארדיה בקיבה, במיוחד במטופלים שנבחנו חיובית להימצאות מושבות של Helicobacter pylori.
לנוכחות (או חוסר נוכחות) גורמים שונים בדיאטה יש תפקיד חשוב בהתהוות קרצנו-גנזה בוושט ובקיבה.
צריכה מוגברת של בשר נמצאה בעבר קשורה לעליה בסיכונים לסרטן הקולו-רקטל, לסרטן השד וכנראה לסרטן הערמונית.
אולם, סקירה מקיפה בנושאי תזונה וסרטן שפורסמה ב- 1997 סיכמה שאין די ראיות חד משמעיות לקשר בין אכילת בשר ובין הסיכונים לסרטן בקיבה או בוושט.
בעקבות גיוס של EPIC (מכון אירופאי לחקר פרוספקטיבי של סרטן ותזונה) 521,457 גברים בגילאי 35 ל- 70, ב- 10 מדינות באירופה, סיפקו מידע לגבי אורח חייהם ותזונתם.
במשך מעקב ממוצע של 6.5 שנים, אובחנו 330 מקרים של אדנו-קרצינומה בקיבה ו- 65 מקרים בוושט.
הסיכון לחלות בסרטן שאינו קארדיה בקיבה, נמצא קשור בצורה משמעותית להכנסה הכוללת של הבשר.
במטופלים שנבחנו חיובית להימצאות מושבות של H. Pylori, הקשר בין הסיכון לחלות בסרטן שאינו קארדיה בקיבה והצריכה הכוללת של הבשר היה גבוה במיוחד.
למרות זאת, ההכנסה הכוללת של בשר, אדום או מעובד, לא נמצאה קשורה לסרטן קארדיה בקיבה.
מגבלות המחקר היו: חוסר במידע על היסטוריה משפחתית לסרטן בקיבה, טעויות בחישוב ההכנסה בתפריט, מספר נמוך יחסית של מקרי קארדיה בקיבה ואדנו-קרצינומה בוושט והצורך במספר נבדקים גדול יותר לאורך מעקב ארוך יותר.
בהתחשב בכך ששיעור ההישרדות הממוצע בחולים בסרטן בקיבה או בוושט הוא 5 שנים, זיהוי ובקרה טובה יותר של גורמי הסיכון למחלות, יהיו הדרכים היעילות ביותר להקל על הנטל כתוצאה מהן.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!