בריאות הציבור-קידום בריאות

הנחיות חדשות להערכת הסיכון ללידה מוקדמת שמות דגש על אורך צוואר הרחם (Am J Obstet Gynecol)

שני קווים מנחים חדשים שמים דגש על מדידת אורך צוואר הרחם במטרה לסייע בהערכת הסיכון ללידה מוקדמת, כמו גם טיפול בפרוגסטרון ואמצעים אחרים לנשים בסיכון מוגבר. ההמלצות מטעם ה-SMFM (Society for Maternal-Fetal Medicine) פורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology ואלו מטעם ה-ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) פורסמו כדעה ועידת מומחים.

מטרת ההנחיות החדשות היא לספק המלצות מבוססות-ראיות לזיהוי וטיפול בנשים הרות בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת.

סקירת המלצות SMFM

המלצות ספציפיות מטעם ה-SMFM כוללות את הנקודות הבאות:

·         יש עדויות משכנעות לפיהן טיפול בפרוגסטרון מלווה בסיכון מופחת ללידה מוקדמת בחלק מהנשים ההרות, כמו גם תוצאות טובות יותר ליילוד.

·         נשים הרות בהן צוואר הרחם קצר בשלב מוקדם מצויות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת ומומלץ טיפול לדני בפרוגסטרון.

·         למרות מכשולים ליישום מדיניות בדיקת סקר אוניברסאלית להערכת אורך צוואר הרחם, המסמך מציע הנחיות מפורטות במטרה לסייע לרופאים להתחיל להשתמש בגישה זו להערכת הסיכון באופן מיידי.

·         מחקרים להערכת עלות-תועלת הוכיחו כי בדיקת סקר להערכת אורך צוואר הרחם מלווה בעלויות נמוכות יותר ושיפור בריאות היילוד. הנחיות ה-SMFM לכן ממליצות על כיסוי התשלום ע”י גורם שלישי.

·         לאור השכיחות הגבוהה והנטל הציבורי של לידה מוקדמת, מומחים ממליצים על הערכה אוניברסאלית של אורך צוואר הרחם, העונה על קריטריוני ארגון הבריאות העולמי לבדיקת סקר יעילה.

משמעות הנחיות אלו מטעם ה-SMFM ו-ACOG היא אדירה. מזה עשרות שנים ידוע כי נשים הרות עם צוואר רחם קצר בשלב מוקדם מדי במהלך ההיריון מצויות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת. אך ללא אפשרות לטפל בבעיה, לא הייתה הצדקה לערוך בדיקות לזהות אותה. כעת יש די עדויות לפיהן פרוגסטרון מסייע בפתרון הבעיה ולכן יש לזהות מצבים אלו ולטפל בהתאם.

ההמלצות מבוססות על חיפוש במאגר PubMed אחר מאמרים בשפה האנגלית בנוגע למחקרים אקראיים ומחקרים אחרים להערכת היעילות של פרוגסטרון במניעת לידה מוקדמת. הסוקרים חיפשו גם בספריית Cochrane Library, קווים מנחים ורשימת מקורות.

החוקרים בחנו את הנתונים באופן נפרד להריונות של עובד יחיד והריונות מרובי-עוברים, היסטוריה קודמת של לידה מוקדמת, או מדידת צוואר רחם קצר באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק, כמו גם שילוב של גורמי סיכון אלו.

מהמחקרים האקראיים עולה כי לנשים עם הריונות של עובר בודד, ללא לידה מוקדמת בעבר וצוואר רחם קצר שאורכו לא עלה על 20 מ”מ לאחר 24 שבועות היריון או קודם לכן, ניתן להציע טיפול נרתיקי בפרוגסטרון בצורת ג’ל במינון 90 מ”ג או בצורת נר במינון 200 מ”ג. הטיפול מלווה בשיעורים נמוכים יותר של לידה מוקדמת ותחלואה ותמותה פרינטאלית .

החוקרים מציינים כי למניעת לידה מוקדמת, בדיקת סקר אוניברסאלית של אורך צוואר הרחם בהריונות עם עוברים בודדים בנשים ללא היסטוריה של לידה מוקדמת עדיין שנויה במחלוקת ולא ניתן לחייב ביצוע בדיקה זו באופן אוניברסאלי.

בנשים עם הריונות של עובר יחיד ובאלו עם היסטוריה של לידה מוקדמת בעבר לאחר 20-37 שבועות מומלץ טיפול תוך-שרירי ב-17P במינון 250 מ”ג, פעם בשבוע, כאשר מומלץ להתחיל בטיפול לאחר 16-20 שבועות ועד שבוע 36 להיריון. במידה וחל קיצור של צוואר הרחם אל מתחת ל-25 מ”מ לפני 24 שבועות היריון, כפי שנקבע לפי בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק, אזי ניתן להציע תפר צווארי (Cervical Cerclage).

אין מספיק עדויות בכדי להמליץ על מתן פרוגסטרון בנשים עם הריונות מרובים בהריון הנוכחי, צירים מוקדמים או פקיעה מוקדמת של הקרומים, ללא קשר לאורך צוואר הרחם.

ההנחיות החדשות מטעם ה-SMFM ו-ACOG כוללות הנחיה זהה לרופאים להציע פורמולות ספציפיות של פרוגסטרון כטיפול מניעתי לשתי קבוצות הנשים בסיכון הגבוה ביותר: אלו עם צוואר רחם קצר ואלו עם היסטוריה של לידה מוקדמת. לפני בדיקת סקר להערכת אורך צוואר הרחם, ישנו קושי רב בזיהוי מוקדם של מרבית הנשים בסיכון ללידה מוקדמת. הדבר היה נכון בעיקר בנשים בהריון ראשון, אין ספק כי היסטוריה של לידה מוקדמת אינה מסייעת במקרים אלו.

סקירה דעות ועידת ACOG

·         ACOG וה-American Institute of Ultrasound in Medicine ממליצים על מדידת אורך צוואר הרחם לאחר 18-22 שבועות היריון, באותה תקופה כמו בדיקת סקר להערכת האנטומיה העוברית, מאחר שבדיקת סקר זו יעילה בניבוי לידה מוקדמת ספונטאנית.

·         בנשים עם אורך צוואר רחם של מתחת ל-25 מ”מ לאחר 14-28 שבועות הריון מומלצת בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק לאישור ממצא זה.

·         בנשים עם אישור של צוואר הרחם הקצר מומלצת הערכת גורמי סיכון ללידה מוקדמת, כמו גם אפשרויות טיפול.

·         יש להשלים הערכה של אורך צוואר הרחם באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק רק כאשר ישנן התערבויות זמינות להפחתת הסיכון ללידה מוקדמת.

·         השימוש בבדיקת סקר אוניברסאלית להערכת אורך צוואר הרחם למניעת לידה מוקדמת עדיין שנויה במחלוקת ומצויה בשלבי דיון.

הכותבים מציינים כי בשלב זה, מוטל על הרופא הפרטני להחליט אם להעריך את הסיכון ללידה מוקדמת באמצעות מדידת אורך צוואר הרחם. הנחיות ה-SMFM מציינות כי סביר לעשות כן בהריונות של עובר יחיד, בתנאי שמקפידים על בקרת איכות, סוג המטופלים והטיפולים.

Am J Obstet Gynecol. Published online March 19, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    בניגוד לגלולות למניעת היריון, שימוש בהתקן תוך-רחמי הורמונאלי אינו מלווה בסיכון מוגבר למלזמה בנשים עם מנורגיה, כך מדווחים חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר TriNetX Research Network, הכולל 95 ארגונים רפואיים בין 2001 עד 2024 וזיהו נשים עם מנורגיה בגילאי […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך