בריאות הציבור-קידום בריאות

עייפות מתמשכת במתבגרים מאובחנת בחסר, קשורה לתפקוד חברתי ואקדמי לקוי ועלולה להעיד על מצוקה נפשית וחרדה (Journal of Psychiatry)

 


עייפות ממושכת במתבגרים שכיחה במתבגרים ועלולה להשפיע לרעה על התפקוד החברתי והנוכחות בבית הספר. במבוגרים, עייפות כזו קשורה למצבי רוח ולחרדה; החוקרים ניסו להבין האם ניתן להשליך את המצב במבוגרים על מצבם של הצעירים הסובלים מעייפות ממושכת ולהעריך את השכיחות של מצב כזה בארצות הברית.  ממצאיהם פורסמו ב-American Journal of Psychiatry. נראה כי עייפות מתמשכת יכולה להעיד על מצב נפשי מעורער, מצבי חרדה או שינויים במצב הרוח במתבגרים.

החוקרים מהמכון הלאומי לבריאות הנפש כללו למעלה מ-10,000 מתבגרים בגילאי 13-18 ( מתוך סקר התחלואה הנלווה הלאומי במתבגרים). בני הנוער רואיינו לגבי עייפות מתמשכת, שהוגדרה כעייפות קיצונית עם לפחות סימפטום נלווה אחד (כאב, סחרחורות, כאבי ראש, הפרעות שינה, חוסר יכולת להרגע, עצבנות) שאיננו נפתר עם מנוחה ונמשך לפחות שלושה חודשים. החוקרים מצאו כי השכיחות של עייפות מתמשכת היתה 3%, עם 1.4% של עייפות ממושכת בלבד, ו-1.6% של עייפות ממושכת המלווה בדכאון או חרדה. כמעט 60% מבני הנוער שסבלו מעייפות מתמשכת בלבד (ללא דכאון או חרדה) סבלו במקביל מבעיות תפקוד חמורות בחיי החברה, בית הספר ובבית, ומצב הבריאות הנפשית והגופנית הירוד שלהם היה דומה לזה של מתבגרים עם הפרעות במצב רוח או חרדה בלבד.  במתבגרים עם עייפות ממושכת המלווה עם מצבי רוח או חרדה  היתה הפרעה גדולה יותר בתפקוד, מצוקה קשה יותר ומצב נפשי ירוד וכן שימוש תדיר יותר בשירותי בריאות מאשר אלה שסבלו מרק אחת מהבעיות.

החוקרים מסכמים כי עייפות ממושכת שלא נפתרת על ידי מנוחה פוגמת ביכולת של בני הנוער לתפקד בחיי היום יום וכי היא בעלת משמעות רפואית קלינית, גם ללא נוכחות של חרדה או מצבי רוח, ונמצאת בתת אבחון במתבגרים; היא יכולה להעיד על מצב נפשי רעוע והתנהגות בעייתית. עייפות מתמשכת המלווה במצבי רוח או חרדה קשורה לפגיעה קשה בתפקוד המתבגרים.

 לתקציר המחקר

Am J Psychiatry 2013;170:502-510

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך