בריאות הציבור-קידום בריאות

התועלת של דיאטה עתירת-קלוריות בחולים עם ניוון שרירים (Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר פיילוט קטן, מהן עולה כי דיאטה מבוססת-פחמימות, עתירת קלוריות, הינה גישה בטוחה, המלווה בשיפור שיעורי ההישרדות של חולים עם ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) מתקדמת.

המטרה העיקרית של המחקר הייתה להעריך את הבטיחות והסבילות של הזנה היפר-קלורית. החוקרים לא ציפו לזהות השפעה על ההישרדות או התקדמות המחלה במחקר קטן כזה, אך למעשה זיהו תועלת במדד המשולב להישרדות והתקדמות המחלה עם דיאטה עתירת-קלוריות.

ממצאים אלו מספקים עדות ראשונית לגישה פשוטה, זולה ולא-מסוכנת לטיפול ב-ALS. הטיפול היחיד המאושר כיום למצבים אלו הוא Riluzole, המלווה בשיפור קטן בהישרדות ורופאים המטפלים בחולים אלו מתוסכלים מהעדר אפשרויות הטיפול.

במסגרת המחקר הנוכחי נכללו 20 חולים עם ALS, שכבר קיבלו הזנה אנטרלית מילעורית, שחולקו באקראי לארבעה חודשי דיאטה רגילה (קבוצת ביקורת) או דיאטה עתירת-קלוריות עם משטר עתיר-פחמימות או עתיר-שומן.

התוצאים העיקריים כללו בטיחות וסבילות הטיפול. מהנתונים עלה כי בחולים בקבוצת ההתערבות תועדו פחות סיבוכים, בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, תועדו פחות מקרי תמותה ומדדי תפקוד טובים יותר בקבוצת ההתערבות.

מחצית מהחולים בקבוצת הביקורת הלכו לעולמם, כאשר בקבוצת ההתערבות לא נרשמו מקרי תמותה. יתרה מזאת, בחולים ששרדו בקבוצת הביקורת מדדי התפקוד היו גרועים יותר, בהשוואה לחולים בקבוצת ההתערבות.

החוקרים מדווחים כי דיאטה עתירת-שומן הובילה לירידה במשקל, למרות שמשתתפים צרכו עד 174% מהדרישות האנרגטיות שלהם. הם מציעים כי ייתכן והדבר נובע מסבילות נמוכה יותר ושיעור גבוה יותר של תופעות לוואי במערכת העיכול, שתועדו בקבוצת החולים עם דיאטה עתירת-שומן, בהשוואה לדיאטה עתירת-פחמימות.

מדד ALSFRS-R (ALS Functional Rating Scale-Revised) מדד להערכת התפקוד הגופני של חולים עם ALS , כאשר מדד גבוה יותר מעיד על תפקוד טוב יותר ירד לאט יותר בקבוצת החולים עם דיאטה עתירת-פחמימות, בהשוואה לקבוצות אחרות, אך הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית.

מדד ALSFRS-R לא כלל משתתפים שהלכו לעולמם במהלך המחקר, מאחר והושלמה רק הערכה אחת ולכן החוקרים ערכו גם ניתוח פוסט-הוק משולב להערכת התפקוד וההישרדות של החולים. מכאן עלה כי המדד היה גבוה יותר משמעותית בקבוצת החולים שהקפידו על דיאטה עתירת-קלוריות, עתירת-פחמימות, בהשוואה לקבוצת הביקורת (14.8 לעומת 6.0, P=0.01).

החוקרים מתכננים לערוך מחקרים נוספים בחולים עם מחלה בשלב מוקדם יותר.

Lancet. Published online February 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה