מנתונים מארצות הברית שפורסמו בכתב העת Open Forum Infectious Diseases עולה קשר בלתי-תלוי בין זיהום בנגיף CMV (Cytomegalovirus) ובין זיהום שחפת לטנטי, כאשר שני הזיהומים מלווים בעליה ברמות CRP (C-Reactive Protein), עדות לתגובה דלקתית מוגברת.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מצאו כי זיהום בנגיף CMV עשוי להשפיע על התקדמות לשחפת פעילה ותוצאות הזיהום החיידקי. כעת, החוקרים התבססו על נתוני סקר National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) לשנים 1999 עד 2000 אודות תבחיני טוברקולין, שאלוני שחפת ובדיקת נוגדנים לנגיף CMV.
מבין 7,363 משתתפים שנכללו במחקר, 403 חולים (5.5%) אובחנו עם זיהום לטנטי בשחפת. מבין 4,215 משתתפים שנבדקו לנגיף CMV, 90% מאלו עם זיהום לטנטי בשחפת היו חיוביים לנגיף CMV, בהשוואה ל-58% מאלו ללא זיהום לטנטי בשחפת.
מהנתונים עולה עוד כי בשיעור גבוה יותר של משתתפים עם זיהום לטנטי בשחפת תועדו רמות CRP גבוהות, בהשוואה לאלו ללא הזיהום (45% לעומת 31%) וכן תואר קשר בין נוכחות נוגדני IgG כנגד CMV ובין זיהום לטנטי בשחפת (יחס סיכויים של 8.37, רווח בר-סמך 95% של 3.67-19.05). הן זיהום לטנטי בשחפת והן זיהום בנגיף CMV לוו ברמות CRP גבוהות יותר בניתוח סטטיסטי.
החוקרים מדווחים כי גיל מתקדם (30-49 שנים לעומת 6-19 שנים), מין זכר ומשק בית גדול יותר נקשרו בקשר מובהק סטטיסטית עם זיהום לטנטי בשחפת. הקשר בין נוכחות נוגדני IgG כנגד CMV ובין זיהום לטנטי בשחפת (יחס סיכויים של 2.94, רווח בר-סמך 95% של 1.19-7.28) נותר גם בניתוח סטטיסטי רב-משתני.
ממצאי המחקר מעידים על קשר בין זיהומי CMV ושחפת, כאשר לשניהם חשיבות בדלקת כרונית. דרושים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשלכות הקליניות של ממצאי המחקר הנוכחי.
Open Forum Infect Dis 2021.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!