בריאות הציבור-קידום בריאות

מה בין שימוש ברשת החברתית ובין הפרעות שינה בצעירים המאושפזים עם הפרעות פסיכיאטריות? (J Psychiatr Res)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי בצעירים המאושפזים בשל הפרעה פסיכיאטרית אשר דיווחו על תגובות שליליות יותר לשימוש ברשת חברתית תועדה דרגה חמורה יותר של הפרעות שינה ותסמינים פסיכיאטריים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שינה בקרב מתבגרים מהוות סוגיה חשובה ברמת בריאות הציבור והשימוש ברשת חברתית עשוי לשחק תפקיד חשוב בהשפעה על השינה והמצב הנפשי. למרות שמחקרים קודמם להערכת הקשר בין שינה ובין המצב הנפשי בחנו לרוב את תדירות ומשך השימוש ברשת החברתית, החוויות הרגשיות של מתבגרים בנוגע לשימוש ברשתות החברתיות לא נבחן לעומק.

מדגם המחקר כלל 243 מתבגרים בגילאי 11 עד 18 שנים (גיל ממוצע של 15.3 שנים), אשר אושפזו למחלקה פסיכיאטרית של מתבגרים בין פברואר 2020 ועד ינואר 2021. החוקרים בחנו את הקשר בין השימוש ברשת חברתית, תוצאות קליניות והפרעות שינה. המשתתפים במחקר השיבו בנקודת זמן אחת לשאלות שנגעו לשימוש ברשתות חברתיות, כולל תדירות ומשך, חוויות סובייקטיביות ותגובה רגשית לשימוש ברשתות וכן דיווחו ע הפרעת שינה וחומרת התסמינים הקליניים, כולל מחשבות אובדניות, תסמיני הפנמה ובעיות קשב.

מהנתונים עולה כי תגובות רגשיות שליליות בתדירות גבוהה יותר לשימוש ברשתות החברתיות לוו בסיכון מוגבר להפרעות שינה ועליה בחומרת תסמינים קליניים. יתרה מזאת, הפרעות שינה עמדו בבסיס הקשר בין תגובות רגשיות שליליות לשימוש ברשת חברתית וחומרת תסמינים.

למרות שזוהו הבדלים מגדריים במאפייני השימוש ברשת חברתית, הפרעות שינה ותוצאות קליניות, הקשר בין משתנים אלו לא השתנה בין גברים ונשים.

בסיכומו של דבר, הממצאים מדגישים כי הפרעות שינה מהוות מנגנון אפשרי דרכו חוויות רגשיות שליליות ברשת החברתית עשויות להשפיע על התסמינים בצעירים עם נטיה להפרעות פסיכיאטריות.

J Psychiatr Res. 2021 Dec;144:296-303

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה