בריאות הציבור-קידום בריאות

ההשפעה של עירוי שלייתי על מדדים המודינמיים בפגים (Eur J Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד"ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות התועלת האפשרית של עירוי שלייתי, גישה זו עשויה לשנות את המדדים ההמודינמיים ולהשפיע לרעה על תפקוד שריר הלב של פגים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הצטברות עדויות באשר להשפעות החיוביות של טכניקות עירוי שלייתי, אין די נתונים אודות ההשפעות של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים ותפקוד שריר הלב בפגים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את התפקוד החדרי והמדדים ההמודינמיים לאחר טכניקות שונות של עירוי שלייתי, ניתוק מאוחר של חבל הטבור, חליבת חבל הטבור המנותק או חליבת חבל הטבור השלם.

 

מדגם המחקר כלל 64 תינוקות שיולדו בניתוח קיסרי או לידה נרתיקית וחולקו באקראי לחליבת חבל טבור מנותק (20-30 ס"מ), חליבת חבל טבור שלם, או ניתוק מאוחר של חבל הטבור (30-60 שניות).

 

אקו-לב פונקציונאלי הושלם ביום 1 ו-3 לחייהם של 57 פגים.

 

התוצא העיקרי היה מדדי זרימה בווריד נבוב עליון בתינוקות שקיבלו עירוי שלייתי במהלך 24 השעות הראשונות לחיים ובין 64-72 שעות. תוצאים משניים כללו מדדים המודינמיים קליניים ואקו-קרדיוגרפיים אחרים ותפקוד שני החדרים בתינוקות אלו.

 

מבין 196 פגים שנולדו עד שבוע 32 להיריון בתקופת המחקר בין ינואר 2021 ועד אוגוסט 2021, 57 תינוקות התאימו למחקר ושרדו עד לבדיקה השנייה. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש הקבוצות, כאשר באלו בזרוע ניתוק מאוחר של חבל הטבור תועדה זרימה גבוהה יותר משמעותית בווריד הנבוב העליון ותפקוד סיסטולי נמוך יותר של חדר ימין במהלך 24 השעות הראשונות לחיים. ממצאים אלו נעלמו ביום 3 לחיים.

 

בקרב התינוקות שעברו גישות שונות של עירוי שלייתי תועדו ריכוזי המוגלובין דומים, חום גוף זהה באשפוז ולחץ דם ממוצע דומה במהלך 24 השעות הראשונות לחייהם.

 

ממצאי המחקר מעידים כי למרות היתרונות של עירוי שלייתי, יש לקחת בחשבון את ההשפעה של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים והשפעה שלילית על תפקוד שריר הלב בפגים.

 

Eur J Pediatr, Sep 21, 2022

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד"ר ברנרד ברזילי

למרות ההמלצה של האמריקאים כפי שנכתבה ב-NRP מהדורה 8 של ניתוק מושהה של חבל הטבור בפגים והתנגדות לחליבת חבל הטבור בפגים אלה, עדיין לא כל בכל העולם תמימי דעים לגבי המלצה זו. למשל, ביפן ישנה המלצה כן לחלוב את חבל הטבור בפגים קטנים. מחקר זה מעלה שאלות לגבי השפעות המודינמיות שעלולות להיות לשלושה סוגים של עירוי שלייתי לפגים קטנים. הראשון, ניתוק מושהה של חבל הטבור ל-30-60 שניות (הפרקטיקה הנהוגה גם בארץ). השני חליבת חבל הטבור בעודו מחובר לשלייה והשלישי חליבת חבל הטבור כאשר הוא מנותק מהשלייה. מבחינה המודינמית, נמצא כי הניתוק המושהה של חבל הטבור גרם לעליה בזרימת הדם ב-SVC וחמור מכך לירידה בתפקוד של חדר ימין לעומת הקבוצות האחרות. הדבר לא היה מלווה בעלייה בשכיחות הדימומים המוחיים וכן ההשפעה חלפה כעבור 3 ימים. ביקורת על העבודה הזו יכולה להיות כי היא לא כללה קבוצה של פגים ללא עירוי שילייתי. בכל מקרה עלינו לשים לב למדדים ההמודינמיים של פגים שטופלו בניתוק מושהה של חבל הטבור ובעיקר לתפקוד חדר ימין.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים (JAMA Internal Medicine)

    טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים (JAMA Internal Medicine)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine עולה כי חשיפה לטיפול בתחליפי ניקוטין, כולל Varenicline או Bupropion בתוך 90 ימים לפני הפריה או במהלך הטרימסטר הראשון, אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים מג'וריים. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בארבעה אזורים – ניו סאות' וויילס, ניו זילנד, נורבגיה ושבדיה – להערכת הסיכון למומים מולדים מג'וריים לאחר […]

  • גישה ליבראלית למתן מנות דם אינה מפחיתה את הסיכון להיפוקסמיה בפגים (Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition)

    גישה ליבראלית למתן מנות דם אינה מפחיתה את הסיכון להיפוקסמיה בפגים (Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition)

    בתינוקות עם משקל לידה נמוך באופן קיצוני לא תועדו הבדלים בהיפוקסמיה לסירוגין או תוצאות נוירו-קוגניטיביות לאחר 24 חודשים עם גישה ליבראלית או גישה מגבילה למתן עירוי כדוריות דם אדומות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר ETTNO שכלל 554 תינוקות עם […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics. המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגיל צעיר (JAMA Network Open)

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגיל צעיר (JAMA Network Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי באלו שנולדו פגים תועד סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה גם בעשור השלישי והרביעי לחייהם. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה הקנדה ובחנו נתונים אודות 4.99 מיליון לידות שאירעו בין ינואר 1983 ועד דצמבר 1996 עם מעקב עד דצמבר 2019. הם השוו בין לידות מוקדמות (24-37 שבועות היריון) […]

  • האם מתן תוך-קני של סטרואידים יחד עם סורפקטנט הוא יעיל? (JAMA)

    האם מתן תוך-קני של סטרואידים יחד עם סורפקטנט הוא יעיל? (JAMA)

    מחקר חדש שתוצאותיו פורסמו ב-JAMA הראה כי מתן תוך-קני של סטרואידים יחד עם סורפקטנט עשוי להיות בעל השפעה מועטה, עד כלל ללא השפעה, על הסיכון להתפתחות Brochopulmonary Dysplasia (BPD). ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית, כאשר הסיכון גבוה במיוחד עם חשיפה במהלך הטרימסטר השני, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מהנתונים עולה עוד כי מצב סוציואקונומי נמוך, חשיפה מוגבלת לסביבה ירוקה וחום קיצוני מלווים כולם בסיכון גבוה יותר, בעוד שמגורים באזור עם מספר גדול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה