בריאות הציבור-קידום בריאות

אפילפסיה מלווה בהידרדרות קוגניטיבית מוקדמת ומהירה (מתוך כנס מטעם ה-American Epilepsy Society)

בחולים עם אפילפסיה סיכון גבוה יותר להידרדרות קוגניטיבית בהשוואה לאלו ללא אפילפסיה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Epilepsy Society. ממצאי המחקר מעידים כי פרכוסים מנבאים התפתחות ליקוי קוגניטיבי קל בגיל מוקדם יותר, אם כי לא תועד סיכון מוגבר להתקדמות מליקוי קוגניטיבי קל לדמנציה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההשפעה של פרכוסים על מעבר מתפקוד קוגניטיבי תקין לליקוי קוגניטיבי קל ומליקוי קוגניטיבי קל לדמנציה אינה ידועה היטב. הם בחנו את הנתונים אודות 13,726 משתתפים (גיל ממוצע של כ-70 שנים) עם תפקוד קוגניטיבי תקין או ליקוי קוגניטיבי קל מ-39 מרכזים לטיפול במחלת אלצהיימר בארצות הברית בין 2005 עד 2021.

החוקרים סיווגו את המשתתפים לשלוש קבוצות: פעיל (פרכוסים בשנה האחרונה ו/או צורך בטיפול פעיל, 118 חולים), הפוגה (ללא פרכוסים וללא כל טיפול בשנה האחרונה, 226 חולים), או ללא היסטוריה של פרכוסים (ללא פרכוסים מעולם, 13,382 משתתפים).

התוצא העיקרי היה מעבר מתפקוד קוגניטיבי תקין לליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה ומליקוי קוגניטיבי קל לדמנציה באלו עם וללא אפילפסיה פעילה או בהפוגה.

גורמים שנקשרו עם התפתחות ליקוי קוגניטיבי קל בקרב אלו עם אפילפסיה בהווה או פעילה כללו גיל מתקדם (סיכון גבוה יותר באלו בגילאי 60-80 שנים או אלו בגילאי 80 שנים ומעלה, בהשוואה לצעירים מגיל 60 שנים), מין זכר (p<0.001), רמת השכלה נמוכה יותר (p<0.001), יתר לחץ דם (p<0.001) וסוכרת (p<0.001).

יחס הסיכון להתקדמות מוקדמת מתפקוד קוגניטיבי תקין להפרעה קוגניטיבית באלו עם אפילפסיה פעילה עמד על 1.76 (רווח בר-סמך 95% של 1.38-2.24), גם לאחר תקנון לגורמי סיכון.

מעקומת קפלן-מאייר עלה כי חציון הזמן להתקדמות מתפקוד קוגניטיבי תקין לליקוי קוגניטיבי קל באלו עם אפילפסיה קלה עמד על כ-5 שנים, בהשוואה למרווח זמן של כ-9 שנים באלו עם אפילפסיה בהפוגה ועל 10.5 שנים באלו ללא אפילפסיה.  הממצאים היו דומים בהערכת הסיכון להתקדמות מליקוי קוגניטיבי קל לדמנציה, כאשר בהשוואה לאלו ללא אפילפסיה, יחס הסיכון להתקדמות מהירה בחולים עם אפילפסיה פעילה עמד על 1.44 (רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.73).

חציון מרווח הזמן להתקדמות מליקוי קוגניטיבי קל עד דמנציה עמד על כ-3 שנים באלו עם אפילפסיה פעילה, בהשוואה לכ-5 שנים באלו עם אפילפסיה בהפוגה ועל כ-5 שנים באלו ללא אפילפסיה.

החוקרים לא בחנו באופן ספציפי את הקורלציה בין טיפול תרופתי כנגד פרכוסים ובין התוצאות הקוגניטיביות ומאמינים כי אפילפסיה עצמה משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי. עוד הם מציינים כי לא היו בידם נתונים אודות נתוני EEG.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי אפילפסיה מלווה בהידרדרות קוגניטיבית מוקדמת ומהירה יותר.

מתוך כנס מטעם ה-American Epilepsy Society

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה