בריאות הציבור-קידום בריאות

תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית בזרם ישר לשיפור תפקוד קוגניטיבי בחולים עם מחלת אלצהיימר (General Psychiatry)

גרייה מוחית בזרם ישר (Transcranial Direct Current Stimulation, או tDCS) הניתנת פעמיים ביום לאורך שישה שבועות עשויה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם מחלת אלצהיימר, ממצאים המדגישים את התועלת האפשרית של התערבות זו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת General Psychiatry.

מדגם המחקר כלל 124 חולים עם מחלת אלצהיימר בדרגה קלה עד בינונית, כאשר 62 חולים חולקו באקראי לקבלת גרייה מוחית בזרם ישר פעילה ו-61 חולקו להתערבות דמה. גרייה מוחית בזרם ישר פעילה או דמה הושלמה פעמיים ביום במשך 20 דקות, כוונה לקורטקס פרה-פרונטלי דורסולטראלי במשך חמישה ימים עוקבים בשבוע, לאורך שישה שבועות.

התפקוד הקוגניטיבי נבחן בתחילת המחקר, לאחר שבועיים ושישה שבועות באמצעות מדדי ADAS-Cog (או Alzheimer’s Disease Assessment Scale-Cognitive) ומבחן MMSE (או Mini-Mental State Examination).

בהשוואה להתערבות דמה, גרייה מוחית בזרם ישר פעילה הובילה לשיפור משמעותי תפקוד קוגניטיבי על-רקע זיכרון לפי סולם ADAS-Cog לאחר שישה שבועות, בפרט בתחומי זיכרון של שליפת מילים, זכרון הוראות בדיקה והכרת מילים (p<0.001 בכל המקרים).

גרייה מוחית בזרם ישר פעילה, אך לא התערבות דמה, הובילה גם לשיפור במדדי מיני-מנטל לאחר שישה שבועות (p=0.024), אך לא לאחר שבועיים (p=0.941).

עוד עולה מהנתונים כי גרייה מוחית בזרם ישר פעילה שיפרה את הפלסטיות הקורטיקאלית, כפי שנקבע לפי MEPו Motor Evoked Potential), עם קורלציה משמעותית בין שינויים בפלסטיות קורטיקאלית ובין שיפור בתפקוד הקוגניטיבי.

ממצאים אלו מעידים כי גרייה מוחית בזרם ישר מהווה אפשרות מבטיחה לשיפור תפקוד קוגניטיבי בחולים עם מחלת אלצהיימר והתוצאות תומכות בחשיבות האפשרית של פלסטיות קורטיקאלית כסמן להשפעת הטיפול באוכלוסיית חולים זו.

General Psychiatry, Dec 5, 2023

לידיעה במדסקייפ

2 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה