בריאות הציבור-קידום בריאות

אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אימוני יוגה עשויים להפחית את תחושת הסטיגמה של חולי אפילפסיה וכך להקל על נטל המחלה ולשפר את איכות החיים הכוללת של החולים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעבר לתסמינים הנוירולוגים, חולים עם אפילפסיה מתמודדים עם בעיות נלוות דוגמת סטיגמה, חרדה ודיכאון, להן השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים. מחלות נלוות אלו אינן זוכות להתייחסות מספקת במדינות בעלות משאבים מוגבלים. במחקר האקראי-מבוקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון אם יוגה והדרכה פסיכולוגית עשויים לסייע בהפחתת תחושת הסטיגמה של חולים עם אפילפסיה. עוד נבחנה ההשפעה של התערבות זו על תוצאות נוירו-פסיכיאטריות ותדירות פרכוסים, בהשוואה לאימוני דמה.

המחקר כלל חולים בגילאי 18-60 שנים עם אבחנה של אפילפסיה, אשר דיווחו על תחושת סטיגמה משנית למחלתם, כפי שנקבע לפי מדד KSS (או Kilifi Stigma Scale). המשתתפים חולקו באקראי לאימוני יוגה עם הדרכה פסיכולוגית (קבוצת התערבות) או הדרכה פסיכולוגית ואימוני יוגה דמה (קבוצת ביקורת) למשך שלושה חודשים.

התוצא העיקרי היה ירידה משמעותית בתחושת סטיגמה בהשוואת קבוצת ההתערבות אל מול קבוצת הביקורת, כפי שנקבע לפי מדד KSS להערכת סטיגמה. התוצאים העיקריים והמשניים (תדירות פרכוסים, איכות חיים, חרדה, דיכאון, מיינדפולנס, ליקוי קוגניטיבי, בקרת רגשות) נבחנו בתחילת המחקר, לאחר שלושה חודשים ושישה חודשים.

מדגם המחקר כלל 160 חולים, כאשר בתום תקופת המעקב (6 חודשים) דווח על ירידה משמעותית בתחושת סטיגמה בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת (p=0.006).

עוד עולה מהנתונים כי בקבוצת ההתערבות תועד סיכוי גבוה יותר משמעותית לירידה של למעלה מ-50% בתדירות פרכוסים (יחס סיכויים של 4.11, P=0.01) ולהפוגה מלאה בפרכוסים (יחס סיכויים של 7.4, p=0.005).

בתום תקופת המעקב, בקבוצת ההתערבות תועד שיפור משמעותי בתסמיני חרדה, ליקוי קוגניטיבי, מיינדפולנס ואיכות חיים, בהשוואה לקבוצת הביקורת (p<0.05).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי תרגילי יוגה מהווים אמצעי יעיל להקלה על תחושת הסטיגמה של מבוגרים עם אפילפסיה וכך עשויים לשפר את איכות החיים של החולים.

Neurology, Dec 4, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה