בריאות הציבור-קידום בריאות

בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

בחולים עם מחלת עין יבשה איכות שינה גרועה יותר וייתכן סיכון מוגבר למשך שינה לא תקין, אם כי לא הוכח קשר סיבתי בין עין יבשה ובין הפרעות שינה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMC Ophthalmology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה תהליך פיזיולוגי חיוני לחיים ומהווה כשליש מהפעילות היומיומית של בני אדם. בשנים האחרונות, איכות שינה ירודה, כולל הפרעת שינה, אינסומניה, הפרעות בשעון ביולוגי ושינה עודפת, הפכו לבעיה חברתית עולמית.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי PubMed, EMBASE, Cochrane, Web of Science ומאגרי נתונים בספרות האפורה לזיהוי מחקרים שפורסמו לפני אפריך 2023 להערכת הקשר בין מחלת עין יבשה ובין איכות השינה. הם זיהו 21 מחקרים עם 419,218 משתתפים, מהם 152,567 עם עין יבשה ו-266,651 ביקורות בריאות. הסקירה כללה 12 מחקרי חתך, שישה מחקרי עוקבה ושלושה מחקרי מקרה-ביקורת שכללו חולים מארצות הברית, אוסטרליה, סין, הודו, יפן, דרום קוריאה, הולנד, סינגפור, שבדיה, טורקיה ובריטניה.

איכות השינה נקבעה על-פי מדד PSQI (או Pittsburgh Sleep Quality Index) בשבעה מהמחקרים, כאשר מדד PSQI הכולל היה גבוה יותר משמעותית, עדות לאיכות שינה גרועה יותר, בקרב חולים עם עין יבשה לעומת ביקורות (p<0.001).

ארבעה מאמרים בחנו מדדים סובייקטיביים של איכות השינה, שהראו כי בחולים עם עין יבשה תועדו מדדים גבוהים יותר משמעותית לעומת ביקורות (p=0.001), כמו גם חולים בשני מאמרים שדיווחו על מדדי חביון שינה ושלושה שדיווחו על מדדי הפרעות שינה (p<0.001).

בשני מאמרים שדיווחו על מדדי משך שינה, לא תועד הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות ולא היו הבדלים במחקרים שדיווחו על יעילות שינה, הפרעה בתפקוד במהלך שעות היום וטיפול בכדורי שינה.

יתרה מזאת, היארעות שינה לא-מספקת, אשר הוגדרה כשינה של פחות מחמש שעות בלילה, הייתה גבוהה יותר משמעותית בחולים עם מחלת עין יבשה לעומת ביקורות (סיכון יחסי של 3.76, p<0.001), כמו גם שינה עודפת, אשר הוגדרה כשינה של 9 שעות ומעלה (סיכון יחסי של 5.53, p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי הסקירה מעידים כי בחולים עם עין יבשה איכות שינה גרועה יותר בהשוואה לביקורות בריאות, עם איכות שינה סובייקטיבית גרועה יותר, חביון שינה ארוך יותר וסיכון גבוה יותר לשינה לא-מספקת או עודפת. עם זאת, אין עדויות מספקות להוכחת קשר סיבתי או לזהות את המנגנון בבסיס הקשר בין עין יבשה והפרעות שינה.

BMC Ophthalmology, April 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון לדחיית שתל קרנית (Am J Ophthalmol)

    חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון לדחיית שתל קרנית (Am J Ophthalmol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אין עדות לקשר בין חיסונים כנגד קורונה ובין הסיכון לדחיית שתל קרנית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם דיווחים אנקדוטיים אודות מקרים של דחיית שתל לאחר חיסון כנגד קורונה או זיהומים אחרים, בעקבותיהם עלה חשש כי גירוי מערכת […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • טיפול מעכב C3 מפחית את קצב ההידרדרות של אטרופיה גאוגרפית, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    טיפול מעכב C3 מפחית את קצב ההידרדרות של אטרופיה גאוגרפית, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    אטרופיה גאוגרפית היא צורה מידרדרת ובלתי הפיכה של ניוון מקולרי מחמת גיל (AMD)  מתקדם לא וסקולרי. היא מאופיינת בניוון של שכבות הרשתית החיצוניות, האפיתל הפיגמנטרי של הרשתית (RPE) והכוריוקפילריס, ובגליאוזיס (gliosis) של תאי מילר, שגורמים לפגיעה בראייה ובאיכות החיים. הנטל על מערכת הבריאות הציבורית של אטרופיה גאוגרפית הינו משמעותי היות ויש יותר מ- 5 מיליון […]

  • שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    השימוש במד סוכר רציף (Continuous Glucose Monitoring, או CGM) מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה סוכרתית ורטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית במבוגרים עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 אשר טופלו בין השנים 2013 ו-2021. הם […]

  • שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בחיזוי התפתחות קדם-רעלת היריון (מתוך כנס מטעם ה-Society for Reproductive Investigation)

    שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בחיזוי התפתחות קדם-רעלת היריון (מתוך כנס מטעם ה-Society for Reproductive Investigation)

    שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בחיזוי הסיכון להתפתחות קדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים שהוצגו כפוסטר במהלך כנס מטעם ה-Society for Reproductive Investigation. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קדם רעלת היריון הינה גורם מוביל לתמותה אימהית ומלווה בשינויים בכלי הדם של העיניים, עם תסמינים הכוללים טשטוש ראיה. כעת הם בחנו תמונות של עיניים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ravulizumab לטיפול בהפרעות מהספקטרום של Neuromyelitis Optica (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ravulizumab לטיפול בהפרעות מהספקטרום של Neuromyelitis Optica (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את ההתוויה למתן מעכב ארוך-טווח של מרכיב C5 במערכת המשלים, Ravulizumab (אולטומיריס), לטיפול במבוגרים עם הפרעות מסוג NMOSD (או Neuromyelitis Optica Spectrum Disorder) חיובי לנוגדנים כנגד AQP4. הטיפול ב- Ravulizumab מאושר כבר בארצות הברית לטיפול במבוגרים וילדים בגילאי שנה ומעלה עם אבחנה של PNH (או Paroxysmal […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    חברת Exonate הודיעה על תוצאות מוצלחות במחקר בשלב 1b/2 להערכת בטיחות וסבילות טיפול ב-EXN407, מולקולה קטנה לטיפול מקומי במחלות כלי דם של הרשתית, דוגמת רטינופתיה סוכרתית ובצקת מקולארית סוכרתית. המומחים מסבירים כי EXN407 הינה מולקולה קטנה המעכבת את Serine-Arginine Protein Kinase-1, הניתנת בצורת טיפות עיניים פעמיים ביו ומכוונת באופן סלקטיבי לאיזופורמים של VEGF העשויים להוביל […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה