מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

glaucoma גלאוקומה

צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב ממאירות ודיכאון. עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות האפשרית של גורמים סביבתיים הפיכים, דוגמת תזונה, פעילות גופנית ואורחות חיים העשויים להשפיע על הסיכון לגלאוקומה.  במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של מזון אולטרה-מעובד על הסיכון לגלאוקומה.

מדגם המחקר כלל 19,225 משתתפים (גיל ממוצע של 38 שנים; 60.1% נשים) שלקחו חלק במחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול (Seguimiento Universidad de Navarra, או SUN). החוקרים בחנו את יומני התזונה של המשתתפים באמצעות שאלוני תזונה שכללו 136 שאלות לאורך מעקב ממוצע של 12.9 שנים.

מהנתונים עולה כי אלו שצרכו מזון אולטרה-מעובד בהיקף גדול יותר היו לרוב צעירים יותר וצרכו כמות גדולה יותר של קפאין ואנרגיה. בנוסף, הם זיהו 230 מקרים חדשים של גלאוקומה במהלך המעקב.

החוקרים מדווחים כי בקרב משתתפים שצרכו למעלה מארבע מנות מזון אולטרה-מעובד ביום תועד סיכון גבוה יותר לגלאוקומה, בהשוואה למשתתפים שצרכו עד מנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (יחס סיכון של 1.84, רווח בר-סמך 95% של 1.06-3.21).

עם זאת, כאשר הושלם ניתוח לפי תתי-קבוצות זוהה קשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לגלאוקומה רק בקרב מבוגרים בגילאי 55 שנים ומעלה, בגברים, באלו שהיו פעילים גופנית בהיקף הגדול ביותר, במעשנים בעבר או באלו שלא עישנו מעולם, בחולים עם צריכת אנרגיה נמוכה ובאלו עם יחס נמוך בין אומגה שש ואומגה שלוש.

מניתוח הנתונים לפי סוגי מזון אולטרה-מעובד – דוגמת מזון מטוגן, מזון מהיר, או מוצרי חלב – באופן פרטני, רק מתוקים הדגימו השפעה מובהקת סטטיסטית על הסיכון לגלאוקומה (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.14).

אחד ההסברים האפשריים בבסיס הקשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה נוגע לעליה ברמות סוכר בדם משנית לצריכת מוצרי מזון אלו. החוקרים מסבירים כי רמות סוכר גבוהות בדם, בשילוב עם עקה חמצונית עשויים להוביל להתפתחות והצטברות תוצרי גליקציה מתקדמים, העלולים לגרום נזק לרקמות עיניות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של ניטור והגבלת צריכת מזון אולטרה-מעובד, בפרט מזונות עתירי סוכר, למניעת גלאוקומה.

Nutrients, April 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך