בדיקת קפסולה והשלמת אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי (Double Balloon Enteroscopy) מסייעות בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק מעבר לאלו הניתנים לאבחון באמצעות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Digestive and Liver Disease.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקווים המנחים ממליצים על השלמת בדיקת קפסולה ולאחריה אנטרוסקופיה לאבחנה ומעקב אחר מחלת צליאק ללא תגובה או עמידה לטיפול, אם כי מעדויות עולם-אמיתי עולה כי במרפאות רבות לא משלימים בדיקת קפסולה.
החוקרים השלימו ניתוח רטרוספקטיבי של שני מאגרי נתונים פרוספקטיביים עם מידע אודות 132 מבוגרים (גיל חציוני של 53 שנים; 64.4% נשים) עם מחלת צליאק מוכחת בביופסיה. החולים סווגו לארבע קבוצות על-פי ההתוויה להשלמת בדיקת קפסולה או אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי: מחלת צליאק ללא נוגדנים (17 חולים), מחלת צליאק ללא תגובה לטיפול (87 חולים), מחלת צליאק עמידה לטיפול מסוג 1 (20 חולים) ומחלת צליאק עמידה לטיפול מסוג 2 (8 חולים).
החולים השלימו 146 בדיקות קפסולה ו/או 25 בדיקות אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי. חציון משך המעקב לאחר בדיקת קפסולה עמד על 17.4 חודשים.
התוצאים תועדו על-בסיס מכתבי הסיכום בביקור המרפאה האחרון וכללו שחרור, המשך טיפול, מעקב או תמותה.
שיעורי האבחנה של בדיקת קפסולה עמדו על 87.6%, כאשר אטרופיה הייתה הממצא הנפוץ ביותר (85.6%). ממצאים המרמזים לאטרופיה של הסיסים זוהו במעי דק פרוקסימאלי במרבית המקרים (73.6%), כאשר שיעורי זיהוי בבדיקת אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי עמדו על 92%.
סיבוכים למחלת צליאק אשר לא ניתנים לזיהוי באמצעות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה (דוגמת דלקת כיבית של הג'ג'ונום, סטריקטורות וחשד לממאירויות) זוהו ב-10.6% מהחולים לאחר בדיקת קפסולה ובדיקת אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי.
בקבוצת חולים עם מחלת צליאק עמידה מסוג 2 תועדה שכיחות גבוהה יותר של חולים מעל גיל 50 שנים, תלונות על ירידה במשקל ואנמיה, בהשוואה לקבוצות חולים אחרות.
במהלך המעקב תועדו שבעה מקרי תמותה (5.5%), כאשר בכל המקרים הייתה עדות להמשך אטרופיה; חמישה ממקרי התמותה (71.4%) יוחסו לתת תזונה או ממאירות משנית למחלת צליאק.
החוקרים מסכמים וכותבים כי זיהוי חולים בסיכון גבוה לסיבוכים ושילוב תוצאות בדיקת קפסולה עם אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי באלגוריתם האבחנתי של חולים עם מחלת צליאק והמשך אטרופיה של הסיסים עשוי לשפר את תוצאות הטיפול בחולים אלו.
Digestive and Liver Disease, Aug 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!