בריאות הציבור-קידום בריאות

שימוש במסכים בזמן השינה והשפעתם על משך ואיכות השינה במתבגרים (JAMA PEDIATRICS)

מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS בחן האם ישנו קשר בין שימוש במסך בשעות שקודמות לשינה לבין איכות שינה ירודה ומשך שינה קצר בקרב מתבגרים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

בעידן הדיגיטלי הנוכחי ילדים ובני נוער מבלים זמן משמעותי מול מסכים. שימוש מרובה במסך עשוי לפגוע באיכות ובמשך השינה, דבר שהוביל להמלצת האיגוד לרפואת ילדים האמריקאי להפסיק את השימוש במסכים כשעה עד שעתיים לפני זמן השינה (bed time- זמן הכניסה למיטה). המלצה זו מתנגשת עם המציאות בה מרבית בני הנוער צורכים זמן מסך בסמיכות לשינה. בנוסף, המלצה זו מתבססת על תוצאותיהם של מחקרי חתך מבוססי שאלונים להם מגבלות רבות.

מטרת המחקר הנוכחי, שפורסם לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, היתה לבדוק האם ישנו קשר בין שימוש במסך בשעות שקודמות לשינה לבין איכות שינה ירודה ומשך שינה קצר בקרב מתבגרים. במחקר עוקבה עם אמצעים חוזרים (repeated measures) שנערך בניו זילנד בקרב בני נוער בגילאים 11 עד 14.9, נמדד זמן המסך בעזרת שעון או מצלמה החל משעתיים לפני זמן השינה (bed time) ועד תחילת השינה (זמן סגירת העיניים). זמן המסך נמדד למשך ארבעה לילות לא רצופים. סוג המסך (שמונה אפשרויות, למשל טלפון חכם, פד, טלויזיה וכו’)  והפעילות [עשר אפשרויות, למשל, משחקי מחשב (gaming), צפיה פסיבית בסרט, שימוש ברשתות חברתיות וכו’].

בקרב 79 משתתפי המחקר (40.5% בנות) השימוש במסך בשעתיים שקדמו לזמן השינה (bed time) לא נמצא כמוביל לפגיעה במשך השינה אך כן נמצא קשור בתחילת שינה בשעה מאוחרת יותר (דחיינות שינה). שימוש במסכים בזמן השהייה במיטה (הזמן שבין ההתכוננות להרדם לזמן עצימת העיניים), כן הוביל לפגיעה במשך (אורך) השינה ולדחייה של שעת השינה, בעיקר אלו שעסקו פעילות אינטראקטיבית דרך השימוש במסך. כל עשר דקות נוספות של זמן מסך במיטה הובילו לקיצור משך השינה, ב-9 דקות בממוצע לזמן מסך אינטקרטיבי ו-4 דקות בממוצע לזמן מסך פסיבי. משחקי מחשב (הפחתה של 17 דקות בממוצע) או זמן מסך עם ריבוי משימות (multi-tasking) (הפחתה של 35 דקות בממוצע) הביאו לקיצור משמעותי במשך השינה.

תוצאות המחקר הראו ששימוש במסכים בזמן שאמור להיות מוקדש לשינה פגע באיכות השינה, בעיקר אם לווה בפעילויות אינטאקרטיביות או כאלה שמצריכות פעילויות רבות-משימות .

עם זאת, תוצאות המחקר הצביעו על כך שלא כל שימוש במסך טרם השינה היה קשור בירידה באיכות/משך השינה.

לאור כך, המליצו החוקרים שיש להעריך מחדש את ההמלצות הניתנות לגבי שימוש במסכים לפני השינה.

הערת העורך

אמנם תוצאות מחקר זה הראו שמשחקי מחשב ופעילויות אינטרקטיביות בסמיכות לשינה פוגעות במשך השינה ודוחות את זמן השינה, אך תוצאותיו גם מאתגרות את ההמלצה הגורפת להמנע מכל סוג של מסך בשעתיים טרם השינה. הממצאים הראו שהאפקט המשמעותי של זמן מסך הינו בדחיית השינה, ולא הראו קשר משמעותי להשפעת האור הכחול על איכות השינה. תוצאות המחקר הראו ששימוש במסכים בשעתיים שקדמו לזמן הכניסה לשינה לא פגעו ברוב ממדדי איכות השינה בקרב משתתפי המחקר. התוצאות עשויות להעיד על כך שההמלצות הנוכחיות המקובלות בארה”ב לגבי הגיינת שינה, המנחות להמנע מכל שימוש במסך בשעתיים שקודמות לשינה, אינן בהכרח תואמות מציאות ויש מקום לשקול להעריכן מחדש.

למאמר ב-JAMA PEDIATRICS

Screen Use at Bedtime and Sleep Duration and Quality Among Youths.

JAMA Pediatr. Published online September 03, 2024. doi:10.1001/jamapediatrics.2024.2914

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    מחקר חדש שפורסם ב-The Journal of Pediatrics הראה כי טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף במהלך החייאה ביילודים בחדר הלידה. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה