פרוטוקול התאוששות מוגבר לאחר התערבות ניתוחית בחולי קרוהן לווה בשיפור משמעותי בתוצאות לאחר הניתוח בחולים שעברו כריתה איליאוצקלית בשל מחלת המעי הדלקתית, עם האצת המוכנות לשחרור מאשפוז והפחתת הסיבוכים ושיעור אשפוזים חוזרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis.
המחקר הפרוספקטיבי בחן את ההשפעה של פרוטוקול בתר-ניתוחי שכלל עקרונות התאוששות מוגברות על התוצאות בחולים שעברו כריתה אילאוצקלית בשל מחלת קרוהן בין השנים 2020 ו-2023 במרכז יחיד בגרמניה. מדגם המחקר כלל 83 משתתפים שחולקו באקראי לקבוצות לפני ואחרי יישום הפרוטוקול הייעודי (50 חולים ו-33 חולים, בהתאמה).
הפרוטוקול כלל הדרכת החולים, אופטימיזציה של המצב הבריאותי והתזונתי לפני הניתוח, ניתוח זעיר פולשני במידת האפשר, ניידות מוקדמת לאחר הניתוח, שיכוך כאבים משולב והזנה פומית מוקדמת.
התוצא העיקרי היה תחלואה לאחר 30 ימים מהניתוח, כפי שחושב בעזרת מדד CCI (או Comprehensive Complication Index). תוצאי סיום משניים כללו את משך האשפוז, שיעור אשפוזים חוזרים וסיבוכים חמורים, אשר הוגדרו כסיבוכים בדרגה 2 לפי סיווג Clavien-Dindo לסיבוכים לאחר-ניתוח.
מהנתונים עולה כי יישום הפרוטוקול הוביל לירידה משמעותית במדד CCI מ-21.4 ל-8.4 נקודות (p=0.0036). הפרוטוקול זוהה כגורם בלתי-תלוי הקשור עם שיעור נמוך יותר של סיבוכים לאחר-ניתוח (יחס סיכויים של 0.14, p=0.0019).
בחולים בקבוצה לאחר יישום הפרוטוקול תועדו שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים חמורים לאחר הניתוח (3.1% לעומת 38%, p=0.0002), הם היו מוכנים לשחרור בשלב מוקדם יותר (5 ימים לעומת 6.5 ימים, p=0.001) ושיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים (3.1% לעומת 20%, P=0.03).
בקרב חולים בזרוע לאחר יישום הפרוטוקול תועדה נטייה למשך אשפוז קצר יותר (5 ימים לעומת 7 ימים), אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית (p=0.06).
החוקרים מסכמים וכותבים כי על-בסיס הממצאים, יש מקום להמלצה על פרוטוקול התאוששות בתר-ניתוחי ספציפי, הכולל מומחים מתחומים שונים, בחולים עם מחלת מעי דלקתית.
J Crohn’s Colitis, Aug 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!