בריאות הציבור-קידום בריאות

יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

השימוש בתרופות להורדת חום נחקר בצורה נרחבת ונמצא יעיל ובטוח בקרב אוכלוסיית הילדים. עם זאת, עדיין קיימת חוסר בהירות לגבי היעילות והבטיחות של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן [יחד או לסרוגין, (נטילת תרופה אחת אחרי השניה)] למול טיפול באחת התרופות לבדה (מונותרפיה). רוב ההנחיות המקובלות אינן ממליצות על נטילה בו-זמנית של אצטמינופן ואיבופרופן, בעיקר מתוך חשש לתופעות לוואי.

מטרת המטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS היתה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. המטה-אנליזה כללה 31 מחקרים מבוקרים עם הקצאה אקראית(RCTs) שנאספו ממאגרי המידע הרפואיים המקובלים, והראתה שטיפול משולב בו זמנית בשתי התרופות, אצטמינופן ואיבופרופן וטיפול לסרוגין הראו יעילות טובה יותר מטיפול באצטמינופן בלבד. השימוש באיבופרופן במינון גבוה כמונוטרפיה הראה יעילות דומה לטיפולים המשולבים. כשנבדקה היעילות ארבע שעות לאחר הטיפול, טיפול משולב בו זמנית הראה יעילות טובה יותר מטיפול לסרוגין, וטיפול לסרוגין הראה יעילות טובה יותר מטיפול באיבופרופן במינון גבוה. אחרי שש שעות, יעילות הטיפול המשולב היתה זהה ליעילות טיפול לסרוגין.

מחקרים תצפיתיים קודמים הראו סיכון מוגבר לנזק כלייתי אקוטי (Acute Kidney Injury)  אחרי שימוש באיבופרופן, בעיקר בילדים הסובלים מהתייבשות. המחקר הנוכחי לא מצא הבדל בין מונוטרפיה לטיפול משולב (יחד או לסרוגין) מבחינת בטיחות וסיכון לתופעות לוואי.  המחקר מצא ששימוש קצר מועד באיבופרופן, בהעדר התייבשות משמעותית או מחלת כלייה (נוכחותם מעלה סיכון לנזק כלייתי), מחלת מעי (מעלה סיכון לדימום גסטרואינטסטינלי), שימוש סימולטני בסטרואידים (מעלה סיכון לדימום גסטרואינטסטינלי) או וריצלה (מעלה סיכון לזיהומי רקמה רכה משמעותיים), הינו בטוח. תוצאות המחקר הראו שיעילות הטיפול המשולב (מתן יחד או לסרוגין) בשעה הרביעית והשישית לאחר מתן הטיפול הינה טובה יותר מטיפול בתרופה בודדת. לא נמצאו הבדלים מבחינת הבטיחות של כל אחד מסוגי הטיפול שנבדקו.

הערת העורך

בדומה לעבודות שפורסמו בעבר, גם עבודה זו מצביעה על כך שמתן אצטמינופן ואיבופרופן לסירוגין או בשילוב הינה יעילה יותר מאשר אצטמינופן בלבד. עם זאת, קיים חשש ששילוב התרופות יהיה מאתגר להורים, ויגרום לטעויות במינון. משיקולי בטיחות, המלצות הוועדה להורדת חום בילדים היו לא לשלב פארצטמול ואיבופרופן כטיפול להורדת חום. עם זאת, עליית חום חוזרת אחרי 4-6 שעות הינה שכיחה. ממצאי מחקר זה מחזקים את המידע הקיים לגבי יעילות ובטיחות הטיפול המשולב (בו זמנית או לסרוגין) אשר עשוי להפחית את אי הנוחות של הילדים ואת חרדת ההורים מעליית החום החוזרת.

 למאמר ב-PEDIATRICS

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבני דרך התפתחותיות בילדים עם תסמונת דאון (PEDIATRICS)

    אבני דרך התפתחותיות בילדים עם תסמונת דאון (PEDIATRICS)

    מטרת מחקר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS היתה להעריך את טווחי הגיל בהם ילדים ומתבגרים עם תסמונת דאון צפויים להשיג אבני דרך מרכזיות, ובכך לעזור לרופאי הילדים לבצע הערכה התפתחותית בילדים עם תסמונת זו. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • התועלת הקלינית של Zoledronic Acid להפחתת סיכון לשברים בצעירים עם שבריריות של השלד (J Clin Endocrinol Metab)

    התועלת הקלינית של Zoledronic Acid להפחתת סיכון לשברים בצעירים עם שבריריות של השלד (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב-Zoledronic Acid (אקלסטה) מפחית משמעותית את הסיכון לשברים בילדים ומבוגרים צעירים עם שבריריות של השלד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים תמכו ביעילות ובטיחות Zoledronic Acid לשיפור צפיפות העצם בילדים. מנגד, היעילות של Zoledronic Acid כנגד שברים בילדים עדיין […]

  • מודל חדש עשוי לסייע בחיזוי הופעת מיופיה בילדים עד גיל 14 שנים (Optometry and Vision Science)

    מודל חדש עשוי לסייע בחיזוי הופעת מיופיה בילדים עד גיל 14 שנים (Optometry and Vision Science)

    טעות רפרקטיבית, גיל, מין וגזע/מוצא עשויים לשמש כגורמים המנבאים את הסיכון להופעת מיופיה בילדים לפני גיל ההתבגרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Optometry and Vision Science. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר CLEERE (או Collaborative Longitudinal Evaluation of Ethnicity and Refractive Error), מחקר רב-מרכזי להערכת הסיכון להופעת מיופיה בילדים בארצות הברית על-בסיס טעות […]

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה