בחולים עם אבחנה של Giant Cell Arteritis שטופלו בנוגדי-קרישה תועד סיכון מופחת לאובדן ראיה, אירוע מוחי וסיבוכים איסכמיים קרניאליים אחרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. עוד עולה מהנתונים כי גיל מתקדם ויתר לחץ דם לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים אלו באוכלוסיית חולים זו.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את הקשר בין סיבוכים איסכמיים קרניאליים בעת אבחנת Giant Cell Arteritis ובין גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מחלות לב וכלי דם או שינויים גנטיים הקשורים עם מחלות לב וכלי דם.
מדגם המחקר כלל 1,946 חולים עם Giant Cell Arteritis (גיל חציוני של 71 שנים) עם נתונים קליניים ודמוגרפיים בעת אבחנת Giant Cell Arteritis. התוצא העיקרי היה התייצגות Giant Cell Arteritis עם סיבוך איסכמי קרניאלי עיני או לא עיני.
מהנתונים עולה כי 17% מהחולים התייצגו עם סיבוכים איסכמיים קרניאליים. מניתוח רב-משתני עלה כי גורם הסיכון המשמעותי ביותר לסיבוכים היה גיל מעל 80 שנים לעומת גיל צעיר מ-60 שנים (יחס סיכויים מתוקן של 1.6, רווח בר-סמך 95% של 0.73-3.66). טיפול נוגד-קרישה לפני אבחנת Giant Cell Arteritis לווה בהשפעה המגנה הגדולה ביותר כנגד סיבוכים איסכמיים קרניאליים (יחס סיכויים מתוקן של 0.21, רווח בר-סמך 95% של 0.05-0.62).
עוד זוהה קשר בין סיבוכים איסכמיים קרניאליים ובין יתר לחץ דם (יחס סיכויים מתוקן של 1.35, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.75) בניתוח נפרד שלא כלל טיפול נוגד-קרישה.
החוקרים כותבים כי המחקר זיהה מספר גורמי סיכון לסיבוכים איסכמיים קרניאליים בחולים עם Giant Cell Arteritis, הכוללים גיל בעת האבחנה, יתר לחץ דם וכן השפעה מגנה אפשרית של טיפול נוגד-קרישה מפני סיבוכים חמורים. הם מדגישים כי לא ניתן לשלול השפעה של ערפלנים שלא נלקחו בחשבון וכי ממצאים אלו אינם מספקים בכדי להביא לשינוי בניהול הקליני של חולים אלו.
Ann Rheum Dis, Oct 3, 2024
לידיעה ב-Healio
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!