השילוב של היסטוריה של זיהומים וחשיפה לזיהום אוויר הקשור לתחבורה מעלה את הסיכון למחלת האלצהיימר ב-177% במבוגרים בגילאי 60-75 שנים, כך לפי מחקר שהתבסס על נתונים של כ-100,000 אנשים, והוצג במפגש ה-Gerontological Society of America.
"מחקר זה בא על רקע בסיס ראיות הולך ומצטבר המצביע על כך שפגיעות לזיהומים משחקת תפקיד בהתפתחות אצלהיימר, למרות שמנגנון הפעולה עדיין לא ברור", אמרה החוקרת הראשית במפגש, והוסיפה כי "הדעה שלי לגבי מחלת אלצהיימר היא שזו הפרעה מסוג 'multi-hit', כלומר, דורשת לא אחד, אלא מספר גורמי סיכון כדי שהאלצהיימר יתקדם לשלב קליני". גורמי הסיכון לאלצהיימר, לדבריה, כוללים חשיפה גבוהה לזיהום אוויר הקשור לתחבורה וזיהומים, כמו גם גורמים כמו יתר לחץ דם, דיכאון, הפרעות שינה, טראומה מוחית, וגם גנטיקה, כמו APOE4, ופולימורפיזם של rs6859.
במחקר קודם, החוקרים מצאו השפעה סינרגטית משמעותית של זיהום אוויר הקשור בתחבורה ו-APOE4 על נפח ההיפוקמפוס, סמן ביולוגי לניוון עצבי, ולדבריה, "החלטנו שהשלב הבא יהיה להעריך את ההשפעה המשותפת של חשיפה גבוהה לזיהום אוויר וזיהומים (גורם סיכון נוסף לאלצהיימר)".
במחקר הנוכחי, החוקרים בחנו גורמי סיכון שיכולים להגדיל באופן סינרגטי את הסיכון לאלצהיימר ולחזות הופעה קלינית של אלצהיימר עם הסתברות של יותר מ-80%, אמרה. היא הוסיפה כי זיהוי שילובים של גורמי סיכון חשוב למניעת אלצהיימר, מכיוון שהתמקדות במספר גורמי סיכון בו-זמנית באותו אדם בשלב הפרה-קליני עשויה למנוע הופעה קלינית של אלצהיימר ברוב המקרים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!