צריכת קפאין עשויה להביא לעליה בלחץ הדם לאחר שעתיים, אך אין לכך השפעה משמעותית על צפיפות כלי הדם ברשתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Ophthalmology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-85% מאוכלוסיית ארצות הברית צורכת קפאין כל יום ומדובר בסם הפסיכואקטיבי הנפוץ ביותר ברחבי העולם. למרות השימוש הנרחב בקפאין, אין מידע רב אודות השפעותיו על גוף האדם ולכן ישנה חשיבות רבה בהשלמת מחקרים בנושא.
המחקר הפרוספקטיבי, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו כל 59 משתתפים בריאים שצרכו קפאין בכמות מעטה (פחות מ-136 קפאין ביום; גיל ממוצע של 23 שנים). המשתתפים חולקו באקראי לקבלת גלולת קפאין במינון 200 מ"ג או פלסבו להערכת השפעות קפאין על לחץ הדם וצפיפות כלי הדם ברשתית כפי שנקבע בבדיקת OCTA (או OCT Angiography).
למרות שלא תוארו הבדלים לאחר שעה אחת, לחץ הדם בקבוצת הקפאין היה גבוה יותר משמעותית לעומת קבוצת הביקורת שעתיים לאחר נטילת הגלולה: לחץ דם סיסטולי ממוצע עמד על 123 מ"מ כספית לעומת 118 מ"מ כספית ולחץ דם דיאסטולי ממוצע עמד על 81 מ"מ כספית לעומת 77 מ"מ כספית.
לא תועדו הבדלים בין הקבוצות במדדי OCTA לאחר שעה או לאחר שעתיים מההתערבות וזאת במכשירי סקירה שונים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי לקפאין אין השפעה על צפיפות כלי הדם באזור המקולה או סביב הפפילה ברשתית, אך גורמים אחרים עשויים לשחק תפקיד משמעותי בהשפעות שתוארו בעבר לכיווץ כלי הדם.
J Ophthalmol, Dec 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!