ראומטולוגיה

מטופלים רבים נחשפים לקרינה רבה בשל בדיקות CT מיותרות (מתוך הכנס השנתי של Radiological Society of North America)

מטופלים רבים עוברים בדיקות CT של הבטן או האגן ללא-צורך בכך, ובעקבות זאת נחשפים לכמויות קרינה גבוהות מהנדרש, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של Radiological Society of North America.

לדברי החוקרים, רופאים רבים מתבקשים לסייע בפענוח בדיקות CT שנערכו במרכזים אחרים. כאשר הם שמו לב למספר רב של בדיקות הדמיה ללא-אינדיקציה בקרב מטופלים שהופנו לייעוץ, הם החליטו לבחון את הנושא.

במסגרת המחקר סקרו החוקרים 978 בדיקות CT שנערכו ב-500 חולים, במטרה להעריך את הצורך בבדיקות האלו (על-בסיס קריטריוניAmerican College of Radiology ) ואת החשיפה לקרינה.

גילאי החולים נעו בין 9 חודשים ועד 91 שנים, אך רובם היו בטווח הגילאים 30-50 שנים.

למעלה ממחצית מהנבדקים, 261 משתתפים (52.2%), עברו בדיקות CT ללא אינדיקציה מספקת, שיעור גבוה מאוד להערכת החוקרים. בסה”כ, לא הייתה אינדיקציה לעריכת 345 בדיקות (35.3%) . הבדיקה המיותרת הנפוצה ביותר הייתה בדיקת הדמיה בשלב מאוחר, שהייתה אחראית ל-268 מבין 345 הבדיקות המיותרות (77.7%).

מינון הקרינה העודפת הממוצע לכל מטופל בעקבות בדיקה מיותרת עמד על 11.3 mSv. לפי ההערכות, הסיכון המיוחס העודף במהלך החיים עמד על 0.1% באלו שעברו בדיקת CT של הבטן או האגן, או עד 20,000 מקרי סרטן על-רקע קרינה בכל שנה בארה”ב.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי מנת הקרינה עקב בדיקות הדמיה היא די נמוכה באופן כללי, ואין הוכחות המעידות על השפעות מזיקות בטווח הארוך. בשורה התחתונה, הם מסכמים כי לא ידוע מהו הסיכון האמיתי, ולאור זאת יש להשקיע את כל המאמצים לצמצום החשיפה לקרינה של המטופלים.

מתוך הכנס השנתי של Radiological Society of North America

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה