נוירולוגיה

צריכה מוגברת של פחמימות עשויה להצביע על דמנציה פרונטו-טמפוראלית (JAMA Neurol.)

הופעה פתאומית של כמיהה למאכלים מתוקים בקשישים, עליה במשקל והופעת קשיי בליעה, עשויה להצביע על אבחנה של דמנציה פרונטו-טמפוראלית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת JAMA Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעת אכילה הינה אחד מהקריטריונים העיקריים לאבחנה של וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית, אך היקף הופעת הפרעות אלו בסוגים אחרים של דמנציה פרונטו-טמפוראלית וההשפעה על הבריאות המטבולית אינן ידועות. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו להגדיר ולכמת דפוסי הרגלי אכילה ואנרגיה, סוכר, פחמימות, חלבונים ושומנים, כמו גם מדדי בריאות מטבולית במטופלים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית ודמנציה סמנטית, בהשוואה לחולים עם מחלת אלצהיימר וביקורות בריאות.

מדובר במחקר פרוספקטיבי, מקרה-ביוקרת, שכלל חולים ומטופלים שהשלימו סקרים. מדגם המחקר כלל 75 חולי דמנציה (21 עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית, 26 עם דמנציה סמנטית ו-28 עם מחלת אלצהיימר) ו-18 ביקורות בריאות עם רמת השכלה תואמת.

המטפלים והחולים עם דמנציה פרונטו-טמפוראלית ומחלת אלצהיימר השלימו שאלונים להערכת תאבון, הרגלי אכילה, צריכת אנרגיה והרכב תזונתי. כל המשתתפים השלימו שאלונים להערכת רעב ושובע. מדדי מסת גוף ומשקל נאספו באופן פרוספקטיבי.

מהנתונים עולה כי בחולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית תועדו הפרעות משמעותיות בתאבון, הרגלי אכילה, העדפות תזונתיות, תפקודי בליעה והתנהגות אוראלית אחרת, בהשוואה לחולים עם מחלת אלצהיימר. בחולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית ובחולים עם דמנציה סמנטית תועדה צריכת אנרגיה מוגברת. בהשוואה לביקורות, בקבוצת החולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית תועדה עליה משמעותית בצריכת פחמימות ובקבוצת החולים עם דמנציה סמנטית נרשמה עליה משמעותית בצריכת סוכרים.

לא תוארו הבדלים משמעותיים בסך צריכת שומן או חלבונים בין הקבוצות. למרות צריכה אנרגטית דומה, בקבוצת החולים עם דמנציה סמנטית מדדי רעב ושובע היו נמוכים יותר, בהשוואה לקבוצת החולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית. מנגד, מדדי רעב ושובע לא היו שונים משמעותית בין חולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית וביקורות. הרגלי האכילה החריגים תוארו בשתי הקבוצות (חולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית וחולים עם דמנציה סמנטית), עם מדד מסת הגוף הגבוה ביותר והיקף המותניים הגבוה ביותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הפרעות בהרגלי אכילה הן מאפיין בולט בחולים עם וריאנט התנהגותי של דמנציה פרונטו-טמפוראלית ואלו עם דמנציה סמנטית, ואינן מוגבלות לתאבון מוגבר.

JAMA Neurol. 2014;71:1540-1546

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה