Asthma

אשפוז ילדים עקב אסתמה גבוה בנפת חיפה פי 2.32 מהממוצע הארצי (משרד הבריאות)

הודעת משרד הבריאות

משרד הבריאות חקר ומצא כי אשפוז ילדים עקב אסטמה גבוה בנפת חיפה פי 2.32 מהממוצע הארצי. מחוז חיפה מראה שיעורי אשפוז גבוהים בכל קבוצות הגיל ולאורך כל השנים. לאחר תקנון לגיל, מין ושנת האשפוז שיעורי האשפוז בנפת חיפה גבוהים מהממוצע הארצי.

סגן שר הבריאות ח”כ יעקב ליצמן: “הנתונים מוכיחים שוב כי המצב הסביבתי באזור חיפה לוקה בחסר ודורש תיקון וכי יש סכנה להשפעה שלילית לבריאות תושבי חיפה והסביבה גורמי המקצוע במשרד הבריאות מתריעים על כך מזה זמן רב ופועלים למיגור התופעה, אך נדרשת פעולה ממשית של כלל הגורמים הנוגעים בדבר, בהם התגייסות מצד עיריית חיפה, משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה שביחד עם משרד הבריאות יאכפו את הנהלים כדי למנוע פגיעה בבריאות תושבי חיפה.”

מנכל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: “הממצאים הראשוניים שהובאו בפנינו מחייבים אותנו, יחד עם שותפינו בממשלה, לבחינה מעמיקה של הנתונים, לצד שידרוג מערך ניטור המזהמים במדינה, על מנת שנוכל לקבל תמונה מלאה תושבי חיפה, כמו יתר תושבי המדינה, זכאים לממש את זכותם לבריאות ועלינו כממשלה מוטלת החובה לנקוט באמצעים הנדרשים להבטיח זאת.

פרופ’ איתמר גרוטו המשנה למנכל משרד הבריאות אמר: “המספרים מצביעים על מתאם ברור. עודף התחלואה באסטמה בנפת חיפה גבוה מהממוצע הארצי לאורך שנים רבות ונמשך עד שנת 2015 . אנו יודעים כי התקפי אסטמה קשורים בין היתר בזיהום אוויר. המחקר זה מצטרף למחקרים רבים אחרים המצביעים על הקשר כאמור. אנחנו מחויבים לפעול יחד עם משרדי הממשלה האחרים הנוגעים בדבר לשיפור המצב”.

להלן עיקרי המחקר:

הבדלים אזוריים בין שיעורי אשפוזים עקב אסטמה בילדים ומגמות בין השנים 2001- 2015   

תקציר

הקדמה: אסטמה היא מחלה כרונית שכיחה בילדים ובמבוגרים. ההערכה  היא כי 5-15% מהילדים סובלים מהמחלה.

בשנים האחרונות מדווח על ירידה כללית בתחלואה באסטמה במדינות מפותחות , בעיקר בילדים. כמו-כן, חל שיפור משמעותי בטיפול התרופתי במחלה ולכן צפויה לחול ירידה בשיעורי האשפוז כתוצאה מהמחלה.

מטרת המחקר הנוכחי היתה לבדוק את שיעורי האשפוזים עקב אסטמה בקרב הילדים (0-14 שנים) בפרק זמן של כעשרים שנה לפי מחוזות ונפות בישראל.

שיטות: נאסף מידע לגבי השנים 1996- 2015.

אוכלוסיית המחקר:  כלל האשפוזים עקב אסטמה בישראל בקבוצת בני 0-14 שנים מכל בתי חולים. בדו”ח הנוכחי נכללו מקרים של אשפוז של לפחות 2 לילות . גודל האוכלוסייה השנתית מבוסס על המידע של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעורי אשפוז ספציפיים לפי גיל (שנה, 1-4, 5-14), מין ומיקום המגורים (מחוז/נפה לפי הגדרות משרד הבריאות) ושנת אשפוז חושבו ל- 1,000 תושבים.

התקבל אישור ועדת הלסינקי (ועדת האתיקה) של משרד הבריאות לפני הוצאת הנתונים וסיכומם.

תוצאות:

שיעורי האשפוז עקב אסטמה  ירדו באופן משמעותי בכל קבוצות הגיל לאורך השנים ללא קשר למיקום המגורים: בקבוצת הגיל עד שנה בשנת 1996 היה שיעור האשפוז 4.69/1,000 ובשנת 2015 0.53/1,000; בקבוצת הגיל 1-4 שנים בשנת 1996 היה שיעור האשפוז 2.76/1,000 ובשנת 2015 0.61/1,000; בקבוצת הגיל 5-14 שנים בשנת 1996 היה שיעור האשפוז 1.01/1,000 ובשנת 2015 0.29/1,000 . לא נמצא הבדל משמעותי בין בנים לבנות.

שיעורי אשפוז לפי מחוזות:

שיעור אשפוז עקב אסטמה בילדים הנמוך ביותר הוא במחוז ירושלים. במחוז חיפה שיעורי האשפוז כתוצאה מאסטמה גבוהים יחסית לשאר המחוזות בקבוצות הגיל 1-4 ו-5-14. בקבוצת הגיל 0-1 השיעור הגבוה ביותר הוא במחוז צפון ומחוז חיפה במקום השני.  יש לציין כי בקבוצת גיל זו (0-1) תיתכן שונות גדולה ביותר בהגדרה של אסטמה ולכן פחות נכון להתייחס אליה.

שיעורי אשפוז לפי נפות: לאחר תיקנון לגיל, מין ושנת אשפוז בכלל הילדים בגילאי 0-14 בולטות במיוחד נפות חיפה, כינרת וגולן .שיעור האשפוז בנפת כנרת הוא פי 4.13 מהממוצע הארצי, בנפת גולן פי 2.12 מהממוצע הארצי ובנפת חיפה פי 2.32 מהממוצע הארצי.

מסקנות:

1.      לפי הנתונים, גם ברמת ניתוח חד משתני וגם לאחר ניתוח רב משתני, מחוז חיפה מראה שיעורי אשפוז גבוהים בכל קבוצות הגיל ולאורך כל השנים. לאחר תקנון לגיל, מין ושנת האשפוז שיעורי האשפוז בנפת חיפה גבוהים מהממוצע הארצי.

2.      לאחר תקנון לגיל, מין ושנת האשפוז גם שיעורי האשפוז בנפות כנרת וגולן גבוהים מהממוצע הארצי.

3.      לא נמצא הבדל לפני ואחרי 2011 בשיעורי אשפוז עקב אסטמה (כניסה לתוקף של תקנות החוק אוויר נקי)

4.      קיימים גורמים שונים שיכולים להשפיע על שיעורי האשפוז כתוצאה מאסטמה כולל גורמים הקשורים למערכת הרפואית כגון נגישותם ואיכותם של שירותי הבריאות בקהילה. לאור העובדה שעודף אשפוזים בנפת חיפה הוא עקבי, מתאים למחקרים קודמים ולידע הקיים בספרות העולמית, ניתן לומר כי לגורמים הסביבתיים המאפיינים אזור גאוגרפי, יש תרומה לעודף האשפוזים בנפת חיפה. לגבי הנפות כנרת וגולן בנוסף לפוטנציאל הגורמים הסביבתיים (שאינם ידועים כיום), יתכנו גם השפעות של מיעוט יחסי במומחים בטיפול במחלות של דרכי הנשימה בילדים.

5.      לאור הממצאים יש חשיבות בהמשך המעקב בקרב הילדים

למחקר המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Benralizumab (פסנרה) לטיפול באסתמה חמורה בילדים בגילאי 6-11 שנים, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת אסטרה-זנקה. הטיפול בפסנרה אושר לראשונה בשנת 2017 כטיפול אחזקה נוסף במקרים של אסתמה אאזנופילית חמורה בחולים בגילאי 12 שנים ומעלה. האישור למתן הטיפול לילדים בגילאי 6-11 שנים מבוסס על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה