חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם אבחנה של מחלת ריאות חסימתית כרונית ו-7,212 משתתפים ללא מחלת הריאות.
חשיפה לפוראן נקבעה על-פי רמות פוראן בדם, כאשר המשתתפים במחקר סווגו לחמש קבוצות על-בסיס רבעוני לפי לוגריתם 10 של רמות פוראן בדם. החוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת הקשר בין הסיכון למחלת ריאות חסימתית כרונית ובין רמות פוראן בדם וכן ניתוח להערכת ההשפעה של דלקת.
התוצא העיקרי של המחקר היה תמותה נשימתית.
החוקרים מדווחים כי עשרה חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית הלכו לעולמם עקב מחלה נשימתית; ניתוח מתוקן הדגים קורלציה חיובית בין לוגריתם 10 של רמות פוראן בדם ובין הסיכון לתמותה נשימתית בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (יחס סיכון של 41.0, p=0.003).
מניתוח סטטיסטי עלה קשר מובהק סטטיסטית בין לוגריתם 10 של רמות פוראן בדם ובין עליה משמעותית בסיכון למחלת ריאות חסימתית כרונית; בחולים בחמישון העליון תועד סיכון מוגבר משמעותית בהשוואה לאלו בחמישון הראשון (יחס סיכויים של 4.47, p=0.006).
הממצאים מצביעים על קשר חיובי משמעותי בין מחלת ריאות חסימתית כרונית ובין מונוציטים, נויטרופילים ובזופילים, עם עדות לשיעור מתווך של 8.73%, 20.90% ו-10.94%, בהתאמה, מהקשר בין חשיפה לפוראן ובין הימצאות מחלת הריאות הכרונית (p<0.05 בכל המקרים).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעלים את האפשרות כי הפחתת חשיפה לפוראן בסביבה עשויה להפחית את היארעות מחלת ריאות חסימתית כרונית ולשפר את הפרוגנוזה של חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. עם זאת, הם קוראים להשלים מחקרי עוקבה פרוספקטיביים לאישור הממצאים.
BMC Public Health, Apr 15, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!