Breast cancer

מטופלות עם סרטן שד המגיב לטיפול עשויות להימנע מניתוח אקסילרי (Medscape)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

יתכן וקיימת אפשרות להימנע מניתוח אקסילרי לבדיקת פיזור סרטן השד אפילו בגידולים אגרסיבים, אם הם מגיבים באופן חיובי לכימותרפיה. כך על פי שני מחקרים אשר תקציריהם הוצגו ב 11th European Breast Cancer Conference. על פי נתונים אלה, חלק מהנשים הנושאות מחלה triple-negative או HER2+ עשויות להימנע מניתוח אקסילרי על כל השפעותיו השליליות.

פיזור תאי הסרטן לבלוטות הלימפה האקסילריות הינו מדד פרוגנוסטי חשוב של המחלה, ולכן ביופסיה מבלוטת הזקיף הינה חלק חשוב מהאבחון והטיפול בסרטן השד. כך מציין ד”ר מנסל, יושב ראש הועדה. עם זאת, פרוצדורה זו קשורה בתופעות לואי אצל חלק מהנשים, כגון נפיחות, רדימות, וירידה בתנועתיות היד.

מחקרים אלה מציעים כי ניתן לדעת מי מהנשים היא בסיכון נמוך מאד לפיזור תאי הגידול לבלוטות הלימפה לאחר כימותרפיה, וכך ניתן לצמצמם את מספר הנשים העוברות ביופסיה לשווא.

במחקר אחד נבדקו 90 נשים עם סרטן שד HER2+ או triple negative אשר עברו טיפול נאו-אדג’ובנטי בין השנים 2011-2016. כל הנשים עברו סונר אקסילרי ותוצאותיו אומתו עם בדיקה ציטולוגית. נמצא כי לפני הטיפול, ל- 54 מהנשים (60%) היתה מחלה ללא מעורבות בלוטות לימפה cN0. ב 36 מהנשים (40%) היתה מחלה N1.

ב- 52 (96.3%) מהמטופלות במצב cN0, לא היתה עדות לגרורות בבלוטות האקסילריות. מבין שתי הנשים (3.7%) עם מחלה שארית בבלוטות הלימפה, אף אחת לא הראתה תגובה מלאה pathologic complete response בשד. מבין כלל הנשים אשר הוגדרו כ cN0, ל- 23 מטופלות (42.5%) היתה תגובה מלאה לטיפול נאו-אדג’ובנטי באתר הגידול.

מבין הנשים עם מחלת N1, 17 נשים הראו תגובה מלאה pathologic complete response לטיפול נאו-אדג’ובנטי. ב 13 מתוכן (76.5%), לא היתה עדות למחלה שארית בבלוטות הלימפה. זהו מספר גדול יותר באופן מובהק סטטיסטית לעומת 7 הנשים (36.8%) ללא מחלה שארית, בקרב הנשים ללא pathologic complete response.

נמצא כי נשים עם תגובה מלאה לטיפול היו בסיכון קטן יותר להימצא חיוביות לפיזור בבלוטות הלימפה האקסיאליות לעומת נשים ללא תגובה מלאה (Relative risk 0.35).

ד”ר סיסו, מהחוקרים במחקר זה, ציינה כי בנשים ללא עדות לתאי סרטן בבלוטות הלימפה ואשר נראה כי היתה תגובה מלאה לטיפול הכימותרפי מבחינת הגידול בשד, יתכן וניתן להימנע מניתוח אקסילרי. מצד שני, בנשים אשר הראו סימנים בבלוטות הלימפה טרם הטיפול, קיים הסיכון להימצאות המחלה שם, גם כאשר היתה תגובה טובה לטיפול בגידול בשד עצמו. תוצאות המחקר מציעות כי מתן כימותרפיה במטופלות עם סרטן השד מהסוגים האלה לפני ניתוח, מפחית ואף מונע את הצורך בניתוח.

במחקר אחר אשר בוצע באמסטרדם, נבדקו 298 מטופלות עם סרטן שד דרגה cN0 בין השנים 2013-2017. גם קבוצה זו חיפשה גורמים אשר מנבאים הימצאות בלוטות לימפה שליליות לאחר טיפול נאו-אדג’ובנטי.

במחקר זה נמצא כי ל 258 (86.6%) מהנשים היתה בלוטת זקיף שלילית, ל 16 מטופלות (5.4%) היו מיקרו-גרורות, ל 16 (5.4%) היו גרורות, ול 8 (2.7%) היו תאי סרטן מבודדים. היה הבדל משמעותי בהתפשטות לבלוטת הזקיף כתלות בסוג הגידול: בנשים עם HER2+/HR+, בלוטת הזיף היתה שלילית ב 78%. עבור מטפלות עם HER2+/HR-, בלוטת הזקיף היתה שלילית ב 100%. עבור מטופלות עם triple negative, הביופסיה היתה שלילית ב 98.5%. (p<0.001).

בנשים אשר הגיבו בצורה חיובית לכימותרפיה נצפו יותר בלוטות לימפה שליליות. בקרב נשים עם תגובה רדיולוגית שלמה בשד, 95.2% היו שליליות בבלוטות הלימפה, זאת לעומת 79.3% שליליות לבלוטות הלימפה מתוך הנשים אשר לא הראו תגובה  רדיולוגית שלמה (p<0.001). מבין הנשים אשר הראו תגובה פתולוגית מלאה, 100% היו שליליות בבלוטות הלימפה, לעומת 92.5% אשר לא הראו תגובה מלאה (p<0.001).

במחקר רב משתנים, נמצא כי המשתנה היחידי אשר ניבא בלוטת זקיף שלילית היה תגובה פתולוגית מלאה לטיפול נאו-אדג’ובנטי.

לדברי החוקרים, תוצאות אלה מציעות כי ביופסיה מבלוטת הזקיף אינה נחוצה בנשים רבות אשר עוברות כימותרפיה נאו-אדג’ובנטית, ואשר אין אצלן עדות למחלה בבלוטת הלימפה טרם הטיפול.

European Breast Cancer Conference (EBCC-11). Abstracts 20 and 104, presented March 22, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי אי השלמת דיסקציה של קשרית לימפה בבית השחי אינו מעלה את הסיכון להישנות או פוגע בסיכויי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים בנשים עם סרטן שד מוקדם, ללא מעורבות קשריות לימפה עם גרורות לקשרית זקיף שהשלימו ניתוח וטיפול קרינתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בדרגה בינונית/חמורה, אשר לעיתים קרובות אינה זוכה להתייחסות מספקת ופוגעת באיכות החיים ובתפקוד המיני, בעיקר בנשים עם היסטוריה של סרטן שד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הקליניים של נשים לאחר-מנופאוזה עם אטרופיה של […]

  • מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    במאמר שפורסם בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הפרעות פוריות ובין הסיכון העתידי להתפתחות סרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה בשל גיל בעת הריון ראשון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהפרעות פוריות, קרי כישלון הפריה לאחר לפחות 12 חודשי ניסיון להרות, מלוות בשכיחות מוגברת של […]

  • גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מספר גורמי סיכון עשויים לסייע בזיהוי נשים עם סרטן שד בהן קיים סיכון גבוה להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים ובהן תתכן תועלת למעקב אינטנסיבי יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם היסטוריה אישית […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה